Grove gulerodsboller

af Stinna

Grove gulerodsboller med groft mel, smør og solsikkekerner. Gulerodsboller er nemme at lave og så smager de helt fantastisk med smør på. 

Grove gulerodsboller

Disse grove gulerodsboller er bagt med lidt rugmel, men andre typer af groft mel kan også sagtens bruges. Udover groft mel har jeg valgt at tilsætte smør til dejen, som giver den skønneste smag. Bollerne er drysset med solsikkekerner. Opskriften på gulerodsboller får I lige her:

Grove gulerodsboller

Nemme og lækre grove gulerodsboller.
Forb. tid15 min
Tilb. tid20 min
Hævetid1 t
Ret: Bagværk
Køkken: Vegetarisk
Forfatter: Stinna

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 3,5 dl vand
  • 1 spsk. sukker
  • 2 tsk. groft salt
  • 500-550 g hvedemel evt. en smule mere, der er forskel på mel.
  • 100 g groft rugmel (eller en anden type groft mel - fx fuldkornshvedemel)
  • 50 g smør
  • 1 stk. æg
  • 150 g groftrevet gulerod

Pensling

  • 1 stk. sammenpisket æg
  • 1 håndfuld solsikkekerner

Sådan gør du

  • Start med at opløse gær i vandet.
  • Tilsæt sukker, salt, hvedemel og rugmel. Ælt det sammen - jeg brugte min røremaskine.
  • Tilsæt smør skåret i mindre tern. Tilsæt også groftrevet gulerod og æg.
  • Ælt nu dejen til den er smidig. Den skal være en smule klistret, men ikke flydende. TIlsæt mere mel, hvis den er for våd. Dejen blev æltet i cirka 10 minutter på min røremaskine.
  • Kom et klæde over dejen og lad den hæve i 1 time.
  • Efter 1 time tændes ovnen på 225 grader (ikke varmluft).
  • Med en ske formes og placeres bollerne på en bageplade. Alt efter størrelse får jeg mellem 7 meget store boller eller 10 mindre.
  • Bollerne pensles med æg og drysses med solsikkekerner.
  • Bages i midten af den varme ovn, til de er gyldne og sprøde i bunden.
  • Spises lune med smør. Velbekomme.

Boller med gulerødder

Bollerne minder i smag om gulerodsbrud, som er en af de type boller jeg altid har været vild med. Når jeg var med inde i byen med min mor som lille, så skulle min søster og jeg altid forbi Salling for at få en gulerodsbrud – det var lykken! Disse er dog en grov variant, men smager stadig lidt sødt på grund af gulerødderne og så har jeg erstattet meget af melet med groft mel. Fremgangsmåden er blot som almindelige boller, ikke som gulerodsbrud – men opskriften på mine gulerodsbrud finder du her.

Frysning og opvarmning af gulerodsboller

Jeg fryser ofte min bagværk ned, hvis vi ikke får det spist samme dag. Når vi så vil spise det, kommer jeg det direkte i en varm ovn uden at tø det op. Så er bollerne som nybagte igen. 

Grove gulerodsboller

Følg også gerne med på instagram, hvor jeg deler flere madbilleder.

9 Kommentarer

9 Kommentarer

Regitze 7. oktober 2016 - 18:56

Er det muligt at sætte dem i køleskabet natten over og bage dem til morgenmand? :-)

Reply
Regitze 7. oktober 2016 - 18:57

*morgenmad! Selvfølgelig!

Reply
Stinna 7. oktober 2016 - 20:32

Det tror jeg desværre ikke – så skal du hellere prøve mine koldhævede grovboller :-)
https://stinna.dk/bagvaerk/boller/koldhaevede-boller-2.html

Reply
Jeanette 23. april 2020 - 13:32

De blev rigtigt gode, meget nemt at de bare skal sættes på pladen med ske. Jeg lavede 12 stk. De blev store, så jeg kunne sagtens have lavet 14 stk.

Reply
Stinna 23. april 2020 - 13:46

Dejligt at høre :-) Ja mine blev også ret store, så vil lave dem mindre næste gang.

Reply
Maria Garsing 29. april 2020 - 15:53

Hej
Skal der æg i dejen også? Eller er det kun til pensling?

Reply
Stinna 29. april 2020 - 20:56

Der skal æg i dejen også. Jeg havde glemt det i fremgangsmåde – det er rettet nu :-)

Reply
Alice 29. juni 2020 - 13:36

Kan man bruge speltmel istedet for hvedemel? Jeg bliver nemlig let oppustet.

Reply
Stinna 29. juni 2020 - 16:49

Det har jeg desværre ikke forsøgt mig med :-)

Reply

Tilføj en kommentar






This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Accepter Læs mere

Privacy & Cookies Policy