Oldemors hollandske æblekage er den bedste æblekage der findes. Den er bagt med sprød mørdejsbund, syrlige æbler, rigelige mængder kanelsukker og grofthakkede mandler.
Opskrift på hollandsk æblekage
I min fars familie er der én kage, som bages til alle fødselsdage. Det er min farmors (nu min søns oldemor) æblekage. Jeg har elsket æblekagen ligeså længe jeg husker og det er dén kage, jeg ikke kan holde fingrene fra. Derfor bages der også mange bageplader af denne kage til hver fødselsdag. For alle i familien skal have med hjem til fryseren. For der findes næsten ikke noget bedre, end at finde sådan et stykke i sin fryser en efterårsdag.
Egentligt er opskriften vanvittigt simpel og knap en opskrift. Men det er kombinationen af de forskellige elementer der gør, at det er verdens bedste æblekage.
Selv elsker jeg historier bag opskrifter og her får I min farmors kagehistorie. Opskriften på æblekagen er gammel og min farmor fik opskriften fra én i den vennegruppe, hvor min farmor og farfar mødte hinanden. Opskriften fik hun, da min farfar og farmor netop var blevet forlovede. Én i vennegruppen havde en russisk mor, og havde fået denne æblekage gennem hele sin barndom i Rusland. Hvorfor den hedder hollandsk æblekage, ved jeg dog ikke.
Oldemors hollandske æblekage
Ingredienser
Mørdej
- 300 g hvedemel
- 150 g blødt smør (ikke smeltet)
- 100 g flormelis
- 1 stk. æg
- 1 stk. vaniljestang (korn derfra)
Topping
- 5 stk. æbler, gerne madæbler – fx Belle de boskoop
- Kanelsukker
- 150-200 g smuttede mandler grofthakkede
Sådan gør du
- Start med at lave mørdejen.
- Kom alle ingredienserne i en skål og ælt det hurtigt sammen. Du må endelig ikke ælte for længe, men blot til mørdejen er ensartet.
- Kom mørdejen i køleskabet 30 minutter.
- Tænd ovnen på 175 grader.
- Imens skrælles æblerne og skæres i både.
- Bland kanelsukker i en skål. Smut mandlerne og tør dem derefter i ovnen ved lav temperatur, til de er helt tørre. Hak dem derefter groft.
- Rul mørdejen ud og placer den på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Fordel æblerne som på billedet. Drys med rigelige mængder kanelsukker (også på kanterne, så bliver de ekstra sprøde) og drys med grofthakkede mandler.
- Bages i ovnen i cirka 20 minutter ved 175 grader. Til sidst skrues ovnen op på 180 grader og kagen bages yderligere 5 minutter. Så får du de lækreste, sprøde mørdejskanter. Men den må endelig ikke blive for mørk, så vil den smage brændt. Så hold godt øje med kagen.
- Lad kagen køle af på en bagerist. Velbekomme!
2 Kommentarer
Den skønneste æblekage, som får minderne om jul vækket til live – den er så lækker, at man er nødt til at lave den hele året. Opskriften er supernem og enkel.
Hvor dejligt at høre :-) tak!