Grove gulerodsbrud. Nemme, lækre og smagfulde gulerodsbrud. Denne opskrift på gulerodsbrud er med groft mel – og derfor passer disse gulerodsbrud perfekt til madpakken.
Grove gulerodsbrud. Nemme, lækre og smagfulde gulerodsbrud. Da min søster og jeg var små, fik vi altid et gulerodsbrud i Sallings bager, når vi var med vores mor inde i byen. Vi hadede at være med på sådan en strøgtur, men når vi fik et gulerodsbrud med smør hver, så blev dagen meget bedre. Jeg har nu selv bagt en version af de skønneste gulerodsbrud, men denne version er bagt med en smule fuldkornshvedemel. Fuldkornsmelet giver lidt grovere gulerodsbrud, som alligevel smager lige som dem hos bageren.
Opskrift på gulerodsbrud
Selvom der er tilsat lidt groft mel til denne variant, så er de alligevel lige som de skal være – dejligt svampede, fyldt med smag og så med en virkelig skøn konsistens. Jeg synes de smager allerbedst nybagte og med et godt lag smør på – og selvfølgelig en god kop kaffe til.
Opskriften er inspireret af Julies og min version i vores kogebog ‘HVERDAGSFAVORITTER’, men jeg har lavet lidt om i opskriften og brugt en grovere type mel. Så måske man kan kalde dem for sunde gulerodsbrud? Det blev de bestemt ikke dårligere af.
Grove gulerodsbrud
Ingredienser
- 4 dl lunkent vand
- 1/2 pakke gær
- 1 spsk honning eller sirup
- 200-250 g fuldkornshvedemel
- 400 g hvedemel
- 1 lille spsk groft salt
- 50 g smør
- 300 g gulerødder
- 1 dl solsikkekerner
- 1 stort æg
Sådan gør du
- I en skål røres gær ud i lunkent vand. Tilsæt honning og rør godt rundt.
- I en anden skål blandes mel, salt og smør. Det kolde smør fordeles i små stykker.
- Tilsæt nu væsken med gær til skålen med mel.
- Rør det hele rundt. Jeg brugte min røremaskine og lod den røre på højeste hastighed i 5 minutter, til dejen slap kanterne af skålen. Hvis dejen er meget klistret, tilsættes lidt mel – men dejen må endelig ikke være tør. Den skal være smidig og glat.
- Sæt dejen til at hæve et lunt sted med et viskestykke over. Hæver 1 time.
- Når dejen næsten er hævet færdigt, rives gulerødder groft på et rivejern.
- Drys lidt mel på et bord.
- Placer dejen på bordet og lav en fordybning i dejen.
- Slå ægget ud i fordybningen, tilsæt solsikkekerner og de revne gulerødder.
- Fold dejen ind over fyldet (se billeder herunder), så fyldet er lukket inde.
- Nu bruges en dejkniv/metal skraber og så hakkes dejen på forskellig led. Fold noget af dejen ind over den anden del og hak igen, så fyldet vendes rundt – men det må endelig ikke æltes sammen.
- Del dejen i 9 stykker og placer den på en bageplade med bagepapir.
- Lad nu dejen hæve i 45 minutter et lunt sted med et viskestykke over.
- Tænd ovnen på 200grader varmluft.
- Placer bagepladen med bollerne i midten af ovnen.
- Bages til de er gyldne, i ca. 17-20 minutter. Hold øje med dem, der er forskel på ovne.Spises lune med smør på.
Frysning af gulerodsbrud
Disse grove gulerodsbrud kan sagtens fryses. Jeg frøs halvdelen ned efter bagning og tøede dem derefter op på køkkenbordet. Lun dem i ovnen eller på brødristeren. Prøv også gerne min version af klassiske gulerodsbrud.
Andre lækre boller: Grove æbleboller med kanel
Du er også meget velkommen til at følge med på min Instagramprofil, hvor jeg deler endnu flere madbilleder.
10 Kommentarer
De ser virkelig lækre ud!
Hvor længe skal dejen hæve 1. gang?
Tak :-) Det er rettet nu, de skal hæve 1 time.
Hej kan jeg må nogen måde undlade æg?
Hej, det har jeg desværre ikke prøvet :-)
DE BEDSTE BOLLER!! <3<3
Tusind tusind tak :-)
Altid super lækre og nemme at gå til
Dejligt at opskriften kan bruges :-)
Har bagt disse skønne gulerodsbrud flere gange nu. Vil gerne prøve at lave squashbrud. Er det bare at skifte gulerødderne ud med squash? Altså samme vægt?
Hvor dejligt :-)
Jeg tror sagtens du blot kan udskifte til squash. Ellers har jeg en opskrift her:
https://stinna.dk/bagvaerk/squashboller.html