Rejseguide til Cuba

af Stinna

Rejseguide til CubaRejseguide til Cuba. Så er det allerede to uger siden, at vi kom hjem fra vores tur til Cuba. Flere af jer har spurgt om jeg ikke vil dele lidt rejsetips med jer til Cuba og selvfølgelig vil jeg det. Indlægget her bliver lidt langt og fyldt med billeder, så lav lige en kop kaffe inden du går videre! Jeg vil dele lidt tips med jer og ellers bare fortælle om vores tur – måske I kan blive inspireret?

Rejseguide til Cuba

Vi valgte at tage til Cuba, da det er et land jeg længe har overvejet at rejse til og fra flere har hørt, at lige nu er et godt tidspunkt at rejse dertil. Vi rejste i slutningen af januar og var afsted i 14 dage, hvilket jeg har læst mig frem til, er meget passende. Der er i februar vinter på Cuba, men det er stadig varmt og flere lokale fortalte os, at der er virkelig varmt i sommermånederne – men at der stadig skulle være fantastisk. Hvis man gerne vil have varmen i februar, så er Cuba et godt valg.

Cuba på ejen hånd

Inden vi tog afsted, havde vi faktisk ikke forberedt særlig meget. Jeg kan godt lide at rejse afsted uden de store planer, så man undervejs kan skifte rute på sin rejse. Jeg ved at mange slet ikke er det til og gerne vil have det planlagt hjemmefra, men det er slet ikke nødvendigt på Cuba – det er så nemt at komme rundt og vi oplevede ingen problemer med at finde overnatningsmuligheder, selvom vi ikke have bestilt på forhånd.

Jeg vil i dette indlæg ikke komme ind på andet end selve vores rejse. Men jeg kan klart anbefale at sætte sig ind i Cubas historie, for bedre at (forsøge) at forstå befolkningen og hvordan de lever. Hvis du kan spansk, oplevede vi at flere cubanere gerne vil fortælle om dette.

Cuba visum

Når man skal til Cuba, er det vigtigt at have styr på sit visum inden. Vi valgte at få Kilroy til dette, hvor vi også havde booket en ankomstpakke (det vil sige at der står en i lufthavnen og henter en og at de to første overnatninger er betalt. Dette er guld værd, når man ankommer efter en lang rejse. Derudover skal man, for at få visum, have booket 2 nætter på forhånd). Derudover skal man have sin rejseforsikring oversat til engelsk og medbringe.

Flyve til Havnna

Vi fløj til Havana, en by som jeg var meget spændt på. Flere har fortalt mig, at der skulle være meget beskidt i Havana og at det blot var en by man hurtigt skulle videre fra. Derfor havde jeg virkelig ikke de høje forventninger. Vi boede på et Casa (som er hos private cubanere, som har fået lov at leje fx et værelse ud til turister – dette er meget billigere end hotel) i den gamle bydel. Her boede vi hos en meget flink mand, som virkelig gerne ville snakke spansk og fortælle os om Havana. Vi valgte at tilkøbe morgenmad, så hver morgen stod han med friskpresset juice, omelet og brød. Her var fine gamle bygninger og mange mennesker på gaden. Jeg synes stemningen var så hyggelig og jeg kunne rigtig godt lide Havana, men jeg brød mig ikke om den del af byen, hvor der render turister rundt overalt. Så mit tip er at undgå de sædvanelige turistmål og istedet bevæge sig lidt rundt i de gader, hvor turisterne ikke kommer så meget. Vi tog ud til en bydel der hedder Chinatown, en meget lokal bydel, hvor der var boder på gaden, farverige bygninger og det var rigtig spændende at gå rundt og mærke stemningen. I Havana er der mange ‘must-see’ steder, men vi valgte kun at se et par stykker og jeg kan anbefale af besøge revolutionsmuseet, for at få bedre kendskab til Cubas historie. I Havana kan jeg anbefale Nao bar, som lavede noget ganske fint mad.

Transport på Cuba

Da vi skulle videre fra Havana var vi meget i tvivl om, hvordan vi skulle komme til næste by. Det er nærmest umuligt at skaffe internet på Cuba, men der er få steder i hver by med wifi, hvor man bare skal købe et wifi-kort med 1 times internet. Vi spurgte manden vi boede ved, hvordan det var muligt at komme til Vinales og hvordan vi skulle booke overnatning. Han ringede lidt rundt og efter 10 minutter havde han både arrangeret vores transport og overnatning i Vinales – han kendte nemlig både en taxachauffør og havde en ven i Vinales – smart! Taxaen vi tog var en taxa collectivo – altså en taxa som bliver fyldt helt op og er derved billigere. Taxaerne (og bilerne generelt) er virkelig gamle og jeg tror ikke, at sikkerheden er helt i top. Vi tog det som en del af oplevelsen og generelt kørte de pænt.

Chinatown, Havana

Chinatown, Havana

Havana

Fineste dame, som lige ryger en morgen-cigar. 

Vinales

Som sagt tog vi efter Havana til Vinales, som er en by vest for Havana. I Vinales havde vi (igen) ikke forberedt hvad vi skulle se, men vidste at denne by var kendt for dens skønne natur. Byen er virkelig ikke noget særligt og vi blev en smule skuffede lige da vi ankom. Vi boede ellers hos den sødeste familie, som gerne ville fortælle os om deres liv på Cuba, hvad vi skulle lave i Vinales osv. Men selve byen er meget lille og vi besluttede hurtigt at vi kun skulle have to overnatninger her. Vi bestilte igennem den familie vi boede hos en tur på hesteryg, hvor vi ville kunne se den flotte natur. Jeg er egentligt ret bange for heste, men endte med at blive overtalt og tage med. Vi red rundt i virkelig fin natur i 3 timer – det var simpelthen så hyggeligt! Selve naturen var ikke vildt frodig som i fx Asien, men her var stadig smukt, med tobaksplanter overalt! Ellers brugte vi dagene her på at slappe af og lede efter gode steder at spise. Én ting er nemlig utrolig svært på Cuba og dét er at finde god mad. Faktisk er det virkelig svært og det er ikke kun fordi at jeg er vegetar – maden er bare ikke særlig spændende. Jeg kan dog anbefale at gå efter de steder der står i Lonely Planet, så går man ikke helt galt, selvom et par af de steder også skuffede. I Vinales spiste vi aftensmad hos den familie vi boede hos og hvis man får muligheden for dette, kan det virkelig anbefales. Her havde de lavet så mange cubanske specialiteter og det hele smagte godt – men de havde lavet ALT for meget mad.

Vinales, på den store plads i byen. 

På vej til Vinales – i en gammel bil, som gik i stykker på vejen.

Trinidad

Efter Vinales besluttede vi os for at rejse mod Trinidad, som er en smuk by med lave farverige huse. Vi kom til Trinidad på samme måde som vi kom til Vinales, altså bare ved at få vores Casa til at bestille. Da vi ankom var der ikke plads på vores casa alligevel, men dette viste sig ikke at være noget problem. Vi blev istedet fulgt nogle gader væk til en familie, som havde et værelse ledigt. I Trinidad endte vi igen med at bo lidt væk fra de helt centrale gader og dette var virkelig skønt! Jeg elsker at rejse steder, hvor man føler man kommer lidt væk fra turister. Men når man bor som vi gjorde, så kan jeg anbefale at tage ørepropper med på turen – der var høns der larmede, katte der miaver og generelt en del støj om natten. Tag det som en sjov oplevelse, men husk lige ørepropper alligevel. I selve byen er der en del turister og det forstår man godt – for her er smukt og hyggeligt. Vi endte ikke med at lave det store her, men brugte vores dage på at spise mad, snakke med de lokale, drikke øl og se cubanerne danse salsa. Det kan virkelig anbefales at tage på bar her og opleve stemningen! Vi endte på et musiksted, Casa de la música , som lå midt i byen oppe ad en trappe. Her var der fyldt med mennesker og inde bagved var cubanerne igang med at drikke rom og danse salsa. Virkelig hyggelig stemning og kan klart anbefales. I Trinidad spiste vi på Taberna La Botija, som vi havde fået anbefalet og også står nævnt i Lonely Planet. Ganske fin mad, men ikke noget vildt særligt.

Derudover gik vi bare rundt i den fine by og oplevede stemningen. I alle gader rendte der børn rundt og legede og folk stod på gadehjørnerne og hyggesludrede. Der er også en fin strand lige uden for Trinidad, som man kan komme til med taxa.


De smukkeste huse i Trinidad. 

Mand der sælger fisk fra sin cykel, Trinidad.Frugtbod, Trinidad.

Udsigten fra det høje tårn i Trinidad. Det koster omkring 1 USD at komme derop. 

En mand vi mødte da vi spurgte om vej. 

En ret som jeg spiste mange gange på turen. Som vegetar var der ikke altid mange muligheder, men spaghetti med tomatsauce går man aldrig helt galt af. 

Varadero

Efter Trinidad besluttede vi os for at tage til Varadero. En by som jeg kan anbefale, hvis man trænger til et par dage ved stranden, men ellers ikke. Nu undersøgte vi ikke så meget, men i Varadero er der ikke meget andet at give sig til, end at ligge på stranden. Vi trængte på denne del af turen til at få slappet godt af og endte med at booke 2 nætter på et resort. Jeg har aldrig før været på et resort og jeg tror også det er sidste gang. Vi boede på et rigtig fint sted med gode værelser, mad inklusive og fine forhold. Det er bare ikke noget for mig, som hellere vil rende rundt i små gader og finde lokalt mad. Stranden er dog den flotteste jeg har været på og ifølge Lonely Planet, er det også den flotteste strand i Caribien. Stranden er 20km lang og der burde være rig mulighed for at finde en god plads. Der var ikke så mange turister som forventet, men jeg tror muligvis også at de andre turister fra resortet lå ved poolen og drak drinks…

Efter Varadero havde vi egentligt besluttet os for at tage tilbage til Havana og udforske byen noget mere her. Men istedet læste vi i vores bog om en by der hedder Matanzas, som ligger ikke langt fra Varadero og ligger på vejen mod Havana. Vi spurgte receptionisten i Varadero om hun kendte byen og det viste sig, at hun selv boede der. Så hun ringede til sin veninde, som ejede en lejlighed. Her var plads i lejligheden til os og vi fik bestilt en taxa.

Matanzas

Matanzas var en meget anderledes by at komme til. Vores lejlighed lå mit i centrum (som ikke er særlig stort) og her var et minimum af turister. Vi valgte at have 1 nat her og besluttede os for at få mest muligt ud af vores korte tid her. Da vi ankom gik vi en tur rundt i byen og så på byen. Til aften læste vi om en restaurant i Lonely Planet, Restaurante Paladar Mallorca,  som skulle ligge et stykke væk fra centrum i et område der hedder Los Mangos. Vi valgte at gå derop og kom forbi mange virkelig fine gader, en stor park med børn der legede og unge der bare hang ud. Da vi havde gået ret længe og egentligt tænkte vi var gået forkert, fortalte en mand os at vi bare lige skulle dreje op ad en lille vej og så ville restauranten være der. Ganske rigtigt, midt imellem huse lå der et hus med et neonskilt hvorpå der stod restaurant. Vi kom op ad en trappe hvor vi blev mødt af de sødeste tjenere, der anbefalede os at starte med en drink. Her fik jeg den bedste Pina Colada jeg nogensinde har smagt. Maden var også fin, men restauranten vinder klart mest på drinks og den sjove beliggenhed. Dagen efter var vi ret trætte, da vores lejlighed lå lige ved en vej, hvorpå der kørte biler hele natten. Men en ny jeg klart kan anbefale et døgn i og Lonely Planet beskriver denne by som ‘det ægte Cuba’.

En af de mange broer i Matanzas.

En travl gade i Matanzas.

Efter Matanzas tog vi tilbage til Havana. Vi tog en bus fra busstationen, hvor vi kom hen til i taxa. I Havana brugte vi de sidste dage på at få set de sidste ting vi manglede og afprøve lidt flere spisesteder. Hvis man gerne vil prøve en lidt mere international café med de lækreste juices, så kan jeg anbefale den lille café O’Reilly 304 ( der ligger to steder der hedder O’Reilly, du skal vælge det lille sted).

Spaghetti på O’Reilly – lækkert og lidt anderledes end det jeg spiste på vores rejse. 

Det var så min guide til Cuba. Jeg håber at I kan bruge den til noget, ellers må I endelig give lyd – god fornøjelse!

Du er også meget velkommen til at følge med på min instagramprofil. Her deler jeg endnu flere madbilleder og billeder fra min hverdag. Du er også velkommen til at skrive en kommentar herunder, hvis du har spørgsmål eller feedback til opskriften. Hvis du laver min mad, vil jeg elske at se et billede af det på instagram.

22 Kommentarer

Stephanie 1. marts 2017 - 14:16

Sikke en perfekt timing! Jeg skal selv til Cuba i 2 uger imorgen tidlig – så nu har jeg fået mere blod på tanden :D

Reply
Stinna 1. marts 2017 - 14:55

Ej det er jo helt perfekt :-) Dejligt at du kunne bruge guiden, god tur!

Reply
Sara 1. marts 2017 - 16:28

Hej Stinna!
Tak for den fine guide. Jeg skal også selv til Cuba om et par uger, og ville høre om i havde vekslet nogle kontanter inden i tog afsted eller var det til at kunne hæve derovre?

Reply
Stinna 1. marts 2017 - 18:02

Hej – skønt at du kan bruge guiden :-) Vi havde lidt euro med, men brugte dem faktisk ikke, da vi hurtigt fandt en ATM og der var vand osv på vores casa :-) Men vi blev jo hentet i lufthavnen, ellers skal man lige have med til at betale for taxa.

Reply
Anne 5. marts 2017 - 13:57

Hej Stinna! Tak for den meget brugbare guide til Cuba og de meget fine billeder. Vi er tre piger der også tager til Cuba om et par uger, og vi er meget interesseret i at høre navnet på det første Casa I boede på. Tror du det er noget vi selv kan booke hjemmefra DK af? :)

Reply
Stinna 5. marts 2017 - 16:09

Hej :-) Skønt at I kan bruge indlægget. Vi bookede det som sagt igennem Kilroy, men I kan forsøge at kontakte det selv. Han hedder Manuel :-)

Casa Manuel y Ania – Acosta No.64-68 Apto 7, 1er Piso e/ Inquisidor y San Ignacio, Habana Vieja.

Reply
Louise 8. juni 2017 - 21:41

Hej Stinna,
Tak for en god og brugbar rejseguide. Min kæreste og jeg skal til Cuba om et par uger, og er ved at have styr på det meste. Mht. Varadero, kan du så huske, hvad det resort i boede på hed? Og var i ude at snorkle og se sådan nogle ‘grotter’?

Reply
Stinna 14. juni 2017 - 08:42

Hej :-) Dejligt at du kan bruge guiden!
Det er et skønt sted!
Mht Varadero vil jeg ikke anbefale det resort, det var ikke noget særligt :-) Vi snorklede ikke på vores tur, men mener at der er en lille ø omkring Varadero der er oplagt til netop snorkling.

Reply
Dennis Bisgaard 26. juni 2017 - 12:03

Hej Stinna, vi tager til Cuba om en uge, og har snakket meget om variationen og kvaliteten af maden på Cuba. Er der nogen steder, du kan anbefale ?
Vi skal samme rute, som du/I har været….

/ Dennis

Reply
Stinna 27. juni 2017 - 07:55

Hej Dennis :-)
Faktisk kan jeg (desværre) ikke rigtigt anbefale nogle madsteder. I Havana er der små ‘pizza-bars’, hvor de lokale køber små pizzaer. De var faktisk overraskende gode.
Men vi gik efter dem i Lonely Planet og var desværre ikke vildt begejstrede for maden. Tag lidt snacks med (fx kiks) – det var vi glade for, da det ikke er til at købe de fleste steder. God tur! På trods af maden, så var det en god tur :-)

Reply
Lea Nielsen 24. august 2017 - 12:22

Spændende at læse.
Hvad gav i ca pr overnatning?

Reply
Stinna 24. august 2017 - 20:39

Jeg husker det desværre ikke – omkring 150kr vil jeg tro (men hæng mig ikke op på det :-))

Reply
Nadia 4. januar 2018 - 21:19

Hej Stinna.
Nu kan jeg se at i brugte taxa som primær transportmiddel.
Hvad kostede det ca. for at transportere sig via. taxa? :-)

Reply
Stinna 5. januar 2018 - 16:45

Hej Nadia, det husker jeg desværre slet ikke :-) Det var ikke specielt dyrt.

Reply
Lone 25. januar 2018 - 10:10

Hej Stinna,
Supert indlæg :-)
Mon der er noget vi kan tage med til cubanerne?

Reply
Stinna 25. januar 2018 - 10:20

Hej Lone, tak skal du have :-)
Vi havde ikke noget med, men jeg ved at andre rejsende har haft forskelligt med til dem, men det oplevede vi ikke selv.

Reply
Katrine 11. februar 2018 - 19:55

Hej Stinna.
Dejligt indlæg, tak!
Jeg skal afsted med min kæreste og ingen af os taler desværre spansk.
Oplevede du, at de lokale kunne lidt engelsk eller foregår det hele udelukkende på spansk?

Reply
Stinna 12. februar 2018 - 08:31

Dejligt at du kan bruge det :-)
De kan godt lidt engelsk og nogle sikkert mere end andre – men måske det ikke bliver til de helt store samtaler :-)

Reply
Ditte 3. juni 2018 - 06:48

Hej Stinna

Måske et dumt spm., men hvordan rejste i rundt derovre? Med rygsæk eller hvordan? Og er der nogle ting/tøj, du vil anbefale at have med?

Hilsen,

Ditte

Reply
Stinna 3. juni 2018 - 08:37

Hej Ditte,
ja vi havde bare rygsække med og så blev vi kørt fra sted til sted :-)

Reply
Hanne 8. november 2022 - 19:49

Dejligt indlæg. Vi planlægger en tur til marts.

Reply
Stinna 9. november 2022 - 13:18

Dejligt at det kan bruges :-)

Reply

Tilføj en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.