Koldhævede boller – nemme grovboller. Disse grovboller er simpelthen de nemmeste at lave. Om aftenen røres ingredienserne sammen i en skål og sættes på køl natten over. Næste dag bages bollerne – helt uden at ælte dejen. Jeg bruger bare en ske til at komme dejen på en bageplade og så i ovnen – et kvarter senere er der lækre grove boller.
Jeg serverede disse grovboller for min studiegruppe i går. Vi er ved at skrive vores afsluttende bacheloropgave og for at det ikke skal blive alt for kedeligt, forsøger vi at hygge os med lidt fælles morgenmad. Det blev til disse grove boller og en masse kaffe.
Koldhævede boller
Opskriften minder meget om den jeg har her: Koldhævede grovboller- den nemmeste opskrift, men jeg har i denne opskrift brugt lidt mere hvedemel. Derudover har jeg penslet disse boller med æg, for at få en fin blank overflade. Næste gang vil jeg forsøge at tilsætte lidt revet rødbede eller gulerod.
Som jeg har nævnt før, så er jeg igang med en kogebog med min søde (og dygtige!) veninde Julie. Vi glæder os helt vildt til at fortælle mere om bogen, som vi arbejder på lige for tiden. Jeg kan dog sige så meget, at der i kogebogen kommer en fantastisk opskrift på nemme koldhævede grovboller. Glæd jer!
Nemme koldhævede grovboller
Men nu til opskriften på de skønne boller – nemme grovboller. Jeg har skrevet at der bliver 9 boller ud af opskriften, selvfølgelig alt efter, hvor store de laves. Jeg bager oftest ved alm. ovn – det vil sige med over-og undervarme, ikke varmluft.
Bollerne pensles inden bagning med æg og drysses med kerner – fx solsikkekerner.
Opskrift på boller med solsikkekerner:
Koldhævede boller - nemme grovboller
Ingredienser
- 1/4 pakke gær
- 5 dl koldt vand
- 2 tsk salt
- 4 dl hvedemel
- 1 dl havregryn
- 5 dl groft mel jeg brugte halvt grahamsmel og halvt fuldkornshvedemel
- 1 æggeblomme til pensling
Sådan gør du
- Rør gær ud i koldt vand.
- Tilsæt salt.
- Rør melet i. Dejen skal være lidt våd og klistret, men den skal stadig kunne røres i med en ske.
- Kom et viskestykke over skålen og sæt skålen i køleskabet (gerne natten over).
- Kom dejen på en bageplade beklædt med bagepapir. Jeg brugte bare en ske til dette.
- Bollerne pensles med æggeblomme. Bollerne drysses med kerner.
- Tænd ovnen på 230g (ikke varmluft).
- Når ovnen er varm, sættes bollerne ind. Mine fik 15-20 minutter.Lad dem køle lidt af – du har nu skønne boller.
- Spises lune med smør.
- Velbekomme!
Noter
Du er også meget velkommen til at følge med på min instagramprofil. Her deler jeg endnu flere madbilleder og billeder fra min hverdag.
8 Kommentarer
Når det ikke er varme luft hvad er det så?
Det er almindelig ovn (over – og undervarme) :)
Hvordan kan det være det skal være konventionel varme og ikke varmluft?
Hej Jette. Jeg bager aldrig med varmluft. Dette har jeg lært i min bagebog af Claus Meyer. Men jeg tænker sagtens, at du kan bruge varmluft. Du skal blot ændre graderne.
Da jeg fulgte opskriften blev det til for meget mel og salt :)
Øv. Hvilken mel brugte du? Jeg justerer lige i opskriften så, men når jeg bager dem plejer det at passe :-)
Hej Stinna og tak for dine gode opskrifter. Jeg vil i aften prøve disse boller men har et sp. Jeg har det problem at mine koldhævede boller ofte bliver meget flade. Har du et godt råd?
Kh. Anna
Øv. Hvilken opskrift plejer du at bruge? Så er det lidt nemmere at svare på, hvis jeg ved hvad du plejer at gøre :-) Og mange tak – dejligt at du kan lide mine opskrifter.