Grove surdejsboller uden røremaskine. Lækre, sprøde surdejsboller som smager skønt med smør på.
Hvis I følger med på instagram så har I måske bemærket, at jeg er vild med at bage boller med surdej. Jeg synes bagværk med surdej smager fantastisk, et giver den helt rigtige lidt seje krumme og så er det bare lidt sjovt, at man kan bare lækre boller af bare surdej, salt, mel og vand. Men surdejsboller er ofte bagt på lyst mel, så jeg har i lidt tid forsøgt at finde frem til en opskrift, hvor der også var groft mel i – og det er endelig lykkedes! Disse surdejsboller er bagt med hvedemel og rugmel og de smager SÅ godt, at jeg gerne vil dele opskriften med jer.
Grove surdejsboller æltet uden røremaskine
Der findes flere forskellige måder at bage med surdej på. Jeg har lånt en bog af Claus Meyer ( Meyers bageskole), hvori han gennemgår forskellige ælteteknikker og beskriver, hvordan man bager det bedste brød med surdej. Til disse boller har jeg valgt at bruge den metode, som i bogen beskrives som den blide metode. Det vil sige, at bollerne er lavet uden at skulle æltes på en røremaskine, men istedet er dejen hurtigt blandet sammen med en ske. Det der så er væsentligt ved denne metode er, at man hver 30. minut et par gange vender/folder dejen, så man på den måde får æltet dejen lidt så stille og det skulle hjælpe dejen til at lave de luftbobler, som jeg længe har efterlyst i mit bagværk. Denne metode er lidt mere tidskrævende, da man skal være hjemme for at folde dejen – men det er virkelig nemt og gøres lynhurtigt, så jeg gjorde det bare i går, mens vi lå og så film herhjemme. Jeg skal nok beskrive metoden bedre i fremgangsmåde – men jeg lover, at det altså er meget nemmere end det lyder!
Nu til opskriften på grove surdejsboller. Jeg har tilsat 5g gær til dejen – så er man helt sikker på, at dejen har hævet næste dag. Hvis du har en aktiv surdej og er vant til at bage med surdej, så undlad blot gær.
Grove surdejsboller uden røremaskine
Ingredienser
- 150 g surdej (test om surdejen er aktiv ved at se om en lille skefuld kan flyde i koldt vand. Hvis det flyder, er den klar til bagning).
- 5 dl koldt vand
- 5 g gær
- 150 g rugmel jeg bruger en grov variant
- 400-450 g hvedemel
- 1 lille spsk. fint salt
Sådan gør du
Dag 1:
- Start med at blande surdej, gær og koldt vand sammen i en skål.
- Tilsæt mel og rør det godt sammen, så der ikke er klumper i. Dejen er tyk som tyk havregrød (dvs. at en er klistret, men ikke flydende. Det må gerne være lidt hårdt at røre i den). Hvis din dej er for flydende, så tilsæt mere mel – der er stor forskel på mel, så tilsæt gerne mere hvedemel. Brug helst hænderne.
- Lad dejen stå på køkkenbordet i en time – inden du kommer salt i. Dette kaldes autolyse og er et vigtigt step i fremgangsmåden).
- Efter den første time tilsættes 1 lille spsk. salt, ved at drysse salt ud over dejen. Nu skal første foldning laves. Tag fat i dejen med våde hænder og fold hver side ind over dejen.
- Kom et viskestykke over dejen og lad dejen stå på køkkenbordet i 30 minutter.
- Efter de 30 minutter skal dejen foldes. Dette fortsætter du med i 2-3 timer, til dejen er blank. Det vil sige omkring 4-5 foldninger i alt.
- Efter at have foldet dejen fire gange, kommes lidt olivenolie i en skål. Kom dejen i skålen og kom gerne et låg over, eller et vådt viskestykke. Kom dejen i køleskabet natten over. Sæt en elastik eller andet på bøtten (hvis den er gennemsigtig). Så kan du holde øje med, hvor meget dejen vokser.
Dag 2:
- Om morgenen tændes ovnen på 250grader (alm. ovn, ikke varmluft). Placer en bageplade i midten af ovnen, som bliver varmet op med ovnen. Allerhelst et bagestål – som er genialt til bagværk.
- Tag samtidigt dejen ud af køleskabet og lad den stå i minimum 60 minutter til ovnen er helt varm. Dejen skal helst have hævet til dobbelt størrelse, ellers skal den hæve videre.
- Kom mel på køkkenbordet. Hæld dejen forsigtigt ud på bordet.
- Del dejen i 9 stykker – dette gøres nemmeste med en dej-deler/skraber eller en skarp kniv.
- Kom bagepapir på en bageplade, som er vendt med bunden opad.
- Flyt stykkerne forsigtigt over på bagepapiret.
- Åben ovnen og træk den varme bageplade ud. Hiv forsigtigt bagepapiret med bollerne over på den varme plade.
- Bag bollerne til de er godt gyldne, i ca. 12-15 minutter – bank evt. forsigtigt på dem under bunden, de skal lyde hule.
- Lad bollerne køle af på en rist og spis dem med smør på.
- Velbekomme.
Opstart af surdej
Men hvordan opstarter man så lige en surdej? Det har jeg efterhånden fået en del svar på. Men svaret er faktisk, at det har jeg ikke selv forsøgt mig med. Min surdej er en lille klat af min fars surdej, som jeg så har fodret og holder liv i. Men hvis I vil prøve at opstarte egen surdej, så har dygtige Maria en surdejsguide lige her.
6 Kommentarer
Hej
Har længe villet bage nogle rigtig grove surdejsboller, så dem her må jeg prøve. :)
Har du en opskrift på og fremgangsmåde for din rugsurdej?
Hej Johanne.
Det har jeg desværre ikke, jeg har ‘arvet’ min surdej :-) Håber du kan lide bollerne.
Didn’t work at all. They turned out flat and raw inside.
Nothing like your pictures.
I used ready rye sour dough from Netto – maybe that was the problem..
Sorry that it did not work. I have not even tried the sourdough you mention, but I hope you will give it a try again :-)
Skøn opskrift! Lavede dem til min kæreste og de gik rent ind! Jeg lavede dem dog med en hvede-surdej, og det fungerede lige så fint. Jeg skal helt sikkert eksperimentere lidt med den her opskrift
Sikke en dejlig besked. Så dejligt at du kunne bruge opskriften. Skriv endelig hvis du får afprøvet andre versioner af den :-)