Grove gulerodsboller med groft mel, smør og solsikkekerner. Gulerodsboller er nemme at lave og så smager de helt fantastisk med smør på.
Grove gulerodsboller
Disse grove gulerodsboller er bagt med lidt rugmel, men andre typer af groft mel kan også sagtens bruges. Udover groft mel har jeg valgt at tilsætte smør til dejen, som giver den skønneste smag. Bollerne er drysset med solsikkekerner. Opskriften på gulerodsboller får I lige her:
Grove gulerodsboller
Ingredienser
- 25 g gær
- 3,5 dl vand
- 1 spsk. sukker
- 2 tsk. groft salt
- 500-550 g hvedemel evt. en smule mere, der er forskel på mel.
- 100 g groft rugmel (eller en anden type groft mel - fx fuldkornshvedemel)
- 50 g smør
- 1 stk. æg
- 150 g groftrevet gulerod
Pensling
- 1 stk. sammenpisket æg
- 1 håndfuld solsikkekerner
Sådan gør du
- Start med at opløse gær i vandet.
- Tilsæt sukker, salt, hvedemel og rugmel. Ælt det sammen - jeg brugte min røremaskine.
- Tilsæt smør skåret i mindre tern. Tilsæt også groftrevet gulerod og æg.
- Ælt nu dejen til den er smidig. Den skal være en smule klistret, men ikke flydende. TIlsæt mere mel, hvis den er for våd. Dejen blev æltet i cirka 10 minutter på min røremaskine.
- Kom et klæde over dejen og lad den hæve i 1 time.
- Efter 1 time tændes ovnen på 225 grader (ikke varmluft).
- Med en ske formes og placeres bollerne på en bageplade. Alt efter størrelse får jeg mellem 7 meget store boller eller 10 mindre.
- Bollerne pensles med æg og drysses med solsikkekerner.
- Bages i midten af den varme ovn, til de er gyldne og sprøde i bunden.
- Spises lune med smør. Velbekomme.
Boller med gulerødder
Bollerne minder i smag om gulerodsbrud, som er en af de type boller jeg altid har været vild med. Når jeg var med inde i byen med min mor som lille, så skulle min søster og jeg altid forbi Salling for at få en gulerodsbrud – det var lykken! Disse er dog en grov variant, men smager stadig lidt sødt på grund af gulerødderne og så har jeg erstattet meget af melet med groft mel. Fremgangsmåden er blot som almindelige boller, ikke som gulerodsbrud – men opskriften på mine gulerodsbrud finder du her. Ellers finder du min bedste opskrift på grovboller lige her.
Frysning og opvarmning af gulerodsboller
Jeg fryser ofte min bagværk ned, hvis vi ikke får det spist samme dag. Når vi så vil spise det, kommer jeg det direkte i en varm ovn uden at tø det op. Så er bollerne som nybagte igen.
Følg også gerne med på instagram, hvor jeg deler flere madbilleder.
21 Kommentarer
Er det muligt at sætte dem i køleskabet natten over og bage dem til morgenmand? :-)
*morgenmad! Selvfølgelig!
Det tror jeg desværre ikke – så skal du hellere prøve mine koldhævede grovboller :-)
https://stinna.dk/bagvaerk/boller/koldhaevede-boller-2.html
Meget lækre boller og SÅ nemme at lave.
Hvad er forskellen på at bage i varmluft frem for almindelig ovn?
Hvor dejligt! Der er forskel på luftcirkulationen og derfor også temperaturen :-)
De blev rigtigt gode, meget nemt at de bare skal sættes på pladen med ske. Jeg lavede 12 stk. De blev store, så jeg kunne sagtens have lavet 14 stk.
Dejligt at høre :-) Ja mine blev også ret store, så vil lave dem mindre næste gang.
Hej
Skal der æg i dejen også? Eller er det kun til pensling?
Der skal æg i dejen også. Jeg havde glemt det i fremgangsmåde – det er rettet nu :-)
Kan man bruge speltmel istedet for hvedemel? Jeg bliver nemlig let oppustet.
Det har jeg desværre ikke forsøgt mig med :-)
hvor varm skal ovnen være, og hvor længe skal frosne boller være i ovnen
Hej, ovnen skal være 225 grader varm (ikke varmluft, men almindelig over-og undervarme). Det er forskelligt fra ovn til ovn hvor længe de skal have, men til de er gyldne :-)
Nogen der har prøvet at bruge havregryn i dejen også, måske istedenfor grovt mel….?
Det har jeg desværre ikke prøvet :)
Stinna, hvor lang tid tager det typisk at bage i ovnen? Tak.
Det er forskelligt fra ovn til ovn – men cirka 15 minutter :-)
Meget velsmagende – rigtig god opskrift.
Mange tak :-)
Lækre boller
Tusind tak :-)