Bønnebrownie – sund brownie med bønner

af Stinna

Bønnebrownie – kompakt og sund chokoladekage, som smager syndigt

Skøn bønnebrownie med mørk chokolade. Virkelig lækker og tung brownie, fyldt med chokolade og andre lækre sager. Denne brownie er en sundere chokoladekage, som virkelig smager godt og slet ikke sundt.

Denne lækre bønnebrownie er bagt med mandler, bønner, chokolade og dadler. Lad dig ikke skræmme af, at der er bønner i denne kage. Det kan slet ikke smages – men kagen skal være helt kold når du serverer den, for så er den nemlig bedst. Faktisk er kagen så god, at både min kæreste og jeg smovsede så meget, at vi endte med at dele kagen bare os to. Hvis du ikke kan lide bønner, så bag den alligevel! Du sidder sikkert og rynker på næsen nu, men jeg synes du skal give kagen en chance!

Bønnebrownie med dadler og chokolade

Denne sundere bønnebrownie er virkelig brownieagtig i konsistensen – den er kompakt, tung og så har den en meget intens chokoladesmag. Jeg har tilsat chokolade som store stykker i selve dejen og har også kommet chokolade ovenpå. Derudover har jeg tilsat kaffe – det forstærker smagen af chokolade. Hvis du ikke er til kaffesmag, så byt kaffen ud med noget andet væske – måske noget kakao eller bare noget mælk.

Min variant af bønnebrownie er søde med dadler. Kagen er derfor uden tilsat almindeligt hvidt sukker. Hvis du ønsker en sødere variant, så tilsæt gerne ekstra dadler eller lidt honning. Jeg har brugt almindelige kidneybønner i denne kage, men du kan også sagtens lave bønnebrownie med sorte bønner (eller kikærter) istedet. Du kan også sagtens købe bønner på dåse, hvis du ikke har tid til selv at udbløde og koge bønnerne først. Jeg har prøvet begge dele og det fungerer fint. 

Men nu til opskriften på bønnebrownie. Jeg håber at I har lyst til at prøve den – den er virkelig nem og er et hit herhjemme. 

Opskriften her er en opdateret version af min gamle bønnebrownie. Smagen minder meget om, men denne er endnu mere brownie-agtig:

 

Bønnebrownie
Forb. tid
15 min
Tilb. tid
25 min
Samlet tid
40 min
 
Ret: Bagværk
Antal: 8 stykker
Forfatter: Stinna - www.stinna.dk
Ingredienser
  • 100 g mandler
  • 3 æg
  • 50 g smør smeltet
  • 20 dadler (svarer til ca. 200g uden sten) brug de bløde fra papæsken
  • 1 dåse kidneybønner (240g)
  • 3 spsk. kakaopulver
  • 1/3 tsk. salt
  • 1/2 dl stærk kaffe
  • 100 g mørk chokolade
Topping
  • 50 g mørk chokolade
  • 1 håndfuld valnødder
Sådan gør du
  1. Start med at tænde ovnen på 200grader (ikke varmluft).

  2. Kom mandler i en foodprocessor, blender eller minihakker og blend det, til det er fint (ikke helt som mel, men gerne blendes fint). 

  3. Tilsæt æg, smeltet smør, dadler (uden sten!), skyllede kidneybønner, kakaopulver, salt og kaffe.

  4. Blend til dejen er helt ensartet. 

  5. Hak mørk chokolade og rør det dejen. Smag evt. på dejen, om den er sød nok. Hvis ikke, så kan du tilsætte lidt honning. 

  6. Kom bagepapir i en bageform. Kagen skal ikke blive særlig høj. Du kan fx bruge en aflang form (10x20cm). 

  7. Kom kagen i ovnen og lad den bage i 20-25 minutter. Prik i den med en gaffel. Der må gerne hænge lidt kagedej fast på gaflen, så er den færdig.

  8. Tag kagen ud. Kom hakket chokolade på toppen så det smelter. Fordel det med en kniv. Drys med hakkede valnødder og sæt kagen på køl.

  9. Kagen skal helst stå på køl i ca. 5 timer, til den er helt kold. Allerhelst natten over. Den smager ikke af særlig meget, hvis den spises varm. 

 

 

bønnebrownie
bønnebrownie
bønnebrownie

Følg gerne med på instagram, hvis du vil se flere af mine madbilleder. 

Print Friendly, PDF & Email
80 Kommentarer

80 Kommentarer

Yasmin 15. august 2013 - 12:44

HURRA, jeg har længe ledt efter en black bean brownie, som enten ikke var fyldt med sukker, eller krævede en masse besværlige ingredienser. Og her er den jo! Den skal helt klart afprøves meget snart :)

Reply
Stinna 15. august 2013 - 12:49

Det er den nemlig ;-) Jeg kunne også kun finde en masse opskrifter med sukker og underlige ingredienser. Jeg håber at du kan lide den! :-)

Reply
mette 15. august 2013 - 16:47

Jeg ved ikke om det nogensinde har været aktuelt for dig – men har du afprøvet eller fundet et godt alternativ til æg? Jeg er lacto-vegetar(dvs. de eneste animalske produkter jeg spiser er mælk, skyr). Hvis jeg skulle prøve kræfter med denne kage, hvad kunne jeg så erstatte ægget med?

Reply
Stinna 15. august 2013 - 17:51

Hej Mette :-) nej det har jeg ikke. Jeg har dog hørt om et produkt der hedder ‘noegg’. Måske jeg skal prøve det. Ellers bruger nogen hørfrøslim – lyder lidt specielt, men er det væske hørfrø danner når de er i blød :-)
Skriv gerne hvis du prøver det!

Reply
sofie madsen 19. august 2013 - 21:14

Jeg har selv lige brugt chiafrø og det har altid fungeret super godt! Bare en spsk. chiafrø, kværnet, til 3 spsk. vand :)

Reply
Stinna 22. august 2013 - 20:34

Tak – det må prøves :-)

Reply
camilla benjaminsen 15. august 2013 - 16:55

Super lækker opskrift Stinna!
Men skal bønnerne koges inden de blendes eller kan man bare blende de tørrede?:-)

Reply
Stinna 15. august 2013 - 17:49

De skal koges først ( efter at have været i blød ). Skriv gerne hvis du prøver kagen :-)!

Reply
Sabina 15. august 2013 - 18:54

Halvtørre dadler? kan man mon bruge friske??

Reply
Stinna 19. august 2013 - 13:17

Det tror jeg sagtens at du kan:-)’

Reply
Malene 19. august 2013 - 16:38

Hej Stinna!

Ser ud til at være en rigtig lækker opskrift, jeg gerne vil give mig i kast med!
Nu er jeg ikke den store bønne-ekspert, kender kun rigtig til den røde kidneybønne.
Har den sorte bønne en speciel smag eller egenskab for brownien? Eller vil du mene, at man kan bruge alternativer, som f.eks den røde kidneybønne? :-)

Tak for en dejlig blog!

Mvh Malene

Reply
Stinna 19. august 2013 - 20:39

Hej Malene :-)
Det tror jeg sagtens at du kan. Jeg tror bare ikke at kagen bliver så mørk så:-) de sorte bønner farver meget :-) og tusind tak skal du have!

Reply
Johanne 25. august 2013 - 11:33

Ej hvor ser den bare mega god ud. Den er jeg nød til at prøve. Hvordan er kalorieindholdet i kagen? Vil også gerne vide hvordan konsistensen er. Skal nemlig dele noget kage ud på jobbet, og så ville det jo være lidt sejt hvis det var en sund en. Jeg er bare bekymret for om denne bliver for klistret? :)

Reply
Stinna 25. august 2013 - 19:33

Tak skal du have :-)
Jeg tæller ikke kalorier, så det ved jeg ikke . Konistensen er lidt konfekt agtig. Hvis du er nervøs for konsistensen, så kan du da bare en halv prøveportion ;-) Jeg ville godt bage den til mit arbejde.
God aften!

Reply
Johanne 25. august 2013 - 19:49

Det tror jeg jeg vil prøve. :)

Reply
Annemette 28. august 2013 - 11:15

Ser super lækker ud. Tror du den er fryseegnet?

Reply
Stinna 28. august 2013 - 13:17

Tak skal du have :-)
Puha – det ved jeg faktisk ikke. Mon ikke? :-)
Jeg ville godt turde.

Reply
Annemette 30. august 2013 - 15:14

Har lige lavet kaget, og nøj hvor blev den lækker :) Lavede den på røde kidney bønner på dåse, så det kan man altså godt. Næste gang vil jeg dog købe “rigtige” sorte bønner.
Er lidt nysgerrig efter at høre hvilken kakao du bruger?

Reply
Stinna 30. august 2013 - 19:37

Dejligt at du kunne lide kagen! God idé med bønner fra dåse, hvis man ikke lige når at sætte nogen i blød. Jeg bruger oftest en øko fra helsekosten. Jeg bruger somme tider en raw kakao, men så er det kun til dadelkugler og andre ubagte ting :-)

God aften!

Reply
Maria 5. september 2013 - 13:19

Hej.. jeg skal prøve at lave kagen til en pigemiddag i morgen.
Men jeg er lidt i tvivl om om dadlerne skal blendes, eller bare komme i hele?

Reply
Maria 5. september 2013 - 13:22

Haha, nu har jeg så lige opdaget at det faktisk står i opskriften :-) Må være træt

Reply
Stinna 5. september 2013 - 20:38

Godt at du fandt ud af det! Beklager at jeg først svarer nu :-)

Reply
Maria 7. september 2013 - 12:13

Det gjorde jeg, og uh den er god!

Reply
Nadia 17. september 2013 - 19:27

Hvor ser det bare lækkert ud – hvor mange personer tror du opskriften passer til? :)

Reply
Stinna 17. september 2013 - 19:40

Tak skal du have :-)
Det kommer helt an på størrelsen på stykkerne ;-) Min form er ca. 15×30 cm.

Reply
Rikke 24. oktober 2013 - 21:00

Hej Stinna.
Er denne kage så sund, at man godt kan tillade sig at spise den lidt oftere? har taget hensyn til at der selvfølgelig er en del kalorier i, men det er vel af den sunde slags? :)

Reply
Stinna 25. oktober 2013 - 08:05

Hej Rikke :-)
Kage vil jeg stadig mene, at man ikke skal spise hver dag. For det kommer jo an på hvad du ellers spiser osv :-)
Men jo – den er fyldt med gode sunde ting :-)

Reply
Mette 19. november 2013 - 08:00

Tak for opskriften! Lavede den til hele familien i går (Dog på Røde Kidneybønner), men den blev simpelthen så fantastisk god! Det er i hvert fald ikke sidste gang den bliver lavet herhjemme! :)

Jeg brugte en 92% chokolade i stedet for 86 % ,og det gjorde den altså bare ekstra lækker på chokoladesmagen uden, at det smagte bittert. Jeg havde heller ikke kakaopulver, så brugte i stedet 60 gram 85 % chokolade og blendede i massen… Resultatet blev som sagt super godt! :)

Reply
Stinna 19. november 2013 - 19:00

Uhm det lyder lækkert! Det vil jeg prøve næste gang.

Reply
Sheila 19. november 2013 - 21:56

Jeg har lige bagt kagen i dag – dejlig kage med fantastisk konsistens, og den er ikke hvinende sød!
Brugte dog hvide bønner – men kagen blev helt mørk alligevel. Skøn opskrift; kan anbefales :)

Reply
Stinna 20. november 2013 - 08:29

Skønt at du kunne bruge opskriften :-)

Reply
Louise Rasmussen 3. december 2013 - 09:16

Hej.
Skal man bruge banan og dadler, da jeg ikke kan fordrage det. Hvad kan man evt. erstatte det med? :-)
Hvor har du købt sorte bønner?

Reply
Stinna 3. december 2013 - 09:26

Jeg har ikke prøvet med andet. Men måske honning, men så skal der noget andet til, for at give den fylde som banan og dadler giver :-) Skriv gerne hvad du prøver!
Jeg har købt sorte bønner i Ren Kost i Aarhus. Jeg har læst, at andre har lavet den med kidneybønner og at det fungerer godt.

Reply
Trine 10. januar 2014 - 06:51

Hej Stinna :)
Da jeg faldt over din Black bean brownie opskrift besluttede jeg mig for at min fridag bestemt skulle gå med at lave den. Hvis jeg nu kunne tænke mig at prøve med at putte lidt proteinpulver i, hvor meget væske tror du så jeg skal spæde til med? Eller er det overhovedet nødvendigt? :)
Mvh. Trine

Reply
Stinna 10. januar 2014 - 08:01

Hej :-)
Det ved jeg desværre ikke. Det kommer lidt an på konsistensen. Du kan se konsistensen på mit billede. Skriv gerne hvis du får det prøvet. Men jeg tror, at der skal lidt væske i.
God dag!

Reply
Anne 12. januar 2014 - 18:32

Hej Stinna :-)
Jeg har lige taget min bønne brownie ud af ovnen, og nøøøøj jeg glæder mig til at smage den.. Jeg havde røde kidneybønner i skabet, så dem brugte jeg i stedet for!
Tak for en dejlig opskrift!

Reply
Stinna 13. januar 2014 - 08:25

Uhm det lyder lækkert :-) Blev det godt??

Reply
Kirstine 18. januar 2014 - 14:49

Tak for opskriften, lækker kage :-). Lidt stærk i kakaosmagen, men det nåede jeg at vænne mig til, det er en stor portion :-). Brugte smørbønner (store hvide), da det var hvad jeg havde.
Næste gang vil jeg overveje at tilsætte lidt revet kokos og nogle grofthakkede mandler.

Reply
Stinna 18. januar 2014 - 19:21

Spændede med smørbønner :-) Jeg er ret vild med mørk chokolade, men man kan jo altid tilsætte mindre :-) Det lyder også lækkert med kokos :-)

Reply
Sofie 20. januar 2014 - 12:04

Hvor mange kalorier er der pr 100 gram? :-)

Reply
Stinna 20. januar 2014 - 19:16

Det ved jeg desværre ikke :-) Jeg tæller aldrig kalorier.
God aften!

Reply
Mille 18. februar 2014 - 15:21

Jeg har tænkt mig, at give kagen et forsøg i weekenden. Den ser jo for lækker ud! Jeg overvejer dog, at smide lidt kaffeog grofthakket valnødder i også måske skrue lidt ned for kakao-/chokolademængden. Tror du, at det vil fungere, eller vil det være for meget?

Reply
Stinna 18. februar 2014 - 16:30

Det tror jeg sagtens at du kan, især lækkert med kaffe. Denne er også ret tung i smagen af kakao/chokolade :-) Skriv gerne hvordan det fungerede. Dog har chokoladen nok en lidt bindende effekt?

Reply
Mille 22. februar 2014 - 13:32

Det fungerede helt fint :) Man kan dog ikke rigtig smage kaffen, men den tager måske alligevel lidt af den tunge kakaosmag. Brugte samme mængde chokolade, også smed jeg to tsk. instant kaffe i, efter inspiration fra en anden opskrift. Måske det havde fungeret bedre med en kop stærk kaffe i stedet.

Reply
Stinna 22. februar 2014 - 22:33

Ja prøv med mere kaffe næste gang. Jeg bruger altid et stærkt espresso-shot, når jeg bager med kaffe.

:-)

Reply
mary 2. marts 2014 - 12:08

Energiindhold? Findes sådan én

Reply
Stinna 2. marts 2014 - 17:45

Det har jeg desværre ikke udregnet :-)
God søndag.

Reply
Maria 4. november 2014 - 20:21

Til alle dem der vil have energiindhold er det for alle muligt at bruge foodcomp.dk eller evt winfood som prøve – du kan bare ikke gemme det – men den indeholder 1352 kJ pr 100gr. Og den version Louise Lorang har lavet 1523kj pr 100gr. Bønner og mandler er ret kalorie rige men sunde :-)

Reply
Cæcilie 21. september 2014 - 13:09

Jeg har lige bagt kagen :) Jeg synes at det er en god kage, men jeg synes at den mangler lidt sødme. Måske er det bare mig, der er en sukkergris!

Reply
Stinna 21. september 2014 - 20:55

Hej !
Tak for din kommentar. Skriver lige i opskriften, at nogen måske kan tilsætte lidt flere dadler :-) Fik du prøvet den når den er kold? Der smager den bedst!

Reply
Cæcilie 22. september 2014 - 12:23

Ja, jeg smagte den efter den havde ligget i køleskabet i et par timer. Dér smagte den helt perfekt! Den smager som en usund kage :-) Mums den er lækker!

Reply
Anna 29. december 2014 - 18:07

Fedt med denne opskrift!! Tænkte på om du har prøvet at komme lidt bagepulver i? Overvejer om den kunne være god at skære op til lagkagebunde.

Reply
Stinna 29. december 2014 - 18:21

Hej Anna!
Det har jeg desværre ingen erfaring med, ej heller at bage lagkagebunde :-) Skriv endelig hvordan det bliver!

Reply
Anette HoegNielse 26. april 2015 - 18:37

hej Stinna!
Jeg skriver til dig her da jeg lige vil dele noget med dig. Jeg har lige i går eksperimenteret med at lave en Kikærtebrownie. Jeg syntes selv at det var genialt. Og den smager super lækkert. Så ser jeg at der bare er mange forskellige kager med bønner. Ha, ha, jeg må grine lidt af mig selv. Og faktisk lidt pinligt at jeg troede at jeg havde opfundet den dybe tallerken. Jeg kan se at vores opskrifter minder en del om hinanden. Jeg synes for øvrigt at din blog er rigtig fin.
Kh Anette

Reply
Lene Hobson 22. juni 2015 - 15:03

Har lige bagt den , skal spises i morgen sammes med is og jordbær .

Reply
Stinna 24. juni 2015 - 07:11

Jeg håber du kan lide den :-)

Reply
Maja 24. juni 2015 - 15:51

Ug den må prøves. Kan man mon bruge andre typer bønner? Og kan den mon fryses?

Reply
Stinna 26. juni 2015 - 18:13

Jeg har ikke prøvet denne opskrift med andre typer – men jeg har en med butterbeans her på bloggen :-) Jeg har ikke forsøgt at fryse den.

Reply
Sofie 20. august 2015 - 15:25

Hej Stinna. Kan du sige noget om, hvor hurtigt kagen blev tør – om den mon stadig er god om søndagen, hvis den bages om torsdagen? :-) Tak for mange lækre vegetariske opskrifter! Mvh Sofie

Reply
Stinna 20. august 2015 - 15:28

Hej Sofie,
så længe har jeg desværre aldrig gemt den. Så det ved jeg intet om :-) Men pak den godt ind, så skal det nok gå:-)
Dejligt at du læser med, hav en god dag!

Reply
Sofie 20. august 2015 - 16:11

Tak for hurtigt svar! Mvh Sofie

Reply
Signe 7. september 2015 - 15:09

Nogen der har prøvet at fryse kagen ned? Hvis ikke, hvor længe kan den holde i køleskabet? Har nemlig lige bagt den og glæder mig helt vildt til at smage den.

Reply
Stinna 7. september 2015 - 16:17

Desværre ikke. Men kagen er klart bedst på 2. dagen :-)

Reply
Mia 24. januar 2016 - 15:15

Hvis man har købt bønner på dåse, som ligger i vand. Hvad skal man så gøre med bønnerne?:)

Reply
Stinna 24. januar 2016 - 17:54

Blot skylle dem :-) og så bruge dem. Vandet skal ikke bruges.

Reply
Simone 16. marts 2016 - 08:19

Hej Stinna

Hvilken lækker kage! Jeg fik den serveret igår – og er helt solgt! Jeg vil dog høre, hvor meget mandelmel skal der i kagen? Jeg er ikke den store mandel-blender.. Er forholdet det samme :-) ? Og hvor stor blev din kage? PS. Kagen er fryseegnet ;-) fik jeg fortalt

Reply
Stinna 16. marts 2016 - 16:37

Skønt at du kunne lide kagen :-) Det kommer an på hvilken mandelmel du bruger. Hvis det blot er en mandelmel lavet af blendede mandler, så vil jeg sige det er den samme. Men hvis du bruger affedtet mandelmel, så ved jeg det desværre ikke :-)

Reply
Cecilie 18. oktober 2016 - 20:23

Kan man godt bruge hvide bønner?
Og kan man udelade bananen hvis man tilsætter flere dadler?

Reply
Stinna 18. oktober 2016 - 21:12

Det tror jeg godt. Men de hvide bønner kan nok ses. Ellers kan du prøve min kikærte kage? https://stinna.dk/bagvaerk/kage-med-kikaerter.html
Jeg tror godt du kan undlade banan – men så kræver det flere dadler ja :) Har dog ikke forsøgt.

Reply
Gro 7. februar 2017 - 16:33

Hejsa
Kan man mon bruge kakaosmør i stedet for kakao og fedtstof, og ved du evt hvor meget? Jeg har noget, jeg ikke ved, hvad jeg skal bruge til.

Venlig hilsen Gro

Reply
Stinna 7. februar 2017 - 20:13

Hej :-) det tror jeg ikke, så skal det ihvertfald kun være som fedtstof, da kakaosmør jo er lyst og ikke har den mørke kakao smag :-)

Reply
Gro 8. februar 2017 - 19:02

Ok, tak. Har du mon nogle gode opskrifter med kakaosmør?

Reply
Stinna 13. februar 2017 - 23:56

Det kan du tro :-)
Hjemmelavet chokolade:
https://stinna.dk/ra-chokolade-med-kakaosmor-2

og som fedtstof i chokoladekage:
https://stinna.dk/bagvaerk/sund-chokoladekage.html

Reply
Jeanette 31. januar 2019 - 12:29

Hvis jeg nu ikke lige har dadler, men bønner i overskud fra i går aftes, kan jeg så bruge alm. sukker/rørsukker eller lign. i stedet?
Hvis ja, hvor meget tænker du så, jeg skal bruge?

På forhånd tak!

Reply
Stinna 31. januar 2019 - 17:07

Hej Jeanette, det tror jeg godt at du kan :-) Det bliver dog ikke det samme resultat. Måske ville jeg bruge 1 banan og 1 dl sukker – og så smage på dejen, om den er sød nok. Meld gerne tilbage, hvordan det bliver.

Reply
Bente 18. marts 2019 - 13:40

Er den “gamle “ opskrift stadig tilgængelig? Den med pynt af hindbær? Og med sorte bønner?

Reply
Stinna 19. marts 2019 - 08:16

Hej Bente. Nej den er faktisk fjernet, for jeg synes denne variant er endnu bedre. Kan godt se, om jeg kan finde den frem :-)

Reply
Tina 18. marts 2019 - 20:02

Har du prøvet at udelade dadler? Og i stedet bruge honning. Tænker man så kan bruge 400 g bønner i stedet, for fylde.
Dadler har et glykæmisk indeks sin slår druesukker – hvorimod honning ligger lavt i glykæmisk indeks. Jeg prøver at undgå ustabilt blodsukker og har set andre opskrifter som bruger honning (og kokos olie i stedet for smør. Jeg har begge dele stående).

Reply
Stinna 19. marts 2019 - 08:17

Det har jeg desværre ikke forsøgt mig med :-) Men meld endelig tilbage, hvordan det bliver.

Reply

Tilføj en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.