Brownie som den er allerbedst – sprød i kanten og fudgy (lidt sej) i midten. Brownie er virkelig en kage for chokoladeelskere og i denne opskrift har jeg ikke sparet på hverken chokolade eller kakao. Den er tung, kompakt, intens og fyldig. Faktisk vil jeg kalde denne chokoladedrøm for verdens bedste brownie – i hvert fald for os herhjemme. For den smager godt og så er den nem at bage – og giver et skønt resultat hver gang.
Opskrift på brownie
Opskriften er en helt klassisk brownie, med den karakteristiske krakelerede overflade. Herhjemme spiser vi blot brownien som den er, men den smager nu også skønt med en kugle vaniljeis til. Denne fudgy brownie er med både chokolade og kakao, som giver en virkelig skøn smag. Derudover bruger jeg både brun farin og sukker, som giver en dybere smag. Herunder kommer min opskrift på brownies, som jeg synes er verdens bedste brownie.
OBS: Nogle oplever, at kagen ikke er færdig efter den angivne bagetid. Der er forskel på ovne, så giv den gerne lidt ekstra. Men husk at en brownie ikke skal være gennembagt. Der er forskel på, hvilken form der anvendes til bagningen. Herhjemme bruger vi en form af metal og bagetiden passer. Hvis du bruger en anden type bageform, kan det være at din brownie skal have længere tid i ovnen. Læs evt. mere om forskellen på glasforme og metalforme her.
Brownie
Redskaber
- Form – en metalform på cirka 22 x 32 cm.
Ingredienser
- 125 g smør
- 250 g mørk chokolade
- 4 stk. æg
- 200 g sukker
- 150 g brun farin
- 4 spsk. kakao (bagekakao)
- 3/4 tsk. groft salt
- 2 tsk. vaniljesukker
- 70 g hvedemel
Sådan gør du
- Start med at smelte chokolade og smør sammen i en gryde eller over et vandbad. Lad det køle helt af.
- Tænd ovnen på 175 grader alm. ovn (dvs. over-og undervarme).
- I en skål piskes æg, sukker og brun farin. Pisk 2-3 minutter, til det er luftigt og skummende. Brug gerne en håndmikser eller en røremaskine med piskefunktion.
- Vend chokolade-blandingen (den skal være helt kold) i æggemassen. Vend det forsigtigt sammen.
- Tilsæt nu resten af ingredienserne og vend det forsigtigt sammen, så luften ikke mases ud af æggemassen. Du kan med fordel si ingredienserne i, hvis der er klumper i de tørre ingredienser.
- Beklæd en form med bagepapir. Fordel kagedejen der. Dejen skal være cirka 2-3 cm høj.
- Brownien bages midt i ovnen i cirka 20-25 minutter. Prik i den med en gaffel. Der skal hænge lidt kagedej ved, men må endelig ikke blive bagt for meget. Det er meningen, at den skal være lidt underbagt i midten – uden at være flydende.
- Lad brownien køle helt af i køleskabet. Allerhelst på køl i minimum 3 timer – gerne natten over. Så bliver den bedst.
Noter
Brownie med chokolade
Brownie er en klassiker med en intens chokoladesmag. I denne opskrift har jeg bagt med en 70% mørk chokolade. Du kan også tilsætte lidt ekstra grofthakket chokolade eller grofthakkede valnødder. Alt efter hvordan du vil have din kage, kan du justere bagetiden. Hvis du giver den 25 minutter får du en kage, der er sej og fast – men bestemt ikke tør. Når du prikker i den, er det vigtigt at der sidder en smule kagedej på gaflen. Hvis du ønsker en endnu blødere brownie, så tag den ud lidt før. Det er meget vigtigt at du holder øje med kagen, for der er forskel fra ovn til ovn. Men det er absolut ikke svært at bage den – man skal blot være lidt opmærksom på bagetiden.
Allervigtigst er det, at du venter med at skære den, til den er helt afkølet. Gerne et par timer i køleskabet, så du er sikker på at den er som den skal være. Det er svært at lade være, men den er først rigtig fast og perfekt, når den har fået lov til at køle helt ned. Midten er stadig lidt blød, men uden at flyde ud som ved flydende chokoladekage.
Kan brownie laves i forvejen?
Allerbedst er det faktisk, hvis du laver brownien en dag i forvejen. Så er den helt perfekt, når den skal serveres – hvis du da kan lade den være så længe. Så hvis du skal have gæster, så bag den gerne dagen i forvejen. Så er den allerbedst.
Frysning af brownie
Du kan også sagtens fryse brownie. Lad den blot tø op ved stuetemperatur – den smager også skønt, når den er halvfrossen.
Nødder i browniekage
Herhjemme synes vi, at den perfekte brownie er uden nødder. Men du kan sagtens tilsætte grofthakkede valnødder eller hasselnødder. Brug gerne en chokolade af god kvalitet, men en chokolade fra Supermarkedet er ganske fin. Jeg bruger helst en chokolade på 70% (eller 85%), men jeg er også virkelig glad for en intens chokoladesmag.
Prøv også gerne min kinderbrownie eller bønnebrownie. Denne opskrift er inspireret af Jons opskrift.
Du er også meget velkommen til at følge med på min Instagramprofil, hvor jeg deler endnu flere madbilleder.
94 Kommentarer
Uhm, den skal prøves! Fødselsdagskage til kollegaer ☕ Hvordan vil du opbevarer den fra aftenen før og indtil den skal serveres? Køleskab eller lufttæt beholder?
Dejligt at høre :-) Jeg opbevarer den i en boks i køleskabet.
Skøn og sååå smagfuld brownie.
Jeg var lige ved at ville bage den i et ildfast fad, men så anbefalingerne i forhold til bagetiden og valgte et metalfad der passede i størrelsen. Den fik 25 minutter i ovnen og har givet os en masse lækre stunder i mange dage nu. Bagt med 70% chokolade.
Stor holdbarhed.
Jeg kan ikke vente til jeg skal bage den igen.
Sikke en dejlig kommentar. Tak! :-)
Hej Stinna.
Først tak for denne fantastiske blog der sørger for min søn, jeg og kæreste får mad på bordet ☺️
Lige et par spørgsmål .
Kan man bruge røremaskine til at piske æg, sukker og farin ?
Og gør det en forskel at bruge rørsukker end hvidt sukker ?
Skal man si mel, kakao, vanilje pulver i? Det plejer man normalt i brownie
Har lige bagt den og glæder mig til den!!
Hav en fantastisk dag !
Hej Ditte, tusind tak for din besked :-) Så dejligt at du kan bruge mine opskrifter.
Jeg bruger røremaskine, det tilføjer jeg lige i fremgangsmåden. Rørsukker giver nok en dybere smag, men når der er brun farin, er det ikke nødvendigt.
Jeg sier ikke de tørre ingredienser, men det kan man sagtens – jeg er nok lidt for utålmodig :-)
Jeg håber at den er god. Skriv endelig hvad du synes. God dag til dig også!
Hej Stinna
Vi prøver din opskrift på brownies. Men jeg synes ikke bagetiden passer. Jeg er nødt til at give den mere end dobbelt tid.
Har lavet dobbelt portion og fordelt i 2 forme.
Men håber de smager godt:-)
Hej, jeg kan se at du ikke er den eneste med det problem. Det undrer mig, for sådan bliver den ikke hos mig :-) Hos mig passer bagetiden. Jeg prøver lige at bage den igen snarest og så får jeg målt temperaturen på kagen når jeg tager den ud af ovnen. Jeg håber dog at den er god!
Hej Stinna.
Tak for dine lækre opskrifter.
Jeg har prøvet denne brownie for første gang, bagte den dagen før den skulle serveres for fødselsdagsgæster.
Jeg havde givet den 30 min længere end i opskriften, men den var så klæg i midten at den var næsten uspiselig. Desværre havde jeg ikke læst at mange havde problemer med for kort bagetid. Kunne du skrive det et mere synligt sted i opskriften?
Tak for ellers gode opskrifter.
Mvh. Betina.
Øv altså! Det skriver jeg lige tydeligere. Det er mig en gåde, hvorfor den skal have så lang tid hos nogle. Må jeg spørge hvilken form du brugte?
Dejligt at du ellers er glad for mine opskrifter.
Denne brownie! Den er vold fantastisk! Det var virkelig et hit! Bedste brownie til dagens dato!
Tak for den opskrift! Den blev spist, så har valgt at lave en ny allerede i aften … det bliver en dårlig vane kan jeg fornemme ;)
Sikke en dejlig besked, tusind tusind tak :-)
Brownies er bedst fra frossen.
Ja frossen brownie smager skønt :-)
Det er simpelthen en fuldstændig FANTASTISK lækker kage.
Opskriften er nem og enkel at følge og resultatet var perfekt første gang.
Tusind tusind tak :-) Hvor er det dejligt!
Hej! :)
Tror du man kan gange opskriften op og få samme resultat, eller er det bedre at lave det af to omgange? :)
Hej. Det har jeg desværre ikke prøvet – så jeg ville nok lave den af 2 omgange, bare for at være sikker. Skriv endelig hvordan det går, hvis du prøver :-)
Hej Stinne
Hvor stor en form skal der bruges? Hvor mange stykker kommer der ca af en omgang?
mvh Karin
Hej :-) Min form er cirka 22 x 32 cm. Jeg får cirka 20-24 stykker – alt efter størrelse.
Din brownie har en vidunderlig smag. Jeg bagte den med over og undervarme i 30 min. og alligevel var den mildt sagt underbagt, ikke bare i midten, men overalt. Den var total flydende og umulig at skære i hel kold tilstand. Prøvede at sætte halvdelen tilbage i ovnen i endnu 30 min. Den var stadig ikke bagt. Min ovn er normalt til at stole på ved andre opskrifter og varmluftfunktion. Kagen blev højlydt rost, selvom vi sad med noget gratværk på tallerknen og spiste med ske.
Dejligt at den smagte godt. Men det med bagetiden undrer mig. Hvilken slags form brugte du mon? :-) Jeg giver den altid den tid og det passer i min ovn. Så jeg tænker måske, at det kan skyldes formen?
Jeg beklædte en glas-bradepande med bagepapir
Øv, det burde ikke have betydning så. Ved desværre ikke hvad der kan være galt :-)
Hej Stinna
Jeg har lavet din brownie før og den er super lækker!! Jeg ønsker at lave kagen til næste uge, hvor jeg får gæster, men en person er både allergisk overfor gluten og mælkeprotein. Tror du man kan udskifte smør med plantebaseret smør eller olie? Og kan man muligvis bruge mandelmel i stedet for hvedemel?
Tak på forhånd ☺️
Hvor er det dejligt, at du kan lide min brownie. Jeg har desværre ikke forsøgt at bage den i en gluten-og mælkefri variant. Men jeg ville bruge plantebaseret smør og så en glutenfri melblanding – fx den fra Finax. Skriv endelig hvordan det bliver :-)
Netop bagt brownien i dag – virkelig dejlig smag.
Men fuldstændig underlagt. Nu har jeg den i ovnen igen for 3.gang, i håb om at den kan spises uden ske. Virkelig underligt.
Hej, dejligt at den smager godt. Jeg har hørt det fra én før, men jeg kan simpelthen ikke lure, hvad det kan skyldes. Hos mig virker opskriften hver gang. Hvilken type form bruger du? :-)
Jeg har haft den i en form af aluminium, tror jeg det er. Jeg tænker det må være dér fejlen er.
Jeg lod den stå på køl hele dagen, og så kunne vi spise den om aftenen, da den havde sat sig. Dog stadig en anelse for klæg efter min smag. Men kæmpe hit på arbejdspladsen :-)
Dejligt at din arbejdsplads kunne lide den :-) Jeg må lige undersøge, hvad der mon kan være gået galt.
Hej Stinna
Hvis man skal bare din brownie i en af de store bradepander som passer til ovnen, hvor meget vil du så tro din opskrift skal ganges op?
Mvh Line
Hej, jeg har desværre ikke forsøgt at lave den i en bradepande :-)
Hejsa
Kan jeg bruge den som en tal kage? Hvis ja kunne jeg så måske lave en hindbær frosting og sprøjte på? Og hvordan ville du lave den?
Hej, jeg har ikke forsøgt at lave den som en talkage. Men jeg har lavet den med bærskum på :-)
https://stinna.dk/bagvaerk/brownie-med-baerskum.html
Jeg tænker, man bare giver kagen 45 minutter i stedet for den fejlagtige bagetid?
Det virkede for mig
Tak for tip. Herhjemme passer den skrevne bagetid, men der er nok forskel på ovne :-)
Hej Stinna
Kan man bruge mandelmel i stedet for hvedemel?
Mvh Sofie
Hej, det tror jeg desværre ikke :-) Jeg har dog ikke forsøgt.
Simpelthen 10 stjerner herfra
Dog lidt længere bagetid
Hvor skønt! Tak :-)
Hej Stinna
Er det her en brownie du har bagt i en bradepande(altså Ådalsvej en plade man kan putte ind i oven) ?
Hej, jeg har kun prøvet at bage den i den beskrevne form :-)
Øv den er fuldstændig flydende og vil slet ikke sætte sig
Øv. Hvor længe har du givet den og i hvilken form? Og hvor længe har du haft den på køl? :-)
Dejlig smag men desværre meget smattet kage. Bagte dobbelt portion i kæmpe form. Gav den 8 minutter længere end der stod. Den stod i køleskab til næste dag. Skulle skære 20 stykker ud. Det var ikke til at skære ud i pæne stykker. ØV
Hej. Øv at den ikke ville lykkes. Hvilken type form brugte du? Denne opskrift virker altid hjemme hos mig :-)
Stor metal bradepande.
Det var underligt. Hvor stor form brugte du? :-)
Hej Stinna,
Hvor høj bliver brownien ca. hvis man bager den i samme str. form som dig?
Den ser vildt god ud!!:):)
Hej – tak :-)
Cirka 2-3 cm mindes jeg.
Det er den bedste Brownie jeg har bagt – super lækker, lige som en brownie skal være ..
Ej tusind tak! Dejligt at du kan lide opskriften :-)
det smagte bare dejligt
Tak for tilbagemeldingen :-)
Hejsa,
Min datter ville bage brownie i dag (hun er 9 år). Hun fandt din opskrift på nettet og vi gik i gang. Vi glemte dog lige salt opdagede vi da vi havde hældt den i form så måtte lige have den tilbage i skålen (der også var for lille) så salt i og ny større form.
Bagte den 25 min. Og stod lige en times tid og kølede af (hun kunne ikke vente til i morgen med at smage og kl. Er nu 20.20)
Så jeg fik skåret den ud med lidt klæg kage på kniven (det spiste vi jo bare derfra )
Lækker kage med flot skorpe. Dog lige saltet nok synes jeg nu det er groft salt. Så det vil jeg nok halvere.
En lækker kold vanilie is til ville være lækkert men det havde vi ikke.
Den er lækker og lige som en brownie skal være (trods den ikke er kølet helt af endnu).
Tak for kage
Hej,
dejligt at opskriften kunne bruges. Det er altid svært med salt, men jeg håber at den blev god alligevel :-)
Dejlig nem opskrift på en fantastisk lækker brownie. Den er helt fantastisk. Bagetiden passede perfekt, min fik 21 1/2 min.
Så var den krakeleret på toppen og efter nogle timer på køl helt perfekt i midten.
Tak for tilbagemeldingen :-)
Super lækker Brownie!
Jeg bagte den i 23 min. Den kunne måske godt klare 4-5 min mere, men en hel time i ovnen, det forstår jeg ikke! En Brownie skal jo være klæg og svampet. Jeg bagte dobbeltportion i en bradepande. Ingen tvivl om at din kommer på gæstebordet igen.
Tak Stinna, for en super opskrift :-)
Tusind tak. Dejligt at opskriften kunne bruges :-)
Absolut den ALLERBEDSTE brownie der findes. Jeg bager den, deler den i 4 X 4 og fryser ned i portioner af 4 stk. , så har vi altid en dessert , med f.eks jordbær og vanilleis eller til uventede gæster til en kop kaffe.
1000 tak for en helst vidunderlig kage.
Tak tak tak. Sikke en dejlig kommentar :-)
Virkelig god opskrift! Bedst dagen efter når den har stået på køl.
Mange mange tak :-)
Hej. Jeg vil mægtig gerne bruge denne opskrift til at lave brownies i muffinsforme i stedet.
Hvad ville være dit bud på bagetid?
Hej. Hmm det ved jeg desværre ikke – jeg ville prikke i dem undervejs :-)
Kommentar til min tidligere anmeldelse.
Jeg bagte den i 30 min og ikke 30 min længere end i opskriften.
Mvh. Betina.
Virkelig lækker kage og et kæmpe hit herhjemme. Hvor længe kan den golde sig i køleskabet?
Tusind tak – så dejligt at den kan bruges :-)
Cirka 3-4 dage vil jeg gætte på.
Holde sig☺️
Det dobbelte mel i eller passer bagetiden ikke.. Den skal min. have dobbelt så lang tid med den mængde mel.
Hej. Hvilken form brugte du mon? Herhjemme passer bagetiden.
Jeg måtte give den 25 min ex da den var flydene..
Øv! Hvilken type form brugte du ?
Er det varmluft eller alm ovn?
Almindelig ovn :-)
Må jeg spørger hvorfor, at der skal SÅ meget salt i? Første gang jeg lavede den, var den uspiselig, dette da den kun smagte af salt.
Nu er den lavet uden salt, og smager meget bedre.
Jeg synes slet ikke den smager salt. Måske 1/2 tsk. er bedre så :-)?
Hej Stinna
Kan man lave brownie med lyschokolade? Skal bruge brownie som bund til min datters fødselsdags talkage.
Hej, det har jeg desværre ikke forsøgt mig med :-) Skriv endelig hvis du får det afprøvet :-)
Hej Stinna
Jeg har lavet denne lækre brownie SÅ mange gange, og den er fantastisk, jeg kæmper dog med at der ligger sig et hårdt lag på toppen af kagen, og det nedenunder er helt blødt
Dejligt at den kan bruges :-)
Hmm det har jeg ikke oplevet. Hvilken form bruger du?
Hej Stinna!
Lækkert brownie, smager virkelig godt (jeg giver den lidt mindre sukker – jeg har ikke har den helt store søde tand) – jeg bager den i metalform, dog må jeg give 10 min mere, den bliver lidt høje i kanterne, og falder lidt sammen i midten ! Tror du det kan undgåes ved en lidt højere temperatur eventuel: 180c ? Mange gode kage hilsner Freja
Mange tak!
Det har jeg desværre ikke oplevet. Måske det skyldes den reducerede sukkermængde? Skriv endelig hvis du finder svaret :-)
De her brownies er de bedste nogensinde. Jeg har ledt efter en god brownie opskrift og den her klarede den. Glæder mig til at bage dem igen.
Hvor dejligt! Tak for tilbagemeldingen :-)
Den er bare god
Tusind tak :-)
De bedste brownies nogensinde!
Jeg har bagt ca 80 stykker af den i den forgangne uge til vores housewarming.
Når jeg laver dobbelt portion passer det til min bradepande.
Bunden synes jeg bliver god, når jeg smører bradepande, lægger bagepapir helt tætklistret på hele bradepanden, smører bagepapiret i bunden af bagepapiret og drysser bunden med et tyndt lag rasp.
Sikke en skøn kommentar! :-)
Tak for tip!
Hej Stinna
Kan brownien skæres ud, så den bliver til bogstaver ? Skal lave en bogstav-kage til en barnedåb på søndag
Mange hilsner Amanda
Hej, beklager sent svar. Men det kan du sagtens :-)
https://stinna.dk/bagvaerk/talkage.html
Så lækker
Tusind tak :-)