11,1K
Falafler – de lækreste, sprøde falafler med knasende skorpe og krydret midte. Disse falafler er de bedste jeg har lavet og de er virkelig gode.
Opskrift på falafler
Opskriften på disse lækre falafler har krævet en del forsøg – men endelig er de helt præcist, som jeg gerne vil have dem. De er krydrede, sprøde og med saftig midte. Falaflerne er stegt i rigeligt olie og de smager derfor som de falafler, man kan købe hos gode falafel-steder.
Falafler
Antal: 35 stk.
Ingredienser
- 400 g tørrede kikærter
- 1 håndfuld bredbladet persille
- 1 håndfuld friske koriander
- 3 fed hvidløg
- 1 stk. løg
- 2 tsk. tørrede koriander
- 3 tsk. stødt spidskommen
- 1/2 tsk. kardemomme
- 1 drys tørret chili
- 2 tsk. salt
- 1 tsk. bagepulver
- 8 spsk. vand (koldt)
- 5-6 spsk. hvedemel
- 2 spsk. olivenolie til farsen
- 1 L olie til stegning
Sådan gør du
Udblødning af kikærter
- Sæt kikærterne i blød i koldt vand. De skal stå i blød i 12-24 timer. Skift gerne vandet nogle gange undervejs. Skyl dem grundigt efter iblødsætningen.
Falafler
- Kom kikærter, bredbladet persille, frisk koriander, hvidløg og løg i en foodprocessor. Hak det fint.
- Tilsæt de øvrige ingredienser og kør farsen til den er ensartet i konsistensen. Hvis farsen er for smuldrene, kan du tilsætte lidt mere vand og mel.
- Lad farsen hvile 30 minutter på køkkenbordet.
Stegning af falafler
- Varm en gryde op med egnet olie til cirka 170 grader. Tjek om olien er varm med en tandstik eller en lille smule fars.
- Form falaflerne med hænderne til de er runde. Start evt. med at stege én falafel og smag den til – så kan du justere mængden af salt og krydderier.
- Steg falaflerne nogle stykker ad gangen, til de er sprøde og lækre. De skal cirka have 3-4 minutter i olien.
- Tag falaflerne op med en hulske og lad dem derefter dryppe lidt af på en tallerken med fedtsugende papir på.
- Velbekomme.
Tips til falaflerne
- I denne opskrift har jeg brugt tørrede kikærter. Dette er vigtigt, da de giver den helt rigtige konsistens og smag til falaflerne. Kikærterne skal dog udblødes (ikke koges) inden brug.
- Lav ikke dine falafler for store. De er bedst hvis de er små og runde.
- Hvis din fars smuldrer, kan du tilføje lidt mere vand og hvedemel. Bland det godt sammen.
- Din fars skal køres på foodprocessoren, til den er ensartet og ikke alt for grov i konsistensen. Hvis den er alt for grov, vil dine falaflerne kunne smuldre.
- Husk at bruge rigeligt olie. Disse falafler har jeg stegt i 1 L olie i en gryde. Jeg har dog også god erfaring med falafler i en æbleskivepande, hvor der også bruges godt med olie.
- Din olie skal være godt varm, for at falaflerne bliver helt rigtige. Men de må heller ikke blive for mørke med det samme. Prøv at stege én falafel inden du kommer flere i gryden. Temperaturen skal helst være omkring 170 grader.
- Brug gerne en stor ske med huller, når du skal have falaflerne op ad gryden. Pas på den varme olie.
- Falaflerne kan sagtens fryses. Kom dem i en frysepose og frys dem ned. Ellers kan falaflerne holde sig i cirka 2-3 dage i køleskabet. De kan dog godt blive lidt tørre efter flere dage på køl, så husk at lune dem inden servering.
Tilbehør til falafler
Server gerne falaflerne sammen med hjemmelavet haydari, som er en krydret fetadip. Derudover med fladbrød, syltede rødløg og tabouleh.
Du er også meget velkommen til at kigge forbi min Instagramprofil, hvor jeg deler endnu flere madbilleder.
10 Kommentarer
Det er så hyggeligt med mange små retter. Selvom det oftest tager lidt længere tid, så er det bare hyggeligere og jeg synes også tit, at man sidder lidt længere over maden, når man skal smage flere forskellige ting – og jeg elsker at sidde og spise i lang tid :)
– Nadia // lifebynan.dk
Ja, det tager lidt længere tid men er så lækkert :-)
Har lavet disse her til aften og nøj hvor var de bare gode! :D
Hej Stinna,
Er disse fryseegnede ? :-)
Hej Simone, det ved jeg desværre ikke. Men det tror jeg at de er :-) Jeg laver en stor portion falafler imorgen, så kan jeg da lige prøve at fryse nogen ned :-)
Hej Stinna,
Fik du frosset nogen ned? :-) Og tak for en fantastisk blog! Der er simpelthen så mange lækre opskrifter, at jeg ikke kan vælge hvad jeg skal skal først :D
Nej desværre, men jeg tror sagtens at de kan fryses. Måske de bare lige skal lunes inden servering :-D Skønt at du kan bruge mine opskrifter.
Hej Stinna,
Tror du at man kan bruge kikærter på dåse i stedet for tørrede kikærter? Jeg har nemlig flere gange glemt at sætte bønner og kikærter i blød, hvilket resulterer i at jeg hurtig må finde på noget andet til aftensmad:)
Med venlig hilsen Rikke
Kære Rikke. Din besked har været smuttet – men svarer lige alligevel. Hvis du bruger kikærter på dåse, bliver farsen mere blød. I så fald skal du tilsætte mere mel tænker jeg. Jeg vil dog anbefale de tørrede (udblødte) kikærter :-)
Hvilken olie steger du i?