Koldhævet focaccia

af Stinna

Koldhævet focaccia med tomater, rosmarin og rødløg. Dette lækre focacciabrød er perfekt til festlige lejligheder eller som tilbehør til sommerens grill.

Koldhævet focaccia

Koldhævet focaccia

Focaccia er en type italiensk madbrød, som er fladt og kan bruges som tilbehør til nærmest alt. Jeg er ret vild med at toppe mit koldhævede focaccia med rødløg, rosmarin, tomater og godt med salt. Men du kan også sagtens undlade tomat og rødløg. Vigtigst er det, at du sørger for at bruge godt med olie på brødet. Så bliver det ekstra lækkert. Brødet er saftigt og smagfuldt.

Koldhævet focaccia

Forb. tid20 minutter
Tilb. tid35 minutter
Hævetid9 timer
Ret: Bagværk
Køkken: Vegetarisk
Antal: 1 brød
Forfatter: Stinna
5 fra 2 stemmer

Ingredienser

  • 20 g gær
  • 6 dl vand
  • tsk. salt fint
  • ½ dl olivenolie
  • 500 g hvedemel (tipo 00)
  • 200 g hvedemel

Topping:

  • 1 dl olivenolie
  • 2 stk. tomater
  • 1 stk. rødløg
  • 2 tsk. salt
  • 1 drys peber
  • frisk rosmarin

Sådan gør du

Dej (dagen før)

  • Kom vand i en skål og opløs gær heri.
  • Tilsæt de resterende ingredienser og rør rundt. Dejen skal være godt klistret. Ælt gerne dejen i nogle minutter. Sørg for at der er plads til, at dejen kan hæve i skålen. Kom en frysepose over skålen og luk det med en elastik omkring. Sæt dejen på køl i 8 timer.

Dag 2

  • Tag dejen ud af køleskabet. Beklæd en form (cirka 22×30 cm.) med bagepapir.
  • Hæld nogle spsk. af olien i bunden af formen. Kom dejen i formen og fordel den med fingrene. Lad den hæve i en time.
  • Tænd ovnen på 200 grader alm. ovn (dvs. ikke varmluft).
  • I mens skæres tomater i mindre stykker og rødløg skæres i ringe.
  • Kom en smule olie på fingrene. Tryk dejen ud til kanten med fingrene og prik lidt huller i dejen (som når man bager brunsviger – du må dog ikke prikke helt igennem).
  • Hæld olien over dejen. Fordel tomater, rosmarin og rødløg. Drys med salt og peber.
  • Bag dit focaccia midt i ovnen i cirka 35-40 minutter.
  • Lad det køle helt af, inden du skærer det i mindre stykker – ellers kan det godt smuldre en smule.

Langtidshævet focaccia

Det smarte ved at langtidshæve er, at du kan forberede dagen i forvejen. Det er især skønt, hvis du skal have gæster og skal nå en del på selve dagen.

Tipo 00 mel

I denne opskrift har jeg brugt en type mel, som heder Tipo 00. Tipo 00 er kendetegnet ved at have et højt proteinindhold og bruges derfor ofte i brød og pizza. Det giver en bedre dej og skøn krumme. Du kan sikkert sagtens skifte denne meltype ud med fx manitobamel, som også har et højt proteinindhold. Jeg har dog ikke forsøgt til denne opskrift.

Tilbehør til focacciabrød

Typisk serverer vi herhjemme focaccia som en del af en tapas eller grillmenu. Prøv fx at spise focaccia med hjemmelavet pesto eller romescosauce. Ellers kan du finde flere idéer til tapas lige her.

Koldhævet focaccia

Du er også meget velkommen til at følge med på min Instagramprofil, hvor jeg deler endnu flere madbilleder.

10 Kommentarer

Rita 5. maj 2022 - 16:31

5 stars
super opskrift ;-)

Reply
Stinna 6. maj 2022 - 07:14

Dejligt at den kan bruges :-)

Reply
Maria Jakobsen 12. maj 2022 - 16:45

Kan den stå natten over og hæve eller er det maks 8 timer

Reply
Stinna 22. august 2022 - 13:21

8-10 timer vil jeg gætte på :-)

Reply
Carsten 19. august 2022 - 09:25

Hej Stinna,
Når du skriver alm. ovn (ikke varmluft) 200gr. , er ovnen så sat til over OG undervarme eller kun en af delene?

Reply
Stinna 20. august 2022 - 08:54

Det er over-og undervarme :-)

Reply
Zoe 5. juli 2023 - 13:26

Hej Stinna
Hvis denne skal i en bradepande, er det så opskrift gange 3 tror du?
:)

Reply
Stinna 11. juli 2023 - 12:31

Hej, det har jeg desværre ikke forsøgt mig med. Men tror x 3 passer nogenlunde :-)

Reply
Janni 26. maj 2024 - 08:10

Hvis jeg putter hhv 200 og 500 g mel i de 6 dl vand så er dejen flydende. Du skriver fx Dag 2: tryk dejen ud til kanten.
Det sker automatisk her, at dejen selv flyder ud i min form. Jeg er 100% procent sikker på at jeg har vejet og målt rigtigt af. Rent faktisk tilsatte jeg 2 dl grahamsmel i aftes også, da jeg vurderede den var alt for flydende. Er spændt på det bagte resultat om en time. Men huller kan jeg ikke trykke ned i dejen heller. De fyldes langsomt op med dej

Reply
Stinna 27. maj 2024 - 11:32

Øv, det har jeg ikke prøvet. Dejen er dog en ‘våd’ dej. HVordan blev resultatet?

Reply
5 from 2 votes (1 rating without comment)

Tilføj en kommentar

Opskrift vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.