Grovboller med kerner. Lækre grove boller med forskellige kerner. Disse boller blev lavet en grå eftermiddag. Jeg brugte en færdig blanding af knækkede hvedekerner, knækkede rugkerner, sesamfrø, hørfrø og solsikkekerner. Hvis du ikke lige har sådan en blanding ved hånden, kan du sagtens bruge de kerner du lige har liggende.
Grovboller med kerner
Til disse grovboller brugte jeg min røremaskine. Du kan dog sagtens ælte dem i hånden. Dejen skal være klistret og skal ikke formes med hænderne, når de har hævet. Faktisk skal du blot tage lidt vand på hænderne, tage en klat dej op og placere den på bagepladen. Bollerne pensles med æg og drysses med kerner.
Grovboller med kerner
Ingredienser
- 200 g kornblanding (knækkede hvedekerner, knækkede rugkerner, hørfrø, sesam og solsikkekerner)
- 25 g gær
- 4 dl koldt vand
- 1 tsk. honning
- 1 spsk. olivenolie
- 150 g rugmel
- 550-600 g hvedemel
- 2 tsk. groft salt
- 1 stk. æg til pensling
- kerner til topping
Sådan gør du
- Start med at koge kernerne i 4-5 minutter. Hæld derefter vandet fra og lad det køle helt af. Du kan også overhælde det med koldt vand, for at lade det køle hurtigere.
- Oplæs gær i vand i en skål.
- Tilsæt honning og olivenolie.
- Tilsæt mel, de kogte (og afkølede) kerner og salt.
- Lad dejen æltes på røremaskinen i ca. 5 minutter, til dejen bliver glattere. Alternativt kan du ælte den i hånden.
- Kom et viskestykke over skålen. Lad dejen hæve i en time et lunt sted.
- Tænd ovnen på 250 grader (alm. ovn, ikke varmluft). Lad en bageplade være inde i ovnen.
- Beklæd en anden bageplade med bagepapir. Kom vand på hænderne og tag klatter af dej op. Placer dem på den kolde bageplade. Pensel bollerne med æg og drys med kerner.
- Skru ovnen ned på 225 grader.
- Træk forsigtigt bagepapiret med bollerne på over på den varme bageplade. Bollerne bages til de er gyldne. Dette tager 15-20 minutter, alt efter din ovn. Hold øje med dem. Du kan alternativt banke under en bolle. Den skal lyde hul, så er den færdig.
- Bollerne spises lune med smør på. Velbekomme.
Noter
Frysning af boller:
Opskriften rækker til en portion med 16 boller. Herhjemme fryser jeg altid halvdelen ned, så er der lækre grovboller til de dage, hvor jeg ikke lige orker at bage boller. De smager så skønt hvis du luner dem i ovnen – kom gerne lidt vand på dem inden du varmer dem op, så bliver de næsten som nybagte.
Hvis du leder efter andre lækre grovboller, så er disse måske også noget for dig:
Du er også meget velkommen til at følge med på min instagramprofil. Her deler jeg endnu flere madbilleder og billeder fra min hverdag. Du er også velkommen til at skrive en kommentar herunder, hvis du har spørgsmål eller feedback til opskriften. Hvis du laver min mad, vil jeg elske at se et billede af det på instagram.
26 Kommentarer
Hej :) Kan man lave Grovboller med Kerner som koldhævede?:)
Hej, det tror jeg sagtens :-) Blot med mindre gær. Jeg har dog ikke forsøgt med denne opskrift.
Hej
Jeg kogede kærnerne i 4 min, men det blev MEGET slimet, sugede ALT vandet til sig, og blev grød agtigt..!! Er det meningen at det skal være sådan ?!
Hilsen Jasmin
Hej – så skal der nok lidt mere væske ved en anden gang :-) Jeg håber at bollerne blev gode alligevel.
Ja, de blev rigtig gode :)
Det bliver ikke sidste gang jeg laver dem !!
Har også prøvet din hjemmelavede knækbrød med kerner, og kan bare fortale at det var det bedste knækkebrød jeg smagte, og hele min familie var enig med mig :)
superlækre boller – og dejlig nem opskrift! kan varmt anbefales – endelig en perfekt opskrift!! Tak Stinna!
Tusind tak :-) Dejligt at opskriften kan bruges.
Dejlige boller. Jeg brugte en stor ske til at smække dem på bagepladen. Det virkede fint og så slap jeg for at skulle røre ved dejen;-)
Dejligt at du kunne bruge opskriften :-) Tak.
Kan det passe gæren skal røres ud i koldt vand?
Ja det skal den :-)
Jeg smuldre gæren ned i en lille skål og drysser en tsk. fuld sukker over og lader det stå lidt. Så rører jeg det til en flydende masse. Det er meget nemmere end i det kolde vand.
Tak for tip, det må jeg prøve :-)
Hej Stinna… Tak for en lækker opskrift. Jeg lavede min egen frø-og-kerneblanding med sesam, chiafrø, hørfrø og solsikkekerner, som jeg gerne ville have spist inden sidste holdbarhedsdato… Bollerne blev bare så lækre, ikke sidste gang jeg bager dem ❤ Tak. Venlig hilsen Kira
Hej, dejligt at opskriften kan bruges. Tak for din tilbagemelding :-)
Hej Stinna
Min dej blev meget våd og dejen flød helt ud, da jeg prøvede og forme boller af den. Hvad kan jeg have gjort galt? Da jeg kogte kernerne, var der en del olie derfra, som kom med i dejen … Kan det være det?
På forhånd tak :-)
Med venlig hilsen
Louise
Hej, øv det har jeg ikke prøvet før. Måske det er typen af mel der har gjort en forskel? Håber de endte med at smage godt alligevel.
Vi bager altid den her opskrift, når vi skal have boller. De er så nemme, og holder sig friske og lækre i langt tid.
Tak for tilbagemeldingen :)
Hej, kan jeg erstatte honningen, jeg har slet ikke noget :(
Hej,
Ja du kan bruge sukker eller sirup :-)
hejsa skal kernerne koge i 4 dl vand eller er det gærn der skal opløses i 4 dl vand knus silje
Hej Silje,
det kan jeg godt se står lidt utydeligt. Det er gær der skal opløses i 4 dl vand.
Mængden af vand til kernerne er ikke så vigtig – du kan bare hælde overskydende væske fra efter kogning.
Eftermæler du ikke bollerne inden bagning?
Hej, nej ikke lige med denne opskrift. Men du kan med fordel efterhæve dem i 30 minutter :-)
Efterhæver….