Grødboller – lækre og nemme boller med havregrød

af Stinna
Grødboller - lækre og nemme boller med havregrød

Grovboller med havregrød – grødboller

Grødboller – lækre boller lavet med en rest havregrød. Står du også ofte tilbage med en rest havregrød som du ikke lige ved hvad du skal bruge til? Hvis du gør det, så vil jeg anbefale dig at bruge havregrøden til disse grovboller. De er både nemme at lave, smager godt og så holder de sig fugtige i flere dage. Hvis du ikke lige har en rest havregrød, så er de heldigvis hurtige at lave alligevel.

Grødboller - lækre og nemme boller med havregrød

Opskrift på grødboller

Jeg har til denne opskrift brugt ca. 400g havregrød lavet af grovvalsede havregryn. Jeg har ikke forsøgt mig med grød lavet af finvalsede havregryn, men mon ikke det også sagtens kan gå. Bollerne æltes på røremaskine, til dejen slipper kanterne. Derefter skal de have en time og så skal de bare ‘klattes’ på en bageplade med våde hænder. De dyppes i en skål med havregryn, så de bliver fint pyntet. Dette kan dog sagtens undlades.

Efter at have testen denne opskrift nogle gange er jeg nået frem til disse lækre boller. De er nemme at lave, smager godt og så er de lidt rustikke. Det er sådan en opskrift, som jeg vil mene at alle kan være med på. Bare husk, at dejen skal være klistret – så du ikke ender med tørre boller.

Grødboller
Forb. tid
15 min
Tilb. tid
20 min
Hævetid
1 t
Samlet tid
35 min
 

Nemme grødboller bagt med en rest havregrød.

Ret: Bagværk
Antal: 12 stk.
Forfatter: Stinna – www.stinna.dk
Ingredienser
Havregrød (svarende til 400g havregrød)
  • 2 dl grovvalsede havregryn
  • 4 dl vand
  • 1 drys salt
Boller
  • 25 g gær
  • 1 dl lunkent vand
  • 400 g havregrød (eller ovenstående blanding)
  • 1 lille spsk. salt
  • 1 spsk. sukker
  • 350-400 g hvedemel
  • 100 g groft mel
Topping
  • olivenolie
  • grovvalsede havregryn
Sådan gør du
Havregrød
  1. Kog havregrød, vand og salt i en gryde. Lad det køle af, til det er koldt eller lunkent.

Grødboller
  1. Kom gær i en skål med lunkent vand. 

  2. Tilsæt havregrød, salt, sukker og mel lidt ad gangen.

  3. Jeg brugte min røremaskine og lod den køre i 10 minutter. Lad røremaskinen køre til dejen slipper skålens kanter. Hvis dejen er for våd, så tilsæt lidt mere mel – men dejen skal være klistret, så pas på med mel. 

  4. Kom olie i en ny skål. Kom dejen heri. Lad dejen hæve 1 time ved stuetemperatur med et viskestykke over skålen.

  5. Tænd ovnen på 250grader (ikke varmluft). Sæt en bageplade derind, mens ovnen varmer op.

  6. På en bageplade (der er vendt med bagsiden opad) kommes et stykke bagepapir. 

  7. Dyp dine hænder i koldt vand. Tag en klump dej og dyp den ned i en skål med havregryn. Placer dej-klumperne på bagepapir. Gør dette med alt dejen. 

  8. Åben ovnen og træk forsigtigt bagepapiret over på den varme bageplade der er inde i ovnen. 

  9. Skru ovnen ned på 225grader. Lad bollerne bage i ca. 20 minutter, eller til de er gyldne og lyder hule, når du banker på deres underside. 

  10. Spises lune med smør. Velbekomme.

Print Friendly, PDF & Email
2 Kommentarer

2 Kommentarer

Mai 22. februar 2019 - 19:27

Hvor mange boller er denne opskrift til? :)

Reply
Stinna 23. februar 2019 - 10:12

12-14, alt efter størrelse :-)

Reply

Tilføj en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.