Flødekartofler eller flødestuvede kartofler – findes der næsten noget bedre? Flødekartofler har altid været én af mine favoritter. Tynde skiver af kartofler i ovnen med en masse fløde. Så bliver det ikke mere perfekt som tilbehør. Opskrift på perfekte cremede flødekartofler har jeg fra min far, men jeg vil dele den med jer her.
Opskrift på flødekartofler
Denne opskrift på flødekartofler er helt klassisk. Opskriften har jeg fra min far, som kom med sit bud på de allerbedste og mest cremede flødekartofler. Opskriften på de lækre kartofler rækker til 4 personer, hvis I spiser tilbehør til. Flødekartoflerne er nemme og tager ikke lang tid at lave – men skal have lidt tid i ovnen.
Jeg har undladt ost i min opskrift og i stedet blot lavet helt klassiske flødekartofler med piskefløde, revet muskatnød, salt, peber og hvidløg. Simpelt men ufatteligt lækkert. Så her er mit bud, på de allerbedste flødekartofler. Den slags, hvor kartoflerne sammen med fløden skaber en perfekt cremet konsistens – der er nemlig (næsten) ikke noget værre, end flødekartofler i en tynd sauce.
Flødekartofler
Ingredienser
- 1 kg kartofler
- 5 dl fløde
- 1 fed hvidløg, finthakket
- 2 tsk. groft salt
- 1/2 tsk. peber
- 1/2 tsk. revet muskatnød
Sådan gør du
- Start med at tænde ovnen på 180 grader (over-og undervarme).
- Skræl kartoflerne og skær dem i skiver på 2-3 mm. Dette gøres på et mandolinjern eller med en skarp kniv.
- Kom lidt olie i bunden af et ildfast fad.
- Kom et lag kartofler i. Drys med salt, peber, hvidløg og muskatnød. Fortsæt på denne måde, til der ikke er flere kartofler.
- Hæld fløden over – det skal dække cirka 75%.
- Bages midt i ovnen i cirka 1 time og 20 minutter. Hold øje med det – du skal endelig ikke røre rundt. Hvis overfladen bliver for mørk, så kom et stykke staniol over.
- Prik i kartoflerne med en gaffel – kartoflerne skal være helt møre. Velbekomme.
Noter
Tilbehør til flødekartofler
Det klassiske tilbehør til flødekartoflerne er kød. Jeg kan især huske, at det var én af de typiske slags gæstemiddag da jeg var lille. Det var måske en 80’er/90’er ting, men jeg mindes at have spist vanvittige mængder flødestuvede kartofler som lille. Selv ville jeg nok servere nogle vegetarfrikadeller til og en skøn spidskålssalat.
Hvor længe kan flødekartofler holde sig?
Flødekartoflerne kan sagtens holde sig nogle dage i køleskab. De skal eftersigende også kunne fryses, men det har jeg ikke forsøgt. De når altid at blive spist herhjemme, så det har slet ikke været en mulighed at fryse dem ned.
Tips til flødekartoflerne:
- Det smager også skønt, hvis du tilføjer løg eller porrer til flødekartoflerne. Skær dem i tynde skiver og kom dem mellem hvert lag – det giver en skøn smag.
- Prøv også at tilsætte andre krydderier og grøntsager til dine kartofler. Især paprika giver en skøn smag. Men jeg har også hørt, at karry skulle smage skønt.
- Hvis du ønsker at have ost på flødekartoflerne, så tilsæt det i de sidste 15 minutter af bagetiden. Du kan prøve med fx parmesanost.
- Kartoflerne skal have nok tid i ovnen til, at flødesaucen tykner og bliver helt perfekt sammen med kartoflerne. Derfor er det vigtigt, at du ikke skruer op for at få hurtige flødekartofler – men i stedet har tålmodighed.
- Jeg kan bedst lide, at der er lidt sauce ved kartoflerne. Hvis du bedre kan lide det med mindre sauce, så prøv med lidt mindre fløde.
- Hvis dine kartofler bliver for mørke på toppen, så kom et stykke staniol hen over.
Du er også meget velkommen til at kigge forbi min Instagram, hvor jeg deler endnu flere madbilleder.