Brunsviger

af Stinna
brunsviger

Brunsviger. Fantastisk lækker kage med blød luftig bund og en masse remonce på toppen. Jeg ved at der er kæmpe stor forskel på, hvordan man helst vil have sin kage. Denne er med en masse snask (fyld/remonce), en luftig dej og knasende sukker på toppen. Der er næsten ikke noget værre end en tør brunsviger – og det er denne bestemt ikke. Brunsvigeren er heldigvis en forholdsvis nem kage at bage – som smager fantastisk.

Opskrift på brunsviger

Opskriften på brunsviger lavede min far og jeg prøvesmagte. Opskriften er lavet ud fra, hvordan han allerhelst vil have en brunsviger. Vi synes at en toppen på brunsvigeren skal knase, så remoncen er lavet blot af brun farin og smør. Nogle er til en mere cremet og fedtet remonce, hvor der kommes kagecreme i selve toppingen.

Nordjysk brunsviger

Selvom brunsvigeren er kendt for at være fynsk, så er der stor forskel på hvordan den bages rundt omkring i landet. Derfor tør jeg ikke kalde denne for en fynsk brunsviger, men nok nærmere en nordjysk. Men om ikke andet, så smager den virkelig godt og jeg håber at I kan bruge opskriften. Min far er nordjyde og vil allerhelst spise brunsviger med flødeskum og slik på – eller med gul kagecreme. Jeg er mest til den helt klassiske uden topping, men kan lide alle 3 slags på billedet.

Brunsviger
Udskriv
5 fra 2 stemmer

Brunsviger

Forb. tid20 min
Tilb. tid14 min
Hævetid1 t
Ret: Bagværk
Køkken: Vegetarisk
Antal: 1 bageplade
Forfatter: Stinna

Redskaber

  • Form 43x34cm.

Ingredienser

  • 50 g gær
  • 100 g smør (alm. saltet)
  • 3 dl sødmælk
  • 1 strøget tsk. salt
  • 65 g sukker
  • 1 stk. æg
  • 550 g hvedemel

Fyld / remonce

  • 200 g smør (alm. saltet)
  • 250 g brun farin
  • 3 spsk. brun farin til topping

Topping

  • gul kagecreme
  • flødeskum og slik

Sådan gør du

Fyld / remonce

  • Start med at lave fyldet, så det kan nå at køle af.
  • Smelt smør og brun farin i en gryde. Den brune farin må gerne stadig have lidt sukkerkorn i. Sæt fyldet til side, så det kan køle af.

Dej

  • Start med at smelte smør i en gryde.
  • Hæld mælk i det smeltede smør. Mærk temperaturen med en finger. Kom gær i hvis det er lillefingervarmt. Opløs gær. Kom blandingen i en skål til røremaskine.
  • Tilsæt nu salt, sukker og æg. Tilsæt mel lidt ad gangen. Dejen skal være smidig og blank efter at være æltet på røremaskinen.
  • Sæt dejen til at hæve et lunt sted i 30 minutter med et klæde over.
  • Når dejen er hævet, kommes den i en form beklædt med bagepapir. Jeg bruger en form på 43x34cm. Fordel dejen med hænderne og sæt den til at hæve igen i 30 minutter – gerne med film eller et fugtigt klæde over.
  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft, så ovnen kan nå at blive varm.
  • Efter hævning prikkes huller i dejen med en finger. Sørg for at prikke dybt ned – men ikke helt gennem dejen. Fordel fyldet på med en dejskraber. Drys brun farin over.
  • Bages midt i ovnen i cirka 14 minutter. Det er vigtigt at brunsvigeren ikke bliver for tør, så tag den ud mens den stadig er blød, men har fået farve. Prik i den med en nål – der må ikke hænge dej ved.
  • Lad brunsvigeren køle af og spis den som den er – eller top den med kagecreme eller flødeskum.

Tips til at gøre brunsvigeren ekstra god

For mig er det vigtigt, at en brunsviger ikke er tør. Derfor er der rigeligt snask i min variant. Her er et par tips til at gøre den lidt ekstra god:

  • Dejen må endelig ikke være for tør, men skal være blank og smidig.
  • Sørg for ikke at bage brunsvigeren for længe. Den skal stadig virkelig lidt blød, når du tager den ud. Prik dog lige i den med en gaffel – der skal ikke hænge dej fast.
  • Prik hullerne i brunsvigeren med en finger. Prik helt ned til bunden, men prik ikke gennem dejen. Så kan remoncen løbe under brunsvigeren og det ønskes ikke.
  • Drys lidt brun farin oven på brunsvigeren inden den sættes i ovnen. Så er du sikker på, at der er lidt knas på toppen.
  • Du kan også prøve at lave en brunsviger kagemand, hvor brunsvigeren skæres i passende form og toppes med slik.
  • Husk også brunsvigerens dag d. 11. oktober – selvom brunsvigeren spises året rundt herhjemme.

Hvis du er mere til en fynsk brunsviger med kagecreme, så har DR en opskrift på fynsk variant her.

Frysning af brunsviger

Brunsvigeren er allerbedst nybagt, men kan sagtens fryses. Skær den i stykker og frys ned. Optø enten på køkkenbordet eller i mikroovnen. Det er altid skønt at have et stykke kage i fryseren.

Hvis du leder efter andre opskrifter på lækre kager, så prøv også gerne min bedste gulerodskage, mine bedste kanelsnegle eller verdens bedste brownie.

brunsviger
brunsviger

Du er også meget velkommen til at følge med på min Instagram, hvor jeg deler endnu flere madbilleder.

10 Kommentarer

10 Kommentarer

Jørgen Lange 22. januar 2021 - 18:38

5 stars
Hej Stinna
Jeg har lige brugt din opskrift på brunsviger, og den blev rigtig god. Mindst på højde med vores lokale bagerst.
Jeg havde dig svært ved at få en ensartet tykkelse i bradepanden. Hvordan gør du?

Reply
Stinna 22. januar 2021 - 20:19

Hej, tusind tusind tak :-)
Jeg bruger faktisk bare hænderne til at presse dejen godt ud i formen.

Reply
Jørgen Lange 23. januar 2021 - 10:40

Så vil jeg være lidt mere tålmodig og omhyggelig næste gang. Tak fordi du altid svarer m

Reply
Stinna 3. februar 2021 - 22:01

Selvfølgelig :-) Skriv endelig hvordan den bliver næste gang.

Reply
Thayaaline Sajeepan 25. februar 2021 - 18:21

Hej Stinna
Kan man erstatte sødmælk med minimælk ?

Reply
Stinna 25. februar 2021 - 22:43

Det tror jeg sagtens, men jeg har ikke forsøgt :-)

Reply
Majbritt 13. maj 2021 - 18:34

Hej når man laver fyldet skal det så blandes sammen i gryden, eller skal det smeltes hver for sig??

Reply
Stinna 13. maj 2021 - 18:39

Hej. Det er i samme gryde, så det smeltes sammen til en skøn masse :-)

Reply
Tina 25. maj 2021 - 16:29

5 stars
Virkelig lækker og svampet brunsviger

Reply
Stinna 25. maj 2021 - 16:30

Tusind tak skal du have :-)

Reply

Tilføj en kommentar

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Accepter Læs mere

Privacy & Cookies Policy