Dyrkning af basilikum i vindueskarm – tips til at få den til at gro

af Stinna
Dyrkning af basilikum i vindueskarm

Dyrkning af basilikum i vindueskarmen. I slutningen af marts såede jeg basilikum og tomater indendøre. Nu er min basilikum efterhånden blevet så stor, at jeg gerne vil dele lidt tips med jer.

Hjemmedyrket basilikum – dyrket i vindueskarm

Min basilikumplante er som nævnt dyrket helt fra frø. Jeg købte økologiske basilikumfrø hos Frøsnapperen. Disse frø såede jeg i en form for kokosjord – men denne type jord vil jeg ikke anbefale. Jeg har bedre erfaring med at så i alm. jord i små potter. Jeg såede mine frø i tørvepotter som er smarte, da de så bare kan sættes ned i en større potte med jord og rødderne kan vokse ud igennem.

  • Når du sår basilikum, så pas på med at komme for mange frø i hver potte. De må nemlig ikke stå for tæt. Hvis du alligevel er kommet til at så dem for tæt, så tynd ud i dem (del dem) når de skal ompottes i større potter.

Tips til at få basilikum til at overleve

Min erfaring er, at basilikum er ret nem at få til at spire og gro. Men hvordan er det så lige, at man får den til at overleve bedst muligt? Dette spurgte jeg om på min instagramprofil og jeg vil gerne dele jeres tips herinde – sammen med mine egne tips:

  • Basilikum skal pottes om i en større potte. Hvis du køber en krydderurt fra supermarkedet, så del den i flere mindre og pot dem i større krukker.
  • Potten skal gerne være en lerpotte, så holder den bedst på fugtigheden.
  • Jeg vander mine basilikum 1-2 gange om ugen. Ofte når de ser lidt triste ud eller jorden føles tør.
  • Vand nedefra (jeg vander oppefra, men vil selv prøve dette tip).
  • Jeg gøder min plante en gang om måneden ca. med økologisk gødning.
  • Når du skal plukke bladene, så sørg for at tage topskud. Ét andet tip er, at tage hele toppen ned til næste nye blad på stænglen, så planten nemt kan vokse videre efter der er plukket.

Har I andre gode tips?

Jeg har skrevet lidt mere om min altan og dyrkning af tomater og krydderurter lige her:

Du er også meget velkommen til at følge med på min instagramprofil. Her deler jeg endnu flere madbilleder og billeder fra min hverdag. Du er også velkommen til at skrive en kommentar herunder, hvis du har spørgsmål eller feedback til opskriften. Hvis du laver min mad, vil jeg elske at se et billede af det på instagram.

4 Kommentarer

Anne 29. juli 2019 - 08:05

Tak for gó inspiration- det skal prøves!
Hvor har du købt den smukke potte?

Reply
Stinna 29. juli 2019 - 08:47

Dejligt at du kan bruge mine tips :-) Jeg mindes at jeg har købt den i blomsterbutikken på Langenæs Alle i Aarhus.

Reply
Anette 27. september 2021 - 19:16

I stedet for at så frøene er det nemt at formere basilikum ved stiklinger: klip toppen af et skud med f.eks. 3 ‘etager’ blade. Sæt den i vand 1-2 uger og der kommer fine nye rødder til syne. Når der er et godt rodnet, plant forsigtigt ud i en potte med jord og hold den fugtig. Må ikke stå i direkte sol, men lyst. Man kan hurtigt lave mange /store planter ved at klippe flere topskud af en købe-plante i stedet for at vente på at frø skal spire og planten vokse sig stor.

Reply
Stinna 28. september 2021 - 19:58

Tak, sådan gør jeg også nogle år :-) Det er nu bare lidt hyggeligt selv at så dem. Men i år havde jeg både en jeg havde delt selv og én jeg havde sået. Tak for dine tips :-)

Reply

Tilføj en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.