Valnøddeboller

af Stinna

Lækre valnøddeboller med store stykker valnødder, luftig krumme og fyldt med smag. Valnøddebollerne er nemme at bage og så smager de helt fantastisk med smør og marmelade på.

valnøddeboller

Smagfulde og lækre valnøddeboller. Denne opskrift på boller er med valnødder, hvedemel, rugmel og kærnemælk. Kærnemælk giver en skøn smag til bollerne og sørger for, at de holder sig fugtige længere tid.

Valnøddeboller med kærnemælk

Valnøddebollerne kan du både lave som langtidshævede eller blot lade dem hæve 1 time. Begge dele smager skønt, men jeg synes de er mest svampede når de kun hæver i en time.

Dejen herunder er lidt klistret og er derfor ikke en dej, du kan forme og spænde op. Men dejen skal blot deles med en kniv eller dejspartel og ‘klattes’ over på bagepapir. Det giver fugtige og lækre boller – og så er de virkelig nemme at lave.

Valnøddeboller

Valnøddeboller med kærnemælk og rugmel.
Forb. tid15 min
Tilb. tid20 min
Hævetid1 t 30 min
Ret: Bagværk
Køkken: Vegetarisk
Forfatter: Stinna

Ingredienser

  • 3 dl kærnemælk
  • 2 dl koldt vand
  • 25 g gær (hvis du vil koldhæve, så brug kun 1/4 pakke)
  • 1 tsk. groft salt
  • 1 spsk. honning
  • 500-550 g hvedemel
  • 150 g rugmel
  • 150 g valnødder, grofthakket
  • 1 stk. æg, til pensling

Sådan gør du

  • Kom kærnemælk, vand og gær i en skål. Jeg bruger min røremaskine. Rør gæren ud.
  • Tilsæt salt og honninh.
  • Tilsæt derefter hvedemel (start med 500g). Dejen skal være klistret, men bestemt ikke flydende. Hvis du koldhæver, kan det være at du skal bruge en smule mindre mel, da dejen bliver mere fast efter en tur i køleskabet.
  • Tilsæt rugmel og ælt dejen godt, cirka 7-10 minutter på røremaskine. Dejen skal blive smidig.
  • Tilsæt grofthakkede valnødder og vend dem rundt i dejen.
  • Lad nu dejen hæve 1 time ved stuetemperatur – eller kom den i køleskabet med låg over (hvis du vil koldhæve). Hvis du koldhæver, skal du lade dejen hæve i 10 timer i køleskabet og derefter 1 time ved stuetemperatur.
  • Efter 1 time hældes dejen ud på køkkenbordet med en smule mel. Den skal være klistret. Med en kniv deles dejen og placeres på en bageplade. Pensl dejen med sammenpisket æg. Lad bollerne hæve 30 minutter, mens ovnen varmes op.
  • Tænd ovnen på 250 grader. Kom et ildfast fad i bunden af ovnen med vand i.
  • Skru ovnen ned til 225 grader. Bag bollerne i 10 minutter med damp i ovnen. Tag derefter fadet med vand ud og bag bollerne i de sidste 10 minutter. Hold øje med dem – der er forskel på ovne.
  • Bollerne er færdige, når de er godt gyldne og lyder hule, når du banker i bunden af dem. Tag bollerne ud og lad dem køle en smule af.

Bagning med damp

I denne opskrift bages bollerne først i 10 minutter med et fad med vand i ovnen. Dampen gør bollerne luftige og giver en sprød overflade. Det giver også bollerne en blankere overflade. Sørg blot for at bage bollerne de sidste 10 minutter uden damp. Du kan også bage bollerne på et bagestål, som vil gøre dem endnu sprødere.

Koldhævede valnøddeboller

Valnøddebollerne kan sagtens koldhæves. Hvis du vil koldhæve dem, skal du blot komme 1/4 pakke gær i. Sæt skålen med dej i køleskabet natten over (eller cirka 10 timer). Lad dem hæve 1 time ved stuetemperatur inden du bager dem, så de lige når at hæve lidt mere. Ellers følges samme fremgangsmåde. Hvis du koldhæver bollerne, kan du med fordel komme en smule mindre mel i – jeg synes koldhævet dej har en tendens til, at blive lidt mere fast natten over i køleskabet. Du kan også prøve at tilsætte et par spsk. surdej for smagens skyld – det giver endnu mere syrlighed, end kærnemælken giver.

Frysning af valnøddebollerne

Valnøddebollerne kan sagtens fryses. Faktisk fryser jeg dem ned, lige når de er bagt. Så tager jeg dem direkte fra fryseren og ind i ovnen, hvor jeg giver dem 200 grader til de er optøede og sprøde.

valnøddeboller

Du er også velkommen til at følge med på min Instagram, hvor jeg deler endnu flere madbilleder.

Tilføj en kommentar

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Accepter Læs mere

Privacy & Cookies Policy