Gulerodsbrud

af Stinna

Gulerodsbrud er bløde boller med gulerødder, solsikkekerner, smør og æg. Denne opskrift på gulerodsbrud er ligeså god, som gulerodsbruddene fra Salling Bageren. De er bløde, luftige og har den skønneste smag.

Gulerodsbrud

Opskrift på gulerodsbrud

Det er (næsten) ikke muligt at være fra Aarhus, uden at kende Salling bagerens gulerodsbrud. Jeg har slet ikke tal på, hvor mange af de gulerodsbrud jeg har spist gennem mit liv. Som lille var det min søster og jeg der altid fik ét smurt gulerodsbrud hver – og jeg køber dem stadig. Der er kun én ting der slår Sallings gulerodsbrud – og det er hjemmelavede gulerodsbrud. De er bløde, lækre og fyldt med smag.

De bedste boller med gulerødder

Jeg vil vove at påstå, at det her er de bedste gulerodsbrud jeg har smagt. Opskriften har jeg fra min moster, som eftersigende har den fra Salling. Jeg har dog lavet lidt om på opskriften, så de passer til min smag. Gulerodsbruddene er ganske nemme at lave, selvom fremgangsmåden er lidt speciel.

Gulerodsbrud

Bløde og lækre gulerodsbrud. Opskriften rækker til 14-18 stk., alt efter hvor store du laver dem.
Forb. tid20 min
Tilb. tid15 min
Hævetid1 t 15 min
Ret: Bagværk
Køkken: Vegetarisk
Antal: 16 stk.
Forfatter: Stinna

Ingredienser

  • 50 g gær
  • 5 dl lunkent vand
  • 50 g sukker
  • 100 g smeltet smør (skal være afkølet)
  • 1 stk. æg
  • 2 tsk. groft salt
  • 1 kg hvedemel (gerne med % indhold på 12-12,5%)

Fyld

  • 200 g groftrevne gulerødder
  • 2 stk. æg
  • 100 g solsikkekerner

Sådan gør du

Dej

  • Opløs gær i lunkent vand. Jeg bruger min røremaskine.
  • Tilsæt sukker og smeltet smør. Tilsæt nu æg, salt og hvedemel. Hvedemel skal i lidt ad gangen. Dejen skal være blød og klistret – endelig ikke tør, men heller ikke flydende.
  • Ælt dejen i cirka 7-10 minutter på røremaskine. Sæt dejen et lunt sted og kom et fugtigt viskestykke over skålen. Lad dejen hæve 45 minutter.

Bagning

  • Skræl gulerødderne og riv dem groft.
  • Når dejen har hævet, vendes dejen ud på et bord med en smule hvedemel.
  • Lav en fordybning i dejen i midten, hvori du kommer gulerødderne, solsikkekernerne og æggene i.
  • Fold dejen op omkring fyldet, så det er lukket inde.
  • Hak nu i dejen. Gerne med en dej-skærer eller en kniv. Hak og fold dejen, så fyldet fordeles og dejen bliver delt i små stykker.
  • Del dejen i 14-18 stykker og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Du skal endelig ikke forme bollerne – det er meningen, at de består af små stykker. På den måde bliver de til gulerodsbrud og ikke gulerodsboller.
  • Tænd ovnen på 225 grader.
  • Lad bollerne hæve under et fugtigt viskestykke i 30 minutter, mens ovnen varmer.
  • Bag gulerodsbruddene midt i ovnen i 12-15 minutter. Hold øje med dem. De skal være gyldne og bløde.
  • Spises lune med smør på. Velbekomme.

Grove gulerodsbrud

Hvis du er på udkig efter boller med fuldkorn, så kan jeg anbefale mine grove gulerodsbrud (måske sunde gulerodsbrud). Ellers tror jeg sagtens, at en smule af melet i denne opskrift kan erstattes af groft mel. Ellers kan jeg også anbefale mine grove gulerodsboller.

Gulerodsbrud med olie eller smør

I denne opskrift har jeg brugt smør, da jeg elsker smagen af hvid gærdej med smør i. Du kan sikkerts sagtens erstatte med olie, men jeg har ikke forsøgt. Hvis du forsøger, så vil jeg anbefale at bruge en smagsneutral olie. Olivenolie kan godt smage kraftigt.

Frysning af gulerodsbruddene

Gulerodsbruddene kan sagtens fryses. Jeg fryser dem lige når de er bagt og stadig er lune. Så er de gode, når de bliver tøet op igen.

Gulerodsbrud
Gulerodsbrud

Følger du med på Instagram? Ellers er du meget velkommen.

Tilføj en kommentar

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Accepter Læs mere

Privacy & Cookies Policy