Valnøddeboller med surdej

af Stinna

Valnøddeboller med surdej og tranebær er lækre og velsmagende boller. Denne opskrift har jeg fået af min far og da jeg er helt vild med opskriften, har jeg fået lov til at dele den med jer.

Surdejsboller med valnødder og tranebær

Der findes næsten ikke noget bedre, end en nybagt bolle med smør og en kop kaffe til. Herhjemme er vi glade for hjemmebag og især bagværk med surdej. Surdej er en anderledes måde at bage på, at surdejen tager længere tid om at hæve, end en klassiske gærdej. Men det er det hele værd, for bollerne får en helt anden dybde i smagen og en sej og god krumme.

Min surdej er lavet på en blanding af hvede-og rugmel. Min far bager disse boller kun på en surdej af hvedemel. Sørg for at surdejen er boblende og aktiv, inden den anvendes.

Valnøddeboller med surdej

Ret: Bagværk
Køkken: Vegetarisk
Antal: 11 stk.
Forfatter: Stinna
Ingen stjerner endnu

Ingredienser

Autolyse

  • 7 dl koldt vand
  • 700 g hvedemel (gerne med højt proteinindhold)

Resten

  • 2 ært gær
  • 1/2 dl koldt vand
  • 1,5 dl tørrede tranebær, hakkede
  • 1,5 dl valnødder, grofthakkede
  • 2 tsk. groft salt
  • 2 dl aktiv surdej
  • 1 spsk. sukker
  • 2-2,5 dl hvedemel

Sådan gør du

Autolyse

  • Start med at røre mel og vand sammen i en skål. Lad det stå på køkkenbordet i 2 timer, med låg på eller et klæde over.

Dejen

  • Rør nu 2 ært gær ud i 1/2 dl koldt vand. Kom dette i skålen med mel og vand (fra autolysen).
  • Tilsæt surdej, sukker og mel. Ælt nu dejen sammen i et par minutter.
  • Tilsæt valnødder, tranebær og salt. Ælt nu dejen på røremaskine i cirka 10 minutter. Dejen skal blive elastisk, men skal stadig være ret flydende. Dejen bliver mere fast, når den har stået på køl. Kom låg på bøtten. Lad dejen stå ved stuetemperatur 30 minutter.

Foldning

  • Efter de 30 minutter skal dejen foldes. Med våde hænder tager du fat i hver 'side' af dejen og folder ind over resten af dejen. Gør dette med fire sider. Lad nu dejen stå igen i 30 minutter. Dette gøres i alt 3 gange. Sæt derefter dejen i køleskabet i 10-12 timer.

Bagning

  • Tænd ovnen på 275 grader. Placer et bagestål eller en bageplade i midten af ovnen. Lad ovnen varme op en times tid.
  • Tag dejen ud af køleskabet og placer skålen et lunt sted, mens ovnen varmer op.
  • I de sidste 10 minutter inden bollerne skal ind, placeres et ildfast fad i bunden af ovnen. Hæld kogende vand deri og luk ovnen.
  • Drys mel på køkkenbordet. Vend dejen ud på bordet. Med en skarp kniv eller en 'dej-skærer' deles dejen i cirka 11 stykker. Placer dem på et stykke bagepapir på en bageplade med det samme. Du kan med fordel se om du kan stramme bollerne en smule op, når du skærer dem. Drys med lidt hvedemel.
  • Skru ovnen ned på 250 grader (alm. ovn). Træk bagepapiret fra bagepladen over på den varme bageplade. Luk ovnen og bag bollerne i 8 minutter.
  • Fjern nu det ildfaste fad med vand. Skru ovnen ned på 220 grader og bag bollerne i 10-12 minutter.
  • Lad bollerne køle af, inden de skæres over og spises. Velbekomme.

Surdejsboller med eller uden røremaskine

I denne opskrift har jeg brugt min røremaskine, til at ælte dejen sammen. Du kan også undlade røremaskine, men i stedet ælte dejen godt sammen i hånden. Ud over at ælte dejen på røremaskine, skal dejen derefter hvile 30 minutter i en skål. Derefter skal den foldes, hvor du med våde hænder trækker alle sider op og folder ind over dejen. Dette gøres 3 gange (med 30 minutters mellemrum), hvorefter dejen sættes i køleskabet natten over.

Frysning af surdejsboller

Surdejsbollerne kan sagtens fryses. Frys dem gerne ned, lige efter de er bagt og stadig er lune. Når de skal varmes op, kan du med fordel lade bollerne tø op i 30 minutter på køkkenbordet. Kom hurtigt bollerne under den kolde vandhane og varm dem i ovnen ved 200 grader varmluft. Så er de så gode som nye.

Boller med surdej

Hvis du ikke har prøvet at bage med surdej før, så vil jeg anbefale altid at tilsætte en smule gær til opskriften. Det har jeg også gjort i denne opskrift. På denne måde er du sikker på at bollerne hæver det de skal, men de får samtidigt den gode smag fra surdejen. Når du så har helt styr på hvornår din surdej er bedst, kan du undlade gær.

Bagning på bagestål

Jeg lærte engang på et bagekursus, at især surdejsboller har godt af at få tilført en masse varme nedefra. Derfor vil jeg anbefale dig enten at opvarme en bageplade i ovnen, hvor du trækker bollerne hen på. Alternativt kan du bruge et bagestål, som er en tykkere bageplade som kan holde en høj temperatur. Husk at varme ovnen godt op, inden du bager bollerne.

Bagning med damp

Bagning med damp giver bollerne en sprødere overflade. Damp skaber en fugtig overflade på brødet, som også hjælper til at bage mere jævnt. Dampen er kun tilstede i den første del af bagningen, hvorefter dampen fjernes igen. Den tørre varme giver en endnu sprødere overflade efterfølgende. Derudover sikrer dampen, at overfladen ikke tørrer ud, inden bollerne er færdige med at udvide sig. Husk at fjerne dampen igen, så du får den bedste sprøde skorpe på dine boller.

Opskrift med valnødder

Valnødder giver en dyb og lækker nøddesmag til disse boller. Valnødder kan dog godt dele vandene lidt, da nogen mener at de er for bitre. Men jeg elsker valnøddebrød og hvis du også er vild med valnødder, så kan jeg kun anbefale disse boller. Du kan også prøve mine valnøddeboller med gærdej, hvis du ikke har en surdej klar.

Opskrifter med surdej

Når man bager meget med surdej, ender man ofte med at have en rest surdej tilbage. I stedet for at smide den ud, kan du bruge din restsurdej i disse surdejspandekager. Ellers vil jeg også anbefale mit grove rugbrød bagt med surdej eller mine grove surdejsboller.

Tilføj en kommentar

Opskrift vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.