Varme hveder

af Stinna
Varme hveder

Varme hveder – lækre, bløde hveder med smag af kardemomme. Selvom vi herhjemme kun spiser hveder én gang om året, så er jeg helt vild med hveder. For mig skal hveder være bløde og have meget smag af kardemomme. Derudover skal dejen indeholde godt med smør – og så skal de selvfølgelig spises med rigeligt smør på.

Opskrift på varme hveder

Opskriften her er egentligt en jeg har fået af min far, hvor jeg har videreudviklet på den. Jeg har tilsat mere smør, mere kardemomme og lidt mere æg til opskriften. Hvederne bliver bløde og luftige – og har den skønneste smag af kardemomme. Opskriften er en klassisk gærdej og er nem at lave. Hvederne serveres ristede og med smør på. Så skønt!

Varme hveder

Varme hveder med smag af kardemomme.
Forb. tid20 min
Tilb. tid20 min
Hævetid1 t 30 min
Ret: Bagværk
Køkken: Vegetarisk
Antal: 12 stk.
Forfatter: Stinna

Ingredienser

  • 2,5 dl lun sødmælk
  • 25 g gær
  • 3 spsk. sukker
  • 2 stk. æg
  • 1/2 tsk. groft salt
  • 1 spsk. stødt kardemomme (mængde afhænger af præferencer og styrken på dit kardemomme)
  • 500-550 g hvedemel
  • 100 g smør (blødt)

Sådan gør du

  • Start med at opløse gær i lun mælk. Jeg bruger min røremaskine.
  • Tilsæt sukker, æg, salt og kardemomme.
  • Tilsæt hvedemel. Start med 500g. Rør dejen i et par minutter.
  • Tilsæt nu det bløde smør.
  • Ælt/rør dejen til den er blank og ensartet. Allerhelst til den slipper skålens kanter. Dejen må gerne være klistret, men ikke våd – så skal du tilsætte mere mel.
  • Lad dejen hæve et lunt sted i 1 time med et klæde over.
  • Efter 1 time er det tid til at forme hvederne.
  • Kom mel på et bord. Del dejen i 12 lige store stykker.
  • Hver dejklump foldes nu med enderne/siderne ind mod hinanden, så hveden bliver mere ensartet. Placer bollen på køkkenbordet (hvor der ikke er for meget mel). Stram nu dejen op, ved at køre din hånd i cirkler rundt om hveden. Alternativt kan du blot forme hvederne runde som du plejer.
  • Placer hvederne på en bageplade beklædt med bagepapir. Sæt dem forholdvis tæt, da de gerne skal hæve ind i hinanden. Lad dem nu hæve i 30 minutter.
  • Imens hvederne hæver tændes ovnen på 180grader varmluft.
  • Efter 30 minutter placeres bagepladen i midten af ovnen. Bages i cirka 14-18 minutter (hold øje med dem – der er forskel på ovne).
  • Serveres lune (og ristede) med smør.
Hveder

Tilføj en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Accepter Læs mere

Privacy & Cookies Policy