Grødboller – lækre og nemme boller med havregrød

af Stinna
Grødboller - lækre og nemme boller med havregrød

Grødboller – lækre boller lavet med en rest havregrød. Står du også ofte tilbage med en rest havregrød som du ikke lige ved hvad du skal bruge til? Hvis du gør det, så vil jeg anbefale dig at bruge havregrøden til disse grovboller. De er både nemme at lave, smager godt og så holder de sig fugtige i flere dage. Hvis du ikke lige har en rest havregrød, så er de heldigvis hurtige at lave alligevel.

Grødboller - lækre og nemme boller med havregrød

Grovboller med havregrød – grødboller

Jeg har til denne opskrift brugt ca. 400g havregrød lavet af grovvalsede havregryn. Jeg har ikke forsøgt mig med grød lavet af finvalsede havregryn, men mon ikke det også sagtens kan gå. Bollerne æltes på røremaskine, til dejen slipper kanterne. Derefter skal de have en time og så skal de bare ‘klattes’ på en bageplade med våde hænder. De dyppes i en skål med havregryn, så de bliver fint pyntet. Dette kan dog sagtens undlades.

Opskrift på boller med grød

Efter at have testen denne opskrift nogle gange er jeg nået frem til disse lækre boller. De er nemme at lave, smager godt og så er de lidt rustikke. Det er sådan en opskrift, som jeg vil mene at alle kan være med på. Bare husk, at dejen skal være klistret – så du ikke ender med tørre boller.

Grødboller

Nemme grødboller bagt med en rest havregrød.
Forb. tid15 minutter
Tilb. tid20 minutter
Hævetid1 time
Samlet tid35 minutter
Ret: Bagværk
Antal: 12 stk.
Forfatter: Stinna – www.stinna.dk
4.91 fra 11 stemmer

Ingredienser

Havregrød (svarende til 400g havregrød)

  • 2 dl grovvalsede havregryn
  • 4 dl vand
  • 1 drys salt

Boller

  • 25 g gær
  • 1 dl lunkent vand
  • 400 g havregrød (eller ovenstående blanding)
  • 1 lille spsk. salt
  • 1 spsk. sukker
  • 350-400 g hvedemel
  • 100 g groft mel

Topping

  • grovvalsede havregryn

Sådan gør du

Havregrød

  • Kog havregrød, vand og salt i en gryde. Lad det køle af, til det er koldt eller lunkent.

Grødboller

  • Kom gær i en skål med lunkent vand. 
  • Tilsæt havregrød, salt, sukker og mel lidt ad gangen.
  • Jeg brugte min røremaskine og lod den køre i 10 minutter. Lad røremaskinen køre til dejen slipper skålens kanter. Hvis dejen er for våd, så tilsæt lidt mere mel – men dejen skal være klistret, så pas på med mel. 
  • Kom olie i en ny skål. Kom dejen heri. Lad dejen hæve 1 time ved stuetemperatur med et viskestykke over skålen.
  • Tænd ovnen på 250grader (ikke varmluft). Sæt en bageplade derind, mens ovnen varmer op.
  • På en bageplade (der er vendt med bagsiden opad) kommes et stykke bagepapir. 
  • Dyp dine hænder i koldt vand. Tag en klump dej og dyp den ned i en skål med havregryn. Placer dej-klumperne på bagepapir. Gør dette med alt dejen. 
  • Åben ovnen og træk forsigtigt bagepapiret over på den varme bageplade der er inde i ovnen. 
  • Skru ovnen ned på 225grader. Lad bollerne bage i ca. 20 minutter, eller til de er gyldne og lyder hule, når du banker på deres underside. 
  • Spises lune med smør. Velbekomme.

Noter

Bollerne kan sagtens fryses.

Hvis du ikke lige har en rest grød til overs, så kan jeg i stedet anbefale disse grovboller med havregryn:

Du er også meget velkommen til at følge med på min instagramprofil. Her deler jeg endnu flere madbilleder og billeder fra min hverdag. Du er også velkommen til at skrive en kommentar herunder, hvis du har spørgsmål eller feedback til opskriften. Hvis du laver min mad, vil jeg elske at se et billede af det på instagram.

46 Kommentarer

Mai 22. februar 2019 - 19:27

Hvor mange boller er denne opskrift til? :)

Reply
Stinna 23. februar 2019 - 10:12

12-14, alt efter størrelse :-)

Reply
Annemette Dybro 2. november 2019 - 12:26

5 stars
Super lækre boller !!!!

Reply
Stinna 3. november 2019 - 19:31

Mange mange tak :-)

Reply
Emma 8. maj 2020 - 15:40

5 stars
De her boller er bare fantastiske. Så nemme at lave og de smager bare helt vildt godt!

Reply
Stinna 8. maj 2020 - 18:12

Tusind tak :-)

Reply
Heidi 15. november 2022 - 11:50

Kan man evt koge lidt kerner med i grøden og ellers bruge opskriften som den er

Reply
Stinna 15. november 2022 - 13:18

Hej, det har jeg desværre ikke forsøgt mig med.

Reply
Heidi 23. maj 2020 - 08:18

Jeg tilsætter tranebær og solsikkekerner
Det giver det eksyra pift og de er fugtig længere

Reply
Stinna 23. maj 2020 - 15:29

Det må jeg prøve, det lyder skønt :-)

Reply
Helle 30. juli 2020 - 16:57

Hvorfor skal bagepladen vendes?

Reply
Stinna 30. juli 2020 - 19:42

Det behøver du ikke at gøre. Men det er for at du nemmere kan trække bagepapiret fra den kolde bageplade og over på den varme. Mine bageplader har en kant, som kan være lidt besværlig ellers. Derfor vender jeg altid den kolde om :-)

Reply
Susanne 22. september 2020 - 20:51

Skal bollerne efterhæve når de er lagt på bagepladen, eller kun 1 time i skålen?

Reply
Stinna 24. september 2020 - 12:04

Det plejer jeg ikke at gøre :-)

Reply
Amalie 2. oktober 2020 - 17:20

Kan man sætte dejen over aften før i køleskabet? :))

Reply
Stinna 3. oktober 2020 - 09:25

Det har jeg desværre ikke prøvet med denne dej :-)

Reply
Mette 22. december 2020 - 10:56

Hvilken mel bruger du, til punktet groft mel?

Reply
Stinna 23. december 2020 - 18:56

Hej :-) Jeg bruger oftest fuldkornshvedemel, rugmel eller grahamsmel :-)

Reply
Julie Holmgaard 11. september 2022 - 14:50

Jeg har prøvet at bruge halvdelen af hævemiddel og lade dem stå i køleskabet natten over.. det blev de rigtig gode af Nu vil jeg prøve at tilsætte spinat til dejen og squash Så det håber jeg bliver vellykket..

Reply
Stinna 19. september 2022 - 09:20

Tak for tip :-) Dejligt at opskriften kan bruges.

Reply
Rebecca 19. oktober 2020 - 20:19

Kan den laves hvis man ikke har mulighed for at bruge en røremaskine? :)

Reply
Stinna 20. oktober 2020 - 08:35

Hej, det tror jeg godt. Men jeg har desværre ikke forsøgt :-)

Reply
Gry 25. oktober 2020 - 06:59

5 stars
Kære Stinna
Tak for den gode opskrift :)
Ved du om det går an at bruge smør i dejen?

M.v.h. Gry

Reply
Stinna 26. oktober 2020 - 08:25

Mange tak – dejligt at du kan bruge den :-) Det har jeg desværre ikke forsøgt. Men mon ikke?

Reply
Tina 26. oktober 2020 - 14:52

5 stars
Fem stjerner til disse boller!
Super hurtige at lave. Dejlig smag og sprøde.

Reply
Stinna 26. oktober 2020 - 17:00

Dejligt, mange tak :-)

Reply
Henriette 4. november 2020 - 09:16

Olie til topping? Pensler du olien på? Og før eller efter havregryn? Synes dejen er noget levende at arbejde med og tør ikke tænke på, hvordan det bliver med olie på
Men super opskrift og lækre boller. Troede ikke, jeg kunne lide grødboller, men dét kan jeg og så er familien også vild med dem.

Reply
Stinna 4. november 2020 - 10:05

Hov, nej det gør jeg da egentligt ikke. Aner ikke hvorfor jeg har skrevet det :-) Men dejligt at du kan lide opskriften.

Reply
Birgitte 9. november 2020 - 17:18

5 stars
Super skønne boller. Jeg tog resterne af det havregrød der ikke blev spist, lavede bollerne imens jeg alligevel arbejde hjemmefra.. og så var der friskbagte boller da børnene kom hjem

Reply
Stinna 9. november 2020 - 19:31

Tusind tak skal du have :-)

Reply
Mette 14. december 2020 - 07:17

Jeg har en rest risengrød lavet på sødmælk. Kan det bruges i stedet for havregrød, eller tror du det bliver mærkeligt?

Reply
Stinna 14. december 2020 - 20:10

Jeg har ikke lige forsøgt med denne opskrift, men risengrød smager ret godt i boller :-)

Reply
Mette 29. december 2020 - 11:52

Kan så tilføje at de blev rigtig gode med risengrød

Reply
Stinna 29. december 2020 - 17:31

Ej hvor dejligt, tak for tilbagemelding :-)

Reply
Melanie 23. juni 2023 - 11:13

Hej, hvor meget olie skal der i skålen?

Reply
Stinna 4. juli 2023 - 12:33

Bare så siderne er dækket – du kan evt. bruge en pensel :-)

Reply
Mette 23. december 2020 - 17:47

Hvilken mel bruger du, til punktet groft mel?

Reply
Janni 9. april 2021 - 07:28

Hej – Super lækre boller, jeg er ikke særlig god til at bage boller/brød, men mums dem her de blev fantastiske :)
Men jeg har lige et lille spørgsmål, hvis du fryser dem ned, hvordan tør du dem så på når i skal spise dem ?
God weekend ..
Vh Janni ..

Reply
Stinna 9. april 2021 - 07:48

Hej – og tusind tak :-)
Hvis jeg skal spise dem med det samme, så kommer jeg dem i en varm ovn direkte fra fryseren. Ellers lader jeg dem tø op og luner dem derefter. De er allerbedst hvis de lige lunes.

Reply
Janni 17. april 2021 - 15:09

Okay, hvis de skal med i madpakke vil du så også lige lune dem efter frost ?

Jeg er virkeligt ikke “stærk” i at lave brød så det er måske et dumt spørgsmå

Men tak for dit svar og lækre opskrifter ..

Vh Janni

Reply
Hannah 20. oktober 2021 - 08:16

5 stars
Lækreste boller! Og fedt at kunne minimere sit madspild:-)

Reply
Stinna 20. oktober 2021 - 10:13

Dejligt at opskriften kan bruges :-)

Reply
Karen 6. december 2021 - 14:37

5 stars
Ej hvor er de for sindssygt lækre!!! Så saftige og velsmagende. Jeg bager aldrig og har ingen basisviden om det, men synes opskriften så dejlig nem og overskuelig ud, og så blev de bare mega gode!! Havde dog kun 300 gr havregrød (lavet med lidt revet æble og svesker), så jeg tilføjede 100 gr tykmælk med mælkesyrebakterier. Det fungerede så fint!

Reply
Stinna 6. december 2021 - 16:43

Sikke en skøn kommentar – dejligt at du kan bruge opskriften :-) Din variant lyder også god!

Reply
Merethe 9. oktober 2022 - 14:27

Jeg har bagt disse skønne boller et par gange. Sidste gang tilsatte jeg æble i små tern og lidt hakket chokolade. De blev bagt i muffinsforme ved 220 gr i ca 15 min. Inden de kom i ovnen, dryppede jeg dem med flydende honning. Kæmpe hit i ungernes madpakker :) Der blev 24 ret store muffins af opskriften.

Reply
Stinna 14. oktober 2022 - 10:14

Hvor lyder det bare lækkert – tak for tip :-)

Reply

Tilføj en kommentar

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.