Koldhævede boller

af Stinna

Koldhævede boller. Nemme langtidshævede boller med hørfrø og groft mel. Disse boller er sprøde udenpå, har en luftig krumme og er saftige indeni. Bollerne skal blot røres sammen med en ske – så du undgår både at få klistrede fingre og at hive røremaskinen frem.

Koldhævede boller

Fordelen ved disse boller er, at du om aftenen rører dejen sammen. Så sætter du den på køl og om morgenen er der lækre boller. Så bliver morgenmaden ikke meget bedre. Herhjemme nyder vi i hvertfald når lejligheden dufter af nybagte boller en søndag morgen.

Opskriften på koldhævede grovboller får I herunder. Det er en opskrift jeg har brugt længe, hvor jeg blot har lavet den lidt på slump. Nu har jeg arbejdet med autolyse – det er en metode hvor man blander mel og vand, inden selve æltningen går i gang. Egentligt har jeg kun før brugt det til mine surdejsboller, men nu også i denne opskrift. Resultatet var godt, så det er også sådan jeg vil lave koldhævede boller fremadrettet. Med få ord, så er autolyse med til at sikre, at glutennetværket i dejen udvikler sig – og dette giver bollerne en god struktur.

Koldhævede boller

Nemme koldhævede boller med groft mel og hørfrø. Røres sammen i hånden om aftenen og sætte derefter i køleskabet.
Forb. tid10 min
Tilb. tid20 min
Ret: Bagværk, Grovboller
Køkken: Vegetarisk
Antal: 8 stk.
Forfatter: Stinna – www.stinna.dk

Ingredienser

 • 2 ært gær (to små stykker gær)
 • 4 dl koldt vand
 • 6 dl hvedemel
 • 2 dl rugmel
 • 1/2 dl hørfrø ( Du kan også skifte frø ud med solsikkekerner)
 • 1/2 dl chiafrø (kan udskiftes med hørfrø)
 • 1-2 små tsk. groft salt

Sådan gør du

 • Start med at gær ud i vand. Tilføj de resterende ingredienser (pånær salt). Dejen skal være klistret, men skal kunne røres rundt med en ske.
 • Rør det godt sammen og lad dejen stå 1 time ved stuetemperatur.
 • Tilsæt nu salt og rør det godt rundt. Dejen skal stadig være klistret, men til at røre i. Lad det stå i 1 time.
 • Efter 1 time foldes dejens sider op over dejen med en ske.
 • Lad dejen stå i 20 minutter og fold dejen igen. Dette gøres gerne 2 gange mere, men de sidste gange kan godt undlades. Kom et låg på skålen (eller noget andet lufttæt, så dejen holder på fugten). Sæt dejen på køl natten over.
 • Om morgenen tændes ovnen på 250 grader (ikke varmluft). Lad en plade stå i midten af ovnen (eller sæt dit bagestål derind, hvis du har sådan et). Tag dejen ud af køleskabet og placer den et lunt sted, mens ovnen varmes op.
 • Efter en halv times tid er ovnen varm. Drys mel på køkkenbordet. Hæld drejen ud på bordet og skær dejen i 8 stykker. Drys med lidt mel på toppen af dem.
 • Placer bollerne på en kold bageplade beklædt med bagepapir. Træk forsigtigt bagepapiret fra den kolde bageplade over på den varme bageplade. Bag bollerne til de er gyldne og føles hule, når du banker under bunden.
 • Spises lune med smør på.

Noter

De resterende boller kommes i en frysepose og opbevares ved stuetemperatur – eller fryses ned.

Hvis du leder efter opskrifter på lækre boller, så er disse måske også noget for dig:

Du er også meget velkommen til at følge med på min instagramprofil. Her deler jeg endnu flere madbilleder og billeder fra min hverdag. Du er også velkommen til at skrive en kommentar herunder, hvis du har spørgsmål eller feedback til opskriften. Hvis du laver min mad, vil jeg elske at se et billede af det på instagram.

4 Kommentarer

4 Kommentarer

Louise 18. oktober 2019 - 22:04

Hvad er grunden til, at du i denne opskrift først tilfører salt en time efter de andre ingredienser? Samt lader den stå ude inden den kommer på køl?
Og hvad er ideen med foldningen?
Beklager de mange spørgsmål, men jeg har bare aldrig stødt på sådan en metode før

Reply
Stinna 18. oktober 2019 - 22:07

Hej Louise, det kan jeg godt forstå. Metoden er også noget speciel :-) Det er en metode både Claus Meyer bruger i sin bog med surdejsbagværk og Cathrine Brandt også bruger. Det med at tilføje salt efter en times kaldes autolyse – der står noget om det her: https://marialottes.dk/autolyse-metode-et-surdejsbagetip/

Foldningen er med til at skabe luft i dejen, samt gøres dejen spændstig. Det er noget jeg er ved at øve en masse med herhjeme og jeg vil også gerne skrive noget mere om det, når jeg er blevet endnu bedre til det :-)

Reply
Emilie Nielsen 10. juli 2020 - 10:06

Jeg er i gang med at lave disse nu. Men jeg kan ikke røre min dej sammen med en ske, den er simpelthen for fast? Kan det passe at der kun skal 4 dl vand i til så meget mel og kerner/ frø?? :)

Reply
Stinna 11. juli 2020 - 08:28

Hej, der kan være stor forskel på, hvor meget vand mel suger. Tilsæt derfor lidt ekstra mel – jeg er dog sikker på, at de nok skal blive gode alligevel :-)

Reply

Tilføj en kommentar


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Accepter Læs mere

Privacy & Cookies Policy