Brownie

af Stinna

Brownie som den er allerbedst – sprød i kanten og fudgy (lidt sej) i midten. Brownie er virkelig en kage for chokoladeelskere og i denne opskrift har jeg ikke sparet på hverken chokolade eller kakao. Den er tung, kompakt, intens og fyldig. Faktisk vil jeg kalde denne chokoladedrøm for verdens bedste brownie – i hvert fald for os herhjemme. For den smager godt og så er den nem at bage – og giver et skønt resultat hver gang.

Opskrift på brownie

Opskriften er en helt klassisk brownie, med den karakteristiske krakelerede overflade. Herhjemme spiser vi blot brownien som den er, men den smager nu også skønt med en kugle vaniljeis til. Denne fudgy brownie er med både chokolade og kakao, som giver en virkelig skøn smag. Derudover bruger jeg både brun farin og sukker, som giver en dybere smag. Herunder kommer min opskrift på brownies, som jeg synes er verdens bedste brownie:

Brownie

Skøn brownie bagt i en stor form. Giver cirka 15-20 stykker, alt efter hvor store stykkerne skæres.
Forb. tid15 min
Tilb. tid25 min
Ret: Bagværk
Køkken: Vegetarisk
Antal: 20 stk.
Forfatter: Stinna
5 fra 3 stemmer

Redskaber

  • Form – cirka 22 x 32 cm.

Ingredienser

  • 125 g smør
  • 250 g mørk chokolade
  • 4 stk. æg
  • 200 g sukker
  • 150 g brun farin
  • 4 spsk. kakao (bagekakao)
  • 3/4 tsk. groft salt
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 70 g hvedemel

Sådan gør du

  • Start med at smelte chokolade og smør sammen i en gryde eller over et vandbad. Lad det køle helt af.
  • Tænd ovnen på 175 grader alm. ovn (dvs. over-og undervarme).
  • I en skål piskes æg, sukker og brun farin. Pisk 2-3 minutter, til det er luftigt og skummende. Brug gerne en håndmikser eller en røremaskine med piskefunktion.
  • Vend chokolade-blandingen (den skal være helt kold) i æggemassen. Vend det forsigtigt sammen.
  • Tilsæt nu resten af ingredienserne og vend det forsigtigt sammen, så luften ikke mases ud af æggemassen. Du kan med fordel si ingredienserne i, hvis der er klumper i de tørre ingredienser.
  • Beklæd en form med bagepapir. Fordel kagedejen der. Dejen skal være cirka 2-3 cm høj.
  • Brownien bages midt i ovnen i cirka 20-25 minutter. Prik i den med en gaffel. Der skal hænge lidt kagedej ved, men må endelig ikke blive bagt for meget. Det er meningen, at den skal være lidt underbagt i midten – uden at være flydende.
  • Lad brownien køle helt af. Allerhelst på køl i minimum 3 timer – gerne natten over.

Noter

Tip: Brownien kan sagtens fryses – så er der lækker kage til de dage, hvor lækkersulten melder sig.

Brownie med chokolade

Brownie er en klassiker med en intens chokoladesmag. I denne opskrift har jeg bagt med en 70% mørk chokolade. Du kan også tilsætte lidt ekstra grofthakket chokolade eller grofthakkede valnødder. Alt efter hvordan du vil have din kage, kan du justere bagetiden. Hvis du giver den 25 minutter får du en kage, der er sej og fast – men bestemt ikke tør. Når du prikker i den, er det vigtigt at der sidder en smule kagedej på gaflen. Hvis du ønsker en endnu blødere brownie, så tag den ud lidt før. Det er meget vigtigt at du holder øje med kagen, for der er forskel fra ovn til ovn. Men det er absolut ikke svært at bage den – man skal blot være lidt opmærksom på bagetiden.

Allervigtigst er det, at du venter med at skære den, til den er helt afkølet. Gerne et par timer i køleskabet, så du er sikker på at den er som den skal være. Det er svært at lade være, men den er først rigtig fast og perfekt, når den har fået lov til at køle helt ned. Midten er stadig lidt blød, men uden at flyde ud som ved flydende chokoladekage.

Kan brownie laves i forvejen?

Allerbedst er det faktisk, hvis du laver brownien en dag i forvejen. Så er den helt perfekt, når den skal serveres – hvis du da kan lade den være så længe. Så hvis du skal have gæster, så bag den gerne dagen i forvejen. Så er den allerbedst.

Frysning af brownie

Du kan også sagtens fryse brownie. Lad den blot tø op ved stuetemperatur – den smager også skønt, når den er halvfrossen.

Nødder i browniekage

Herhjemme synes vi, at den perfekte brownie er uden nødder. Men du kan sagtens tilsætte grofthakkede valnødder eller hasselnødder. Brug gerne en chokolade af god kvalitet, men en chokolade fra Supermarkedet er ganske fin. Jeg bruger helst en chokolade på 70% (eller 85%), men jeg er også virkelig glad for en intens chokoladesmag.

Prøv også gerne min kinderbrownie eller bønnebrownie. Denne opskrift er inspireret af Jons opskrift.

Du er også meget velkommen til at følge med på min Instagramprofil, hvor jeg deler endnu flere madbilleder.

26 Kommentarer

26 Kommentarer

Line 11. marts 2021 - 19:04

Uhm, den skal prøves! Fødselsdagskage til kollegaer ☕ Hvordan vil du opbevarer den fra aftenen før og indtil den skal serveres? Køleskab eller lufttæt beholder?

Reply
Stinna 11. marts 2021 - 19:10

Dejligt at høre :-) Jeg opbevarer den i en boks i køleskabet.

Reply
Ditte 17. marts 2021 - 10:30

5 stars
Hej Stinna.

Først tak for denne fantastiske blog der sørger for min søn, jeg og kæreste får mad på bordet ☺️

Lige et par spørgsmål .

Kan man bruge røremaskine til at piske æg, sukker og farin ?

Og gør det en forskel at bruge rørsukker end hvidt sukker ?

Skal man si mel, kakao, vanilje pulver i? Det plejer man normalt i brownie

Har lige bagt den og glæder mig til den!!

Hav en fantastisk dag !

Reply
Stinna 17. marts 2021 - 10:39

Hej Ditte, tusind tak for din besked :-) Så dejligt at du kan bruge mine opskrifter.
Jeg bruger røremaskine, det tilføjer jeg lige i fremgangsmåden. Rørsukker giver nok en dybere smag, men når der er brun farin, er det ikke nødvendigt.
Jeg sier ikke de tørre ingredienser, men det kan man sagtens – jeg er nok lidt for utålmodig :-)
Jeg håber at den er god. Skriv endelig hvad du synes. God dag til dig også!

Reply
Yvonne Hald Kristensen 16. september 2021 - 16:25

Hej Stinna
Vi prøver din opskrift på brownies. Men jeg synes ikke bagetiden passer. Jeg er nødt til at give den mere end dobbelt tid.
Har lavet dobbelt portion og fordelt i 2 forme.
Men håber de smager godt:-)

Reply
Stinna 16. september 2021 - 17:22

Hej, jeg kan se at du ikke er den eneste med det problem. Det undrer mig, for sådan bliver den ikke hos mig :-) Hos mig passer bagetiden. Jeg prøver lige at bage den igen snarest og så får jeg målt temperaturen på kagen når jeg tager den ud af ovnen. Jeg håber dog at den er god!

Reply
Ditte Brandgaard 18. marts 2021 - 17:08

5 stars
Denne brownie! Den er vold fantastisk! Det var virkelig et hit! Bedste brownie til dagens dato!
Tak for den opskrift! Den blev spist, så har valgt at lave en ny allerede i aften … det bliver en dårlig vane kan jeg fornemme ;)

Reply
Stinna 18. marts 2021 - 17:14

Sikke en dejlig besked, tusind tusind tak :-)

Reply
Jen 22. marts 2021 - 21:20

Brownies er bedst fra frossen.

Reply
Stinna 23. marts 2021 - 07:47

Ja frossen brownie smager skønt :-)

Reply
Lars Krabbe Bang 24. marts 2021 - 18:24

5 stars
Det er simpelthen en fuldstændig FANTASTISK lækker kage.

Opskriften er nem og enkel at følge og resultatet var perfekt første gang.

Reply
Stinna 24. marts 2021 - 19:43

Tusind tusind tak :-) Hvor er det dejligt!

Reply
Cathrine 15. maj 2021 - 12:29

Hej! :)
Tror du man kan gange opskriften op og få samme resultat, eller er det bedre at lave det af to omgange? :)

Reply
Stinna 15. maj 2021 - 12:41

Hej. Det har jeg desværre ikke prøvet – så jeg ville nok lave den af 2 omgange, bare for at være sikker. Skriv endelig hvordan det går, hvis du prøver :-)

Reply
Karin 5. august 2021 - 20:38

Hej Stinne
Hvor stor en form skal der bruges? Hvor mange stykker kommer der ca af en omgang?
mvh Karin

Reply
Stinna 6. august 2021 - 09:22

Hej :-) Min form er cirka 22 x 32 cm. Jeg får cirka 20-24 stykker – alt efter størrelse.

Reply
Vibeke Birk 12. august 2021 - 19:22

Din brownie har en vidunderlig smag. Jeg bagte den med over og undervarme i 30 min. og alligevel var den mildt sagt underbagt, ikke bare i midten, men overalt. Den var total flydende og umulig at skære i hel kold tilstand. Prøvede at sætte halvdelen tilbage i ovnen i endnu 30 min. Den var stadig ikke bagt. Min ovn er normalt til at stole på ved andre opskrifter og varmluftfunktion. Kagen blev højlydt rost, selvom vi sad med noget gratværk på tallerknen og spiste med ske.

Reply
Stinna 12. august 2021 - 21:00

Dejligt at den smagte godt. Men det med bagetiden undrer mig. Hvilken slags form brugte du mon? :-) Jeg giver den altid den tid og det passer i min ovn. Så jeg tænker måske, at det kan skyldes formen?

Reply
Vibeke Birk 17. august 2021 - 14:04

Jeg beklædte en glas-bradepande med bagepapir

Reply
Stinna 17. august 2021 - 19:25

Øv, det burde ikke have betydning så. Ved desværre ikke hvad der kan være galt :-)

Reply
Maria 27. august 2021 - 09:58

Hej Stinna
Jeg har lavet din brownie før og den er super lækker!! Jeg ønsker at lave kagen til næste uge, hvor jeg får gæster, men en person er både allergisk overfor gluten og mælkeprotein. Tror du man kan udskifte smør med plantebaseret smør eller olie? Og kan man muligvis bruge mandelmel i stedet for hvedemel?
Tak på forhånd ☺️

Reply
Stinna 27. august 2021 - 11:06

Hvor er det dejligt, at du kan lide min brownie. Jeg har desværre ikke forsøgt at bage den i en gluten-og mælkefri variant. Men jeg ville bruge plantebaseret smør og så en glutenfri melblanding – fx den fra Finax. Skriv endelig hvordan det bliver :-)

Reply
Elisabeth 11. september 2021 - 13:44

Netop bagt brownien i dag – virkelig dejlig smag.
Men fuldstændig underlagt. Nu har jeg den i ovnen igen for 3.gang, i håb om at den kan spises uden ske. Virkelig underligt.

Reply
Stinna 11. september 2021 - 13:46

Hej, dejligt at den smager godt. Jeg har hørt det fra én før, men jeg kan simpelthen ikke lure, hvad det kan skyldes. Hos mig virker opskriften hver gang. Hvilken type form bruger du? :-)

Reply
Elisabeth 15. september 2021 - 13:51

Jeg har haft den i en form af aluminium, tror jeg det er. Jeg tænker det må være dér fejlen er.
Jeg lod den stå på køl hele dagen, og så kunne vi spise den om aftenen, da den havde sat sig. Dog stadig en anelse for klæg efter min smag. Men kæmpe hit på arbejdspladsen :-)

Reply
Stinna 16. september 2021 - 17:23

Dejligt at din arbejdsplads kunne lide den :-) Jeg må lige undersøge, hvad der mon kan være gået galt.

Reply

Tilføj en kommentar

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Accepter Læs mere

Privacy & Cookies Policy