
Varme hveder – lækre, bløde hveder med smag af kardemomme. Selvom vi herhjemme kun spiser hveder én gang om året, så er jeg helt vild med hveder. For mig skal hveder være bløde og have meget smag af kardemomme. Derudover skal dejen indeholde godt med smør – og så skal de selvfølgelig spises med rigeligt smør på.
Opskrift på varme hveder
Opskriften her er egentligt en jeg har fået af min far, hvor jeg har videreudviklet på den. Jeg har tilsat mere smør, mere kardemomme og lidt mere æg til opskriften. Hvederne bliver bløde og luftige – og har den skønneste smag af kardemomme. Opskriften er en klassisk gærdej og er nem at lave. Hvederne serveres ristede og med smør på. Så skønt!
Varme hveder
Ingredienser
- 2,5 dl lun sødmælk
- 50 g gær
- 3 spsk. sukker
- 2 stk. æg
- 1/2 tsk. groft salt
- 1 spsk. stødt kardemomme (mængde afhænger af præferencer og styrken på dit kardemomme)
- 500-550 g hvedemel
- 75 g smør (blødt)
Sådan gør du
- Start med at opløse gær i lun mælk. Jeg bruger min røremaskine.
- Tilsæt sukker, æg, salt og kardemomme.
- Tilsæt hvedemel. Start med 500g. Rør dejen i et par minutter.
- Tilsæt nu det bløde smør.
- Ælt/rør dejen til den er blank og ensartet. Allerhelst til den slipper skålens kanter. Dejen må gerne være klistret, men ikke våd – så skal du tilsætte mere mel.
- Lad dejen hæve et lunt sted i 1 time med et klæde over – eller allerhelst i en lufttæt bøtte.
- Efter 1 time er det tid til at forme hvederne.
- Kom dejen ud på et bord. Jeg kommer ikke mel på bordet, da smør i dejen gør at de ikke klistrer fast til min bordplade. Del dejen i 12 lige store stykker (de skal veje cirka 90g).
- Hver dejklump foldes nu med enderne/siderne ind mod hinanden, så hveden bliver mere ensartet. Placer bollen på køkkenbordet (hvor der ikke er for meget mel). Stram nu dejen op, ved at køre din hånd i cirkler rundt om hveden. Alternativt kan du blot forme hvederne runde som du plejer.
- Placer hvederne i en bageform med bagepapir. Der skal være cirka 1,5 cm mellem dem. De hæver ind i hinanden. Lad dem nu hæve i 30 minutter et lunt sted. For bedre hævning, kan du sætte formen ind i en kold ovn. Placer et fad med kogende vand i bunden af ovnen – så hæver hvederne med damp. Hold dog øje med dem, de må maks hæve til dobbelt størrelse.
- Imens hvederne hæver tændes ovnen på 200grader alm. ovn (hvis du hæver med damp, så tag dem ud efter 20 minutter og tænd ovnen).
- Efter 30 minutter placeres bagepladen i midten af ovnen. Bages i cirka 12-14 minutter (hold øje med dem – der er forskel på ovne).
- Serveres lune (og ristede) med smør.
Hveder hævet med damp
Du kan hæve disse hveder, som du gør normalt når du bager. Men for bedre hæve-evne kan du placere fadet med hveder i en kold ovn. Sæt et fad nederst i ovnen og hæld kogende vand i. Luk ovnlågen og lad hvederne hæve med damp. Hold øje med hvederne – de skal kun hæve til dobbelt størrelse (cirka). Tag hvederne ud efter cirka 20-25 minutter og tænd derefter ovnen. Bag hvederne midt i ovnen, til de er flotte og gyldne.
Varme hveder
Men hvornår spises varme hveder? Hvedeknopperne spises traditionelt på store bededag. Herhjemme spiser vi dem dog altid aftenen før, som en skøn tradition efter aftensmaden. Sådan har jeg på fornemmelsen, at mange familier gør efterhånden.
Tilbehør til hvedeknopper
Men hvad spiser man til hveder? Det klassiske er at spise hvederne med smør på – og herhjemme gerne rigeligt af det. Dog fortalte min farmor mig, at jordbærsyltetøj også smager skønt til hveder. Jeg tænker dog også, at nutella kunne smage fantastisk – eller rabarberkompot.




Du er også meget velkommen til at følge med på min Instagramprofil, hvor jeg deler endnu flere madbilleder.