Grovboller med kerner

af Stinna
Grovboller med kerner

Grovboller med kerner. Lækre grove boller med forskellige kerner. Disse boller blev lavet en grå eftermiddag. Jeg brugte en færdig blanding af knækkede hvedekerner, knækkede rugkerner, sesamfrø, hørfrø og solsikkekerner. Hvis du ikke lige har sådan en blanding ved hånden, kan du sagtens bruge de kerner du lige har liggende.

Grovboller med kerner

Til disse grovboller brugte jeg min røremaskine. Du kan dog sagtens ælte dem i hånden. Dejen skal være klistret og skal ikke formes med hænderne, når de har hævet. Faktisk skal du blot tage lidt vand på hænderne, tage en klat dej op og placere den på bagepladen. Bollerne pensles med æg og drysses med kerner.

Grovboller med kerner

Forb. tid15 min
Tilb. tid20 min
Hævetid1 t
Ret: Bagværk, Grovboller
Køkken: Vegetarisk
Antal: 16 boller
Forfatter: Stinna

Ingredienser

  • 200 g kornblanding (knækkede hvedekerner, knækkede rugkerner, hørfrø, sesam og solsikkekerner)
  • 25 g gær
  • 4 dl koldt vand
  • 1 tsk. honning
  • 1 spsk. olivenolie
  • 150 g rugmel
  • 550-600 g hvedemel
  • 2 tsk. groft salt
  • 1 stk. æg til pensling
  • kerner til topping

Sådan gør du

  • Start med at koge kernerne i 4-5 minutter. Hæld derefter vandet fra og lad det køle helt af. Du kan også overhælde det med koldt vand, for at lade det køle hurtigere.
  • Oplæs gær i vand i en skål.
  • Tilsæt honning og olivenolie.
  • Tilsæt mel, de kogte (og afkølede) kerner og salt.
  • Lad dejen æltes på røremaskinen i ca. 5 minutter, til dejen bliver glattere. Alternativt kan du ælte den i hånden.
  • Kom et viskestykke over skålen. Lad dejen hæve i en time et lunt sted.
  • Tænd ovnen på 250 grader (alm. ovn, ikke varmluft). Lad en bageplade være inde i ovnen.
  • Beklæd en anden bageplade med bagepapir. Kom vand på hænderne og tag klatter af dej op. Placer dem på den kolde bageplade. Pensel bollerne med æg og drys med kerner.
  • Skru ovnen ned på 225 grader.
  • Træk forsigtigt bagepapiret med bollerne på over på den varme bageplade. Bollerne bages til de er gyldne. Dette tager 15-20 minutter, alt efter din ovn. Hold øje med dem. Du kan alternativt banke under en bolle. Den skal lyde hul, så er den færdig.
  • Bollerne spises lune med smør på. Velbekomme.

Noter

Bollerne kan sagtens fryses.

Frysning af boller:

Opskriften rækker til en portion med 16 boller. Herhjemme fryser jeg altid halvdelen ned, så er der lækre grovboller til de dage, hvor jeg ikke lige orker at bage boller. De smager så skønt hvis du luner dem i ovnen – kom gerne lidt vand på dem inden du varmer dem op, så bliver de næsten som nybagte.

Hvis du leder efter andre lækre grovboller, så er disse måske også noget for dig:

Grovboller med kerner

Du er også meget velkommen til at følge med på min instagramprofil. Her deler jeg endnu flere madbilleder og billeder fra min hverdag. Du er også velkommen til at skrive en kommentar herunder, hvis du har spørgsmål eller feedback til opskriften. Hvis du laver min mad, vil jeg elske at se et billede af det på instagram.

Print Friendly, PDF & Email

Tilføj en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.