Grove surdejsboller

af Stinna
Grove surdejsboller uden røremaskine

Grove surdejsboller uden røremaskine.

Hvis I følger med på instagram så har I måske bemærket, at jeg er vild med at bage boller med surdej. Jeg synes bagværk med surdej smager fantastisk, et giver den helt rigtige lidt seje krumme og så er det bare lidt sjovt, at man kan bare lækre boller af bare surdej, salt, mel og vand. Men surdejsboller er ofte bagt på lyst mel, så jeg har i lidt tid forsøgt at finde frem til en opskrift, hvor der også var groft mel i – og det er endelig lykkedes! Disse surdejsboller er bagt med hvedemel og rugmel og de smager SÅ godt, at jeg gerne vil dele opskriften med jer.

Æltemetode – Grove surdejsboller æltet uden røremaskine

Der findes flere forskellige måder at bage med surdej på. Jeg har lånt en bog af Claus Meyer ( Meyers bageskole), hvori han gennemgår forskellige ælteteknikker og beskriver, hvordan man bager det bedste brød med surdej. Til disse boller har jeg valgt at bruge den metode, som I bogen beskrives som den blide metode. Det vil sige, at bollerne er lavet uden at skulle æltes på en røremaskine, men istedet er dejen hurtigt blandet sammen med en ske. Det der så er væsentligt ved denne metode er, at man hver 20-30. minut et par gange vender/folder dejen, så man på den måde får æltet dejen lidt så stille og det skulle hjælpe dejen til at lave de luftbobler, som jeg længe har efterlyst i mit bagværk. Denne metode er lidt mere tidskrævende, da man skal være hjemme for at folde dejen – men det er virkelig nemt og gøres lynhurtigt, så jeg gjorde det bare i går, mens vi lå og så film herhjemme. Jeg skal nok beskrive metoden bedre i fremgangsmåde – men jeg lover, at det altså er meget nemmere end det lyder!

Grove surdejsboller uden røremaskine

Nu til opskriften på Grove surdejsboller:

Grove surdejsboller uden røremaskine (9 stk.)

  • 150g surdej (min surdej er lavet på rugmel)
  • 5 dl koldt vand
  • 200g rugmel (jeg bruger en grov variant)
  • 400g hvedemel (evt. 50 g mere, alt efter hvilken mel du bruger)
  • 1 lille spsk. groft salt
Fremgangsmåde:
Dag 1:
  1. Start med at blande surdej og koldt vand sammen i en skål.
  2. Tilsæt mel og rør det godt sammen med en ske, så der ikke er klumper i. Dejen er tyk som tyk havregrød (dvs. at en er klistret, men ikke flydende. Det må gerne være lidt hårdt at røre i den). Hvis din dej er for flydende, så tilsæt mere mel – der er stor forskel på mel, så tilsæt gerne mere hvedemel.
  3. Lad dejen stå på køkkenbordet i en time (45-60 minutter). Dette kaldes autolyse og er et vigtigt step i fremgangsmåden).
  4. Efter den første time tilsættes 1 lille spsk. groft salt. Rør dejen godt rundt med en ske.
  5. Kom et viskestykke over dejen og lad dejen stå på køkkenbordet i 20 minutter.
  6. Efter de 20 minutter skal dejen foldes. Dette gøres ved at du først dypper dine fingre i koldt vand (eller brug en ren ske). Tag fat om hvert ‘hjørne/side’ af dejen og fold det ind over selve dejen. Gør dette ved de fire sider. Kom viskestykket over og lad nu dejen stå i 30 minutter på køkkenbordet.
  7. Fold igen dejen på samme måde som før. Lad dejen hvilke i 20 minutter, hvorefter den foldes igen. Dette gøres yderligere to gange, hvor der er tyve minutter imellem hver, så du i alt har foldet dejen fire gange.
  8. Efter at have foldet dejen fire gange, kommes lidt olivenolie i en skål. Kom dejen i skålen og kom gerne et låg over, eller et vådt viskestykke. Kom dejen i køleskabet natten over.
Dag 2:
  1. Om morgenen tændes ovnen på 250grader (alm. ovn, ikke varmluft). Placer en bageplade i midten af ovnen, som bliver varmet op med ovnen.
  2. Tag samtidigt dejen ud af køleskabet og lad den stå i 40 minutter, til ovnen er helt varm.
  3. Kom mel på køkkenbordet. Hæld dejen forsigtigt ud på bordet.
  4. Del dejen i 9 stykker – dette gøres nemmeste med en dej-deler/skraber eller en skarp kniv.
  5. Kom bagepapir på en bageplade, som er vendt med bunden opad.
  6. Flyt stykkerne forsigtigt over på bagepapiret. Du kan med fordel forsøge at få skubbet kanterne lidt ind under bollerne når du flytter dem, så de strammes lidt op og bliver mere runde – men de skal ikke formes.
  7. Åben ovnen og træk den varme bageplade ud. Hiv forsigtigt bagepapiret med bollerne over på den varme plade.
  8. Bag bollerne til de er godt gyldne, i ca. 12-15 minutter – bank evt. forsigtigt på dem under bunden, de skal lyde hule.
  9. Lad bollerne køle af på en rist og spis dem med smør på.
  10. Velbekomme.

Grove surdejsboller uden røremaskine Grove surdejsboller uden røremaskine Grove surdejsboller uden røremaskine Grove surdejsboller uden røremaskine Grove surdejsboller uden røremaskine Grove surdejsboller uden røremaskine Grove surdejsboller uden røremaskine

Print Friendly, PDF & Email
7 Kommentarer

7 Kommentarer

Johanne 24. september 2018 - 09:48

Hej

Har længe villet bage nogle rigtig grove surdejsboller, så dem her må jeg prøve. :)

Har du en opskrift på og fremgangsmåde for din rugsurdej?

Reply
Stinna 24. september 2018 - 20:06

Hej Johanne.
Det har jeg desværre ikke, jeg har ‘arvet’ min surdej :-) Håber du kan lide bollerne.

Reply
Grovboller - nemme og sunde boller - Stinna - Grovboller med havregryn 12. november 2018 - 08:17

[…] Grove surdejsboller […]

Reply
Z. 30. november 2018 - 10:11

Didn’t work at all. They turned out flat and raw inside.
Nothing like your pictures.
I used ready rye sour dough from Netto – maybe that was the problem..

Reply
Stinna 3. december 2018 - 11:15

Sorry that it did not work. I have not even tried the sourdough you mention, but I hope you will give it a try again :-)

Reply
Lotte Birkebæk 21. august 2019 - 16:27

Skøn opskrift! Lavede dem til min kæreste og de gik rent ind! Jeg lavede dem dog med en hvede-surdej, og det fungerede lige så fint. Jeg skal helt sikkert eksperimentere lidt med den her opskrift

Reply
Stinna 22. august 2019 - 21:43

Sikke en dejlig besked. Så dejligt at du kunne bruge opskriften. Skriv endelig hvis du får afprøvet andre versioner af den :-)

Reply

Tilføj en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.