Hurtige grovboller

af Stinna
Hurtige grovboller

Hurtige grovboller. I morges kom min veninde forbi til morgenmad. Vi har læsedag på studiet om tirsdagen og vi skulle bruge dagen på at ordne lidt studiemæssigt. Jeg havde lovet at bage boller, men havde glemt at sætte en dej over i går aftes (plejer ellers altid at bage af koldhævet dej). Men istedet måtte jeg hurtigt bikse en dej sammen i morges, lade den hæve virkelig kort tid og derefter var der nybagte boller. De blev ret gode og er virkelig nemme at lave – så derfor vil jeg gerne dele opskriften med jer.

Til bollerne havde jeg lavet en chia-marmelade, som blot består af de bær man lige ønsker, lidt sødende og så chiafrø (som tykner marmeladen). Se opskriften lige her. 

Dejen til bollerne skal blot røres sammen i en skål, så skal de hæve en halv times tid, kommes på en bageplade og så bages. De kræver derfor ikke specielt lang tid og så kan man hurtigt gøre sig klar til gæster, mens bollerne hæver.

Jeg har i denne opskrift hævet dem med gær. Men jeg har alligevel tilsat noget surdej for smagens skyld. Hvis du ikke lige har surdej stående, så tror jeg sagtens at det kan byttes ud med et surmælksprodukt og lidt mere mel.

Hurtige grovboller

Forb. tid10 minutter
Tilb. tid30 minutter
Hævetid30 minutter
Ret: Bagværk
Køkken: Vegetarisk
Antal: 12 stk.
Forfatter: Stinna
Ingen stjerner endnu

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 3 dl lunkent vand
  • 1 spsk. olivenolie
  • 2 små tsk. salt
  • 2 dl surdej eller et surmælksprodukt og lidt ekstra mel
  • 1 tsk. honning / sirup
  • 1 dl kerner jeg brugte solsikkekerner
  • 2 dl havregryn
  • 3 dl rugmel
  • 4-5 dl hvedemel
  • 1 æg til pensling
  • kerner til topping

Sådan gør du

  • I en skål opløses gær i lunkent vand.
  • Tilsæt resten af ingredienserne, men hold lidt igen med hvedemel.
  • Rør det hele sammen, til dejen er fast men stadig lidt klistret. Tilsæt evt. mere hvedemel hvis nødvendigt.
  • Sæt dejen til at hæve et lunt sted med et viskestykke over. Lad den hæve i 30 minutter.
  • Kom bagefter dejen på en bageplade beklædt med bagepapir. Jeg brugte bare hænderne.
  • Pensl bollerne med sammenpisket æg og drys med kerner.
  • Sæt bollerne i en kold ovn og tænd på 200 grader (ikke varmluft).
  • Giv bollerne 25-30 minutter. De fik 30 minutter i min ovn, men ovne kan variere.
  • Spises lune med smør.
  • Velbekomme.

Noter

Grovbollerne kan sagtens fryses.

Bollerne er svampede og bløde. Jeg ville gerne have taget et billede til jer af dem indeni, men det nåede jeg desværre ikke.

Hurtige grovboller

Du er også meget velkommen til at følge med på min instagramprofil. Her deler jeg endnu flere madbilleder og billeder fra min hverdag. Du er også velkommen til at skrive en kommentar herunder, hvis du har spørgsmål eller feedback til opskriften. Hvis du laver min mad, vil jeg elske at se et billede af det på instagram.

Tilføj en kommentar

Opskrift vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.