Glutenfri bagels (og mælkefri!)

af Stinna

Da jeg i sidste uge spurgte min moster om vi ikke snart skulle ses (og bage, vi bager altid sammen), skyndte min moster sig at foreslå at vi skulle forsøge os med glutenfri bagels. Min niece og moster kan ikke tåle gluten og én af de ting min moster virkelig savner, har været bagels. Derfor eksperimenterede vi i går med bagels sammen med min kusine og endte med at afprøve to forskellige varianter.

Nu er jeg ikke den allermest erfarne inden for glutenfrit bagværk og helt ærligt, så synes jeg ofte det ender med at blive enten meget tørt eller mit bagværk bliver helt hårdt. Min moster har dog en ret stor mel-samling med alt muligt der er godt i glutenfrit bagværk og derfor indeholder denne opskrift også lidt andre ingredienser, end jeg normalt bruger. Det er dog nødvendigt i sådanne opskrifter som denne, da det sikrer bløde, lidt seje og gode bagels. Jeg blev virkelig overrasket over konsistensen på disse bagels, selvom dejen var en smule underlig at arbejde med. Smagen var virkelig god og konsistensen meget lig almindelige bagels. Et lille minus er, at de ikke hævede specielt meget og derfor er lidt små – men så kan man jo bare spise 2. Min moster var ihvertfald virkelig glad og mente, at det præcist passede til hendes bagels-trang! 

Da det er første gang vi forsøgte os med bagels, er opskriften måske ikke helt perfekt endnu. Men jeg vil alligevel dele den med jer, da vi fik gode og smagfulde bagels ud af opskriften. Noget jeg måske vil arbejde videre med er, om de kan hæve lidt mere – men for mig har bagels ikke store lufthuller, så måske det ikke gør så meget alligevel. Vi lavede to slags – én hvor vi brugte en færdig bageblanding med glutenfrit mel og én hvor vi selv lavede en melblanding. Vi var ikke enige om hvilken der var bedst og jeg vil derfor dele begge varianter med jer. Den melblanding vi selv lavede blev ikke helt så pæne i overfladen, men smagte bedre ifølge min moster. Dem med melblandingen fik en fin og glat overflade.

Fordi at det var første gang vi skulle forsøge os med glutenfri bagels, blev vi inspireret herfra – men herunder kommer vores egen variant.

Glutenfri bagels

Antal: 10 stk.
Forfatter: Stinna
5 fra 1 stemme

Ingredienser

bagels:

  • 490 g glutenfri mel *se glutenfri melblanding nederst eller brug 490 g glutenfri melblanding fra Schär
  • 10 g tørgær
  • 1,5 tsk. salt
  • 2,5 dl lunkent vand måske en smule mere til ønsket konsistens
  • 25 g ca. 2 spsk. agavesirup / honning
  • 85 g smør stuetemperatur (vi brugte en mælkefri variant)

kogevand:

  • 14 dl vand
  • 1 spsk. sirup / honning
  • 1 tsk. salt

pensling:

  • 1 æg
  • 1 spsk. mælk vi brugte soyamælk

drys:

  • sesam salt, peber eller chiafrø.

Sådan gør du

  • Start med at tænde ovnen på 225 grader (ikke varmluft).
  • I en skål blandes mel, tørgær og salt. Rør det godt rundt.
  • Tilsæt vand, sirup og smør.
  • Rør det hele godt rundt, gerne i en røremaskine. Vores dej var ret tør og vi tilsatte derfor en smule mere vand og samlede den med hænderne. Det er vigtigt at dejen er fast, så man skal kunne forme små boller af det, dog må den gerne være en smule klistret at røre ved - så formes den nemmere uden at sprække.
  • Sæt dejen i køleskabet i 10 minutter.
  • Imens varmes kogevandet op i en dyb pande. Tilsæt sirup og salt.
  • Nu skal bagels formes.
  • Del dejen i 8 lige store dele.
  • Form delene til små kugler, de må gerne trykkes en smule flade. Hvis de sprækker, kan der tilføjes lidt vand så de bedre kan hænge sammen.
  • Placer dem på en bageplade og tryk derefter hul i midten af dem med en finger. Udvid hullet lidt.
  • Kom nu bagels i det kogende vand og giv dem 20 sekunder på hver side.
  • Placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Bagels pensles med ægge-blandingen og drysses med sesam eller andre frø.
  • Bages i ovnen ved 225 grader i 20 minutter ca. Hvis de efter 15 minutter slet ikke er blevet gyldne, rykkes pladen op øverst i ovnen, så de får lidt farve.
  • Køles af og spises derefter.
  • Velbekomme!

Noter

* Vores egen melblanding:
150 g fint rismel
150 g fuldkornsrismel
75 g tapioka-mel
75 g majsstivelse (Maizena)
25 g kartoffelmel


6 Kommentarer

Sarah 1. maj 2021 - 06:26

Det bliver vist et weekendprojekt at afprøve disse Bagels
Har du arbejdet videre med dem, og har nogle tips?

Reply
Stinna 1. maj 2021 - 09:49

Hej, nej det har jeg faktisk ikke :-) Skriv endelig hvordan de bliver.

Reply
Lea 16. juli 2022 - 15:10

Lidt salte, knapt så pæne, men jeg turde ikke give dejen mere vand. Skal absolut prøves igen

Reply
Stinna 20. august 2022 - 08:59

Dejligt at høre. Tak :-)

Reply
Karen Karlebjerg Broholm 16. april 2023 - 09:40

5 stars
Kære Stinna.
Tak for en opskrift, som har givet os en morgen med de mest fantastiske, sprøde og lette bagels :-) Du skriver længere oppe, at dine blev lidt små? Jeg brugte frisk gær, som jeg rørte ud i vandet, og lod dem hæve lunt i ca. 1/2 time, og hævede simpelt hen så flot Jeg brugte Schär universal, men en dag, hvor jeg har lidt bedre tid, vil jeg prøve dit forslag til melblanding. Jeg formede bagels med våde fingre, det føles lidt “smattet”, men man undgår at hænge fast, og det færdige bagværk bliver meget flot i faconen.

Reply
Stinna 24. april 2023 - 11:14

Hvor dejligt at opskriften kunne bruges – tak for tilbagemelding :-)

Reply
5 from 1 vote

Tilføj en kommentar

Opskrift vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.