Flødekartofler

af Stinna

Flødekartofler eller flødestuvede kartofler – findes der næsten noget bedre? Flødekartofler har altid været én af mine favoritter. Tynde skiver af kartofler i ovnen med en masse fløde. Så bliver det ikke mere perfekt som tilbehør. Opskrift på perfekte cremede flødekartofler har jeg fra min far, men jeg vil dele den med jer her.

flødekartofler
De bedste flødekartofler

Opskrift på flødekartofler

Denne opskrift på flødekartofler er helt klassisk. Opskriften har jeg fra min far, som kom med sit bud på de allerbedste og mest cremede flødekartofler. Opskriften på de lækre kartofler rækker til 4 personer, hvis I spiser tilbehør til. Flødekartoflerne er nemme og tager ikke lang tid at lave – men skal have lidt tid i ovnen.

Jeg har undladt ost i min opskrift og i stedet blot lavet helt klassiske flødekartofler med piskefløde, revet muskatnød, salt, peber og hvidløg. Simpelt men ufatteligt lækkert. Så her er mit bud, på de allerbedste flødekartofler. Den slags, hvor kartoflerne sammen med fløden skaber en perfekt cremet konsistens – der er nemlig (næsten) ikke noget værre, end flødekartofler i en tynd sauce.

Flødekartofler

Klassiske cremede flødekartofler. Opskriften rækker til cirka 4 personer.
Forb. tid15 minutter
Tilb. tid1 time 20 minutter
Ret: Aftensmad
Køkken: Vegetarisk
Antal: 4 personer
Forfatter: Stinna
Ingen stjerner endnu

Ingredienser

  • 1 kg kartofler
  • 5 dl fløde
  • 1 fed hvidløg, finthakket
  • 2 tsk. groft salt
  • 1/2 tsk. peber
  • 1/2 tsk. revet muskatnød

Sådan gør du

  • Start med at tænde ovnen på 180 grader (over-og undervarme).
  • Skræl kartoflerne og skær dem i skiver på 2-3 mm. Dette gøres på et mandolinjern eller med en skarp kniv.
  • Kom lidt olie i bunden af et ildfast fad.
  • Kom et lag kartofler i. Drys med salt, peber, hvidløg og muskatnød. Fortsæt på denne måde, til der ikke er flere kartofler.
  • Hæld fløden over – det skal dække cirka 75%.
  • Bages midt i ovnen i cirka 1 time og 20 minutter. Hold øje med det – du skal endelig ikke røre rundt. Hvis overfladen bliver for mørk, så kom et stykke staniol over.
  • Prik i kartoflerne med en gaffel – kartoflerne skal være helt møre. Velbekomme.

Noter

Hvis du ønsker flødekartofler med ost, så kom revet ost på toppen i de sidste 15 minutter.

Tilbehør til flødekartofler

Det klassiske tilbehør til flødekartoflerne er kød. Jeg kan især huske, at det var én af de typiske slags gæstemiddag da jeg var lille. Det var måske en 80’er/90’er ting, men jeg mindes at have spist vanvittige mængder flødestuvede kartofler som lille. Selv ville jeg nok servere nogle vegetarfrikadeller til og en skøn spidskålssalat.

Hvor længe kan flødekartofler holde sig?

Flødekartoflerne kan sagtens holde sig nogle dage i køleskab. De skal eftersigende også kunne fryses, men det har jeg ikke forsøgt. De når altid at blive spist herhjemme, så det har slet ikke været en mulighed at fryse dem ned.

Tips til flødekartoflerne:

  • Det smager også skønt, hvis du tilføjer løg eller porrer til flødekartoflerne. Skær dem i tynde skiver og kom dem mellem hvert lag – det giver en skøn smag.
  • Prøv også at tilsætte andre krydderier og grøntsager til dine kartofler. Især paprika giver en skøn smag. Men jeg har også hørt, at karry skulle smage skønt.
  • Hvis du ønsker at have ost på flødekartoflerne, så tilsæt det i de sidste 15 minutter af bagetiden. Du kan prøve med fx parmesanost.
  • Kartoflerne skal have nok tid i ovnen til, at flødesaucen tykner og bliver helt perfekt sammen med kartoflerne. Derfor er det vigtigt, at du ikke skruer op for at få hurtige flødekartofler – men i stedet har tålmodighed.
  • Jeg kan bedst lide, at der er lidt sauce ved kartoflerne. Hvis du bedre kan lide det med mindre sauce, så prøv med lidt mindre fløde.
  • Hvis dine kartofler bliver for mørke på toppen, så kom et stykke staniol hen over.
flødekartofler

Du er også meget velkommen til at kigge forbi min Instagram, hvor jeg deler endnu flere madbilleder.

Tilføj en kommentar

Opskrift vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.