Grovboller – nemme og sunde boller

af Stinna

Grovboller - nemme og sunde boller

Grovboller – nemme og sunde boller. Hvis der er noget jeg bager ofte, så er det boller. Herhjemme er vi vilde med brød og det er især boller og rugbrød, som vi spiser. Disse bolle er lavet med groft mel, hvedemel og havregryn. De er nemme at lave, skal blot hæve en time et lunt sted og så kan der bages boller. Så bliver det næsten ikke nemmere, at få lækre nybagte og sunde grovboller.

Grovboller – sunde og nemme boller

Egentligt er jeg mest til surdejsboller, som hæver en masse timer og får en skøn sur smag. Men jeg er nu også ret vild med almindelige boller som disse, som er dejligt bløde og luftige, men samtidigt lidt sprøde udenpå. Disse grove boller er perfekte til suppe, som brød på madpakken eller blot som en lille snack med smør på.

Hvis du også er vild med hjemmebagte boller, så er disse måske også noget for dig:

Nemme grovboller

Opskrift på grovboller

Opskriften herunder giver 9-15 lækre boller, alt efter hvor store du ønsker dem. Jeg har forsøgt at bage dem med en grov type speltmel og med rugmel. Begge dele fungerer rigtig godt, så du kan sagtens bruge, hvad du lige har i skabet.

Herunder er opskriften på de grove boller med havregryn. Jeg har æltet disse på min røremaskine, men jeg tænker sagtens, at de kan æltes i hånden. Under opskriften er der nogle billeder af, hvordan dejen ser ud når den er hævet og hvordan bollerne ser ud, inden de kommer i ovnen.

Frysning af boller

Bollerne kan sagtens fryses. Det gør vi altid herhjemme. Der er (næsten) ikke noget værre end tørre boller. Så vi fryser dem og tør dem op på køkkenbordet eller i ovnen, så er bollerne igen gode.

5 fra 6 stemmer
Grovboller - nemme og sunde boller
Forb. tid
15 min
Tilb. tid
25 min
Hævetid
1 t
Samlet tid
40 min
 

Lækre grovboller med havregryn. Disse grovboller er nemme at bage og smager skønt. Perfekte til morgenmad eller madpakken.

Ret: Bagværk
Keyword: Grovboller
Antal: 10 stk.
Forfatter: Stinna - www.stinna.dk
Ingredienser
  • 25 g gær
  • 7 dl lunkent vand
  • 1 spsk. rørsukker / honning
  • 2 tsk. groft salt
  • 2 spsk. olivenolie
  • 200 g grove havregryn
  • 600-650 g hvedemel
  • 100 g rugmel speltmel eller en anden grov type mel
Ekstra:
  • 1 æg til pensling
  • havregryn grovvalsede
Sådan gør du
  1. Kom gær og lunkent vand i en skål. Rær rundt, til gær er opløst.

  2. Tilsæt sukker, salt, olivenolie og havregryn. Rør godt rundt. Jeg brugte min røremaskine. 

  3. Tilsæt nu mel og lad din røremaskine køre på højeste hastighed i 5-8 minutter, til dejen slipper kanten. Du kan også ælte dem i hånden. 

  4. Kom et viskestykke over skålen og lad dejen hæve et lunt sted i 1 time. 

  5. Forvarm ovn 250grader.

  6. Sæt en bageplade i midten af ovnen. 

  7. Når dejen er hævet, kommes der lidt mel på køkkenbordet.

  8. Vend dejen forsigtigt ud af skålen. 

  9. Med en kniv eller en 'dej-skærer' skæres dejen i stykker, så der er ca. 9 boller. Kom bollerne over på en bageplade beklædt med bagepapir. 

  10. Pisk ægget sammen og pensel bollerne med ægget. Drys med havregryn. 

  11. Åben nu ovnen og træk bagepapiret forsigtigt over på den varme bageplade, som allerede er i ovnen. 

  12. Skru temperaturen ned til 225 grader. 

  13. Bag bollerne til de er gyldne. Der er forskel på ovne, så hold øje med dem. Bag dem omkring 20-30 minutter. 


Grovboller - nemme og sunde boller Grovboller opskrift Grove boller

Følg også gerne med på instagram, hvor jeg deler flere madbilleder.

Print Friendly, PDF & Email
35 Kommentarer

35 Kommentarer

Venterpaavinblog 12. november 2018 - 11:59

De ser skønne ud – havregryndrys skal man virkelig ikke undervurdere :D
Det er skægt som det lyder kedeligt med ‘havregryn’ i nogens øre, men aldrig e det. Vi har selv lige postede muslibarer med netop det som en af de store hovedingredienser, og jeg elsker den struktur bagværk af al slags får, med det i.

– A

Reply
Stinna 13. november 2018 - 08:47

Det lyder også lækkert med muslibarer :-) Jeg er enig, havregryn skal ikke undervurderes :-)

Reply
Tomatsuppe med kokosmælk og røde linser - Stinna 16. december 2018 - 07:00

[…] Suppen er dejligt cremet på grund af kokosmælk og så mætter suppen lidt mere end normalt, fordi jeg har tilsat røde linser til suppen. Hvis du ikke er så meget til kokosmælk, så prøv med en kvart liter piskefløde – det vil også smage skønt til suppen. Denne vegetariske suppe har jeg valgt ikke at blende, men hvis du er mere til fintblendede supper, så kan den sagtens blendes. Jeg kan ofte godt lide, at der er lidt at ‘bide’ i. Herhjemme spiste vi suppen med grove boller til – nemlig disse nemme grovboller.  […]

Reply
Christina 16. januar 2019 - 21:38

Lækre boller, har lige bagt dem. Men i opskriften skriver du en portion giver 9 boller. Jeg skulle bruge ca 30 boller, så jeg gange opskrift med 3 = 27 boller. Men nej, jeg fik hele 59 boller på ca 80 gram hver.

Reply
Stinna 17. januar 2019 - 14:14

Hold da op :-) Mine boller er også rimelig store – skønt at du kunne bruge opskriften :-)

Reply
Stephanie 24. januar 2019 - 14:02

Hej Stinna,
Super opskrift.. dog passer din tid på bollerne ikke, da de også skal hæve 1 hel time;-)

Reply
Stinna 24. januar 2019 - 16:57

Hej. Mange tak skal du have. Det kan jeg da godt se, det får jeg lige rettet :-)

Reply
Ida Bransmark 24. marts 2019 - 13:26

Fantastisk dejlige grovboller, du har opskrift på her. Jeg har lige prøvet dem !! Det er ikke sidste gang, jeg vil bage dem. Det blev nu en meget større portion. Du skriver, at man får 9-10 boller. Men jeg fik faktisk 16 store boller !!! Og min fryser er ikke så stor – men så kom det til gavn for mine naboer.

Venlig hilsen Ida

Reply
Stinna 25. marts 2019 - 09:38

Hej Ida,
tusind tak :-) Dejligt at du kunne bruge opskriften. Du er ikke den første der skriver, at du får mange flere boller ud af denne opskrift, end jeg selv gør. Men det er jo kun dejligt med endnu flere boller. Håber dine naboer blev glade. Mange hilser Stinna

Reply
Asta Hanne Abildskov 25. marts 2019 - 13:21

5 stars
Fantastiske boller, lette at lave. De er meget smagfulde og gode til sanwits og burgere.

Reply
Stinna 26. marts 2019 - 22:29

Tusind tak :-) SÅ dejligt at du kan bruge opskriften.

Reply
Rikke 9. april 2019 - 07:59

Kan der bruges fuldkornsmel?

Reply
Stinna 9. april 2019 - 09:19

Hej Rikke :-) Jeg tror godt at du kan erstatte noget af hvedemelet med fuldkornsmel, men ikke det hele. Min erfaring er, at boller kun med fuldkornsmel ikke bliver så gode.

Reply
Øjvind Møller Nielsen 9. april 2019 - 15:18

Alletiders opskrift, bollerne er rigtig gode og smager herlige. Antallet er dog anderledes, vi lavede en dobbelt portion og fik 40 dejlige boller, hvoraf de fleste nu hygger sig i fryseren :)

Reply
Stinna 10. april 2019 - 07:56

Hej. Dejligt at opskriften kunne bruges. Du fik da en del flere end jeg, men det er du ikke alene om. Jeg må lave mine meget store :-)

Reply
Sofie-Amalie 9. april 2019 - 19:37

Kan dejen mon godt stå i køleskabet natten over?

Reply
Stinna 10. april 2019 - 07:56

Hej Sofie-Amalie, det har jeg desværre ikke forsøgt. Så skal du bruge mindre gær, hvis det er.

Reply
Trine 25. april 2019 - 08:17

Hej Stinna.
Jeg er igang med at bage grov bollerne. Kan det passe at de ikke skal efterhæve, efter den time? Har været vant til at de skal efterhæve? Er det pga de forvarmet bageplader?

Reply
Stinna 25. april 2019 - 08:23

Hej Trine. Jeg lader dem blot stå og hæve, mens ovnen varmer op. Ellers ikke :-)

Reply
Amanda 25. april 2019 - 09:48

Kan det passe der skal bruges 1 spk salt? Er det ikke tsk?

Reply
Stinna 25. april 2019 - 09:50

Jeg bruger en lille spsk., svarende til 2 tsk. :-)

Reply
Majbritt 30. april 2019 - 20:34

5 stars
Jeg elsker disse boller! De smager godt, de er luftige og så er de nemme at lave.

Reply
Stinna 3. maj 2019 - 09:27

Tusind tak :-) Dejligt at du kan bruge opskriften.

Reply
Lise 18. maj 2019 - 16:56

De lækreste boller! Jeg har bagt dem idag til fødselsdag, og der var flere, som bare måtte have din opskrift med hjem Tak for opskriften!
Mvh Lise

Reply
Stinna 20. maj 2019 - 08:18

Sikke en skøn besked! Tusind tak :-) Så dejligt at I kan lide opskriften.

Reply
Chinette Køhlert Nielsen 9. juni 2019 - 08:06

5 stars
En super lækker og let opskrift at have med at gøre. Men, ja opskriften giver overraskende mange boller og ganske super lækkert ‘touch’ med havregrynsdrys. Jeg og mine 2 sønner er vilde med dem!

Reply
Stinna 9. juni 2019 - 13:57

Tusind tak skal du have :-) SÅ dejligt at høre. Jeg retter lige det med antal boller.

Reply
Maria 24. juni 2019 - 16:51

5 stars
Vidunderlige boller.. nem opskrift og lækre boller som altid bliver spist alt for hurtigt. Men så er det dejligt med en røre maskine og to portioner til en pk gær. ”mor er det dem med solsikkekernerne“ lyder det fra min 10 årige dreng (i stedet for havregryn elsker han de ristede kerner) og den tre årige som ellers før aldrig har spist hjemmebag “mig kan godt li dem her“ ❤

Reply
Stinna 25. juni 2019 - 10:23

Hvor er du bare sød – tusind tak! SÅ dejligt, at I kan lide min opskrift. Igen tak!

Reply
Anna 18. august 2019 - 19:13

5 stars
De bedste boller!!! :-D

Reply
Stinna 22. august 2019 - 11:50

Tusind tak, så dejligt at du kan lide dem :-)

Reply
Anja 19. september 2019 - 18:03

Er i gang med dine grovboller og min ADHD er lige brudt ud i lys lue, at få bollerne på bage papiret over på den varme plade er ikke så nemt som det lyder, men de kom dog på( en smuttede af i kampens hede).
Glæder mig til at smage dem!!!

Reply
Stinna 20. september 2019 - 10:04

Hej Anja, måske det kræver lidt øvelse ja. Jeg trækker bagepapiret over :-) Jeg håber at de smagte godt.

Reply
Anja 20. september 2019 - 14:18

5 stars
De smagte fantastisk selv den mindste som er på livsstils ændring (sødt ord for slankekur) spiser dem uden at brokke sig. Kan man proppe æble og gulerod i tror du???

Reply
Stinna 24. september 2019 - 09:04

Så dejligt at høre :-) Det tror jeg sagtens at du kan.

Reply

Tilføj en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.