Bønnebrownie – kompakt og sund chokoladekage, som smager syndigt
Skøn bønnebrownie med mørk chokolade. Virkelig lækker og tung brownie, fyldt med chokolade og andre lækre sager. Denne brownie er en sundere chokoladekage, som virkelig smager godt og slet ikke sundt.
Denne lækre bønnebrownie er bagt med mandler, bønner, chokolade og dadler. Lad dig ikke skræmme af, at der er bønner i denne kage. Det kan slet ikke smages – men kagen skal være helt kold når du serverer den, for så er den nemlig bedst. Faktisk er kagen så god, at både min kæreste og jeg smovsede så meget, at vi endte med at dele kagen bare os to. Hvis du ikke kan lide bønner, så bag den alligevel! Du sidder sikkert og rynker på næsen nu, men jeg synes du skal give kagen en chance!
Bønnebrownie med dadler og chokolade
Denne sundere bønnebrownie er virkelig brownieagtig i konsistensen – den er kompakt, tung og så har den en meget intens chokoladesmag. Jeg har tilsat chokolade som store stykker i selve dejen og har også kommet chokolade ovenpå. Derudover har jeg tilsat kaffe – det forstærker smagen af chokolade. Hvis du ikke er til kaffesmag, så byt kaffen ud med noget andet væske – måske noget kakao eller bare noget mælk.
Men nu til opskriften på bønnebrownie. Jeg håber at I har lyst til at prøve den – den er virkelig nem og er et hit herhjemme.
Opskriften her er en opdateret version af min gamle bønnebrownie. Smagen minder meget om, men denne er endnu mere brownie-agtig:
Bønnebrownie
Ingredienser
- 100 g mandler
- 3 stk. æg
- 50 g smør ,smeltet
- 20 dadler (svarer til ca. 200g uden sten) brug de bløde fra papæsken
- 1 dåse kidneybønner (240g)
- 3 spsk. kakaopulver
- 1/3 tsk. salt
- 1/2 dl stærk kaffe
- 100 g mørk chokolade
Topping
- 50 g mørk chokolade
- 1 håndfuld valnødder
Sådan gør du
- Start med at tænde ovnen på 200grader (ikke varmluft).
- Kom mandler i en foodprocessor, blender eller minihakker og blend det, til det er fint (ikke helt som mel, men gerne blendes fint).
- Tilsæt æg, smeltet smør, dadler (uden sten!), skyllede kidneybønner, kakaopulver, salt og kaffe.
- Blend til dejen er helt ensartet.
- Hak mørk chokolade og rør det dejen. Smag evt. på dejen, om den er sød nok. Hvis ikke, så kan du tilsætte lidt honning.
- Kom bagepapir i en bageform. Kagen skal ikke blive særlig høj. Du kan fx bruge en aflang form (10x20cm).
- Kom kagen i ovnen og lad den bage i 20-25 minutter. Prik i den med en gaffel. Der må gerne hænge lidt kagedej fast på gaflen, så er den færdig.
- Tag kagen ud. Kom hakket chokolade på toppen så det smelter. Fordel det med en kniv. Drys med hakkede valnødder og sæt kagen på køl.
- Kagen skal helst stå på køl i ca. 5 timer, til den er helt kold.
Noter
Kage med bønner
Min variant af bønnebrownie er søde med dadler. Kagen er derfor uden tilsat almindeligt hvidt sukker. Hvis du ønsker en sødere variant, så tilsæt gerne ekstra dadler eller lidt honning. Jeg har brugt almindelige kidneybønner i denne kage, men du kan også sagtens lave bønnebrownie med sorte bønner (eller kikærter) i stedet. Du kan også sagtens købe bønner på dåse, hvis du ikke har tid til selv at udbløde og koge bønnerne først. Jeg har prøvet begge dele og det fungerer fint.
Hvis du også er vild med brownie, så prøv også gerne min klassiske brownie med chokolade. Ellers kan jeg også anbefale min banankage med chokoladeganache.



Følg gerne med på instagram, hvis du vil se flere af mine madbilleder.
101 Kommentarer
HURRA, jeg har længe ledt efter en black bean brownie, som enten ikke var fyldt med sukker, eller krævede en masse besværlige ingredienser. Og her er den jo! Den skal helt klart afprøves meget snart :)
Det er den nemlig ;-) Jeg kunne også kun finde en masse opskrifter med sukker og underlige ingredienser. Jeg håber at du kan lide den! :-)
WAAAUUW… Den er simpelthen for lækker… J
Og det siger ikke så lidt da jeg har udnævnt mig selv som en kage ekspert.. (hvis du spørger mig) .. Den smager på ingen måder “sund eller kedelig..
Jeg ved ikke om det nogensinde har været aktuelt for dig – men har du afprøvet eller fundet et godt alternativ til æg? Jeg er lacto-vegetar(dvs. de eneste animalske produkter jeg spiser er mælk, skyr). Hvis jeg skulle prøve kræfter med denne kage, hvad kunne jeg så erstatte ægget med?
Hej Mette :-) nej det har jeg ikke. Jeg har dog hørt om et produkt der hedder ‘noegg’. Måske jeg skal prøve det. Ellers bruger nogen hørfrøslim – lyder lidt specielt, men er det væske hørfrø danner når de er i blød :-)
Skriv gerne hvis du prøver det!
Jeg har selv lige brugt chiafrø og det har altid fungeret super godt! Bare en spsk. chiafrø, kværnet, til 3 spsk. vand :)
Tak – det må prøves :-)
http://maanebarnet.org/2010/02/07/h%C3%B8rfr%C3%B8-slim-et-fan-indl%C3%A6g/
Super lækker opskrift Stinna!
Men skal bønnerne koges inden de blendes eller kan man bare blende de tørrede?:-)
De skal koges først ( efter at have været i blød ). Skriv gerne hvis du prøver kagen :-)!
Halvtørre dadler? kan man mon bruge friske??
Det tror jeg sagtens at du kan:-)’
Hej Stinna!
Ser ud til at være en rigtig lækker opskrift, jeg gerne vil give mig i kast med!
Nu er jeg ikke den store bønne-ekspert, kender kun rigtig til den røde kidneybønne.
Har den sorte bønne en speciel smag eller egenskab for brownien? Eller vil du mene, at man kan bruge alternativer, som f.eks den røde kidneybønne? :-)
Tak for en dejlig blog!
Mvh Malene
Hej Malene :-)
Det tror jeg sagtens at du kan. Jeg tror bare ikke at kagen bliver så mørk så:-) de sorte bønner farver meget :-) og tusind tak skal du have!
Det fungerer glimragende med de røde :)
Dejligt, tak! :-)
Ej hvor ser den bare mega god ud. Den er jeg nød til at prøve. Hvordan er kalorieindholdet i kagen? Vil også gerne vide hvordan konsistensen er. Skal nemlig dele noget kage ud på jobbet, og så ville det jo være lidt sejt hvis det var en sund en. Jeg er bare bekymret for om denne bliver for klistret? :)
Tak skal du have :-)
Jeg tæller ikke kalorier, så det ved jeg ikke . Konistensen er lidt konfekt agtig. Hvis du er nervøs for konsistensen, så kan du da bare en halv prøveportion ;-) Jeg ville godt bage den til mit arbejde.
God aften!
Det tror jeg jeg vil prøve. :)
Ser super lækker ud. Tror du den er fryseegnet?
Tak skal du have :-)
Puha – det ved jeg faktisk ikke. Mon ikke? :-)
Jeg ville godt turde.
Har lige lavet kaget, og nøj hvor blev den lækker :) Lavede den på røde kidney bønner på dåse, så det kan man altså godt. Næste gang vil jeg dog købe “rigtige” sorte bønner.
Er lidt nysgerrig efter at høre hvilken kakao du bruger?
Dejligt at du kunne lide kagen! God idé med bønner fra dåse, hvis man ikke lige når at sætte nogen i blød. Jeg bruger oftest en øko fra helsekosten. Jeg bruger somme tider en raw kakao, men så er det kun til dadelkugler og andre ubagte ting :-)
God aften!
Hej.. jeg skal prøve at lave kagen til en pigemiddag i morgen.
Men jeg er lidt i tvivl om om dadlerne skal blendes, eller bare komme i hele?
Haha, nu har jeg så lige opdaget at det faktisk står i opskriften :-) Må være træt
Godt at du fandt ud af det! Beklager at jeg først svarer nu :-)
Det gjorde jeg, og uh den er god!
Hvor ser det bare lækkert ud – hvor mange personer tror du opskriften passer til? :)
Tak skal du have :-)
Det kommer helt an på størrelsen på stykkerne ;-) Min form er ca. 15×30 cm.
Hej Stinna.
Er denne kage så sund, at man godt kan tillade sig at spise den lidt oftere? har taget hensyn til at der selvfølgelig er en del kalorier i, men det er vel af den sunde slags? :)
Hej Rikke :-)
Kage vil jeg stadig mene, at man ikke skal spise hver dag. For det kommer jo an på hvad du ellers spiser osv :-)
Men jo – den er fyldt med gode sunde ting :-)
Tak for opskriften! Lavede den til hele familien i går (Dog på Røde Kidneybønner), men den blev simpelthen så fantastisk god! Det er i hvert fald ikke sidste gang den bliver lavet herhjemme! :)
Jeg brugte en 92% chokolade i stedet for 86 % ,og det gjorde den altså bare ekstra lækker på chokoladesmagen uden, at det smagte bittert. Jeg havde heller ikke kakaopulver, så brugte i stedet 60 gram 85 % chokolade og blendede i massen… Resultatet blev som sagt super godt! :)
Uhm det lyder lækkert! Det vil jeg prøve næste gang.
Jeg har lige bagt kagen i dag – dejlig kage med fantastisk konsistens, og den er ikke hvinende sød!
Brugte dog hvide bønner – men kagen blev helt mørk alligevel. Skøn opskrift; kan anbefales :)
Skønt at du kunne bruge opskriften :-)
Bagt et par gange, og den er bare så go’!
Men kom lige til at tænke på, om det måske ikke er brygget kaffe man skal bruge, men pulver, så man kan smage kaffen?
Tusind tak :-) Du kan bruge begge dele. Kaffen smages ikke så tydeligt, men skal mere understrege chokoladen. Du kan dog sagtens komme mere i.
Hej.
Skal man bruge banan og dadler, da jeg ikke kan fordrage det. Hvad kan man evt. erstatte det med? :-)
Hvor har du købt sorte bønner?
Jeg har ikke prøvet med andet. Men måske honning, men så skal der noget andet til, for at give den fylde som banan og dadler giver :-) Skriv gerne hvad du prøver!
Jeg har købt sorte bønner i Ren Kost i Aarhus. Jeg har læst, at andre har lavet den med kidneybønner og at det fungerer godt.
Hej Stinna :)
Da jeg faldt over din Black bean brownie opskrift besluttede jeg mig for at min fridag bestemt skulle gå med at lave den. Hvis jeg nu kunne tænke mig at prøve med at putte lidt proteinpulver i, hvor meget væske tror du så jeg skal spæde til med? Eller er det overhovedet nødvendigt? :)
Mvh. Trine
Hej :-)
Det ved jeg desværre ikke. Det kommer lidt an på konsistensen. Du kan se konsistensen på mit billede. Skriv gerne hvis du får det prøvet. Men jeg tror, at der skal lidt væske i.
God dag!
Hej Stinna :-)
Jeg har lige taget min bønne brownie ud af ovnen, og nøøøøj jeg glæder mig til at smage den.. Jeg havde røde kidneybønner i skabet, så dem brugte jeg i stedet for!
Tak for en dejlig opskrift!
Uhm det lyder lækkert :-) Blev det godt??
Tak for opskriften, lækker kage :-). Lidt stærk i kakaosmagen, men det nåede jeg at vænne mig til, det er en stor portion :-). Brugte smørbønner (store hvide), da det var hvad jeg havde.
Næste gang vil jeg overveje at tilsætte lidt revet kokos og nogle grofthakkede mandler.
Spændede med smørbønner :-) Jeg er ret vild med mørk chokolade, men man kan jo altid tilsætte mindre :-) Det lyder også lækkert med kokos :-)
Hvor mange kalorier er der pr 100 gram? :-)
Det ved jeg desværre ikke :-) Jeg tæller aldrig kalorier.
God aften!
Jeg har tænkt mig, at give kagen et forsøg i weekenden. Den ser jo for lækker ud! Jeg overvejer dog, at smide lidt kaffeog grofthakket valnødder i også måske skrue lidt ned for kakao-/chokolademængden. Tror du, at det vil fungere, eller vil det være for meget?
Det tror jeg sagtens at du kan, især lækkert med kaffe. Denne er også ret tung i smagen af kakao/chokolade :-) Skriv gerne hvordan det fungerede. Dog har chokoladen nok en lidt bindende effekt?
Det fungerede helt fint :) Man kan dog ikke rigtig smage kaffen, men den tager måske alligevel lidt af den tunge kakaosmag. Brugte samme mængde chokolade, også smed jeg to tsk. instant kaffe i, efter inspiration fra en anden opskrift. Måske det havde fungeret bedre med en kop stærk kaffe i stedet.
Ja prøv med mere kaffe næste gang. Jeg bruger altid et stærkt espresso-shot, når jeg bager med kaffe.
:-)
Energiindhold? Findes sådan én
Det har jeg desværre ikke udregnet :-)
God søndag.
Til alle dem der vil have energiindhold er det for alle muligt at bruge foodcomp.dk eller evt winfood som prøve – du kan bare ikke gemme det – men den indeholder 1352 kJ pr 100gr. Og den version Louise Lorang har lavet 1523kj pr 100gr. Bønner og mandler er ret kalorie rige men sunde :-)
Jeg har lige bagt kagen :) Jeg synes at det er en god kage, men jeg synes at den mangler lidt sødme. Måske er det bare mig, der er en sukkergris!
Hej !
Tak for din kommentar. Skriver lige i opskriften, at nogen måske kan tilsætte lidt flere dadler :-) Fik du prøvet den når den er kold? Der smager den bedst!
Ja, jeg smagte den efter den havde ligget i køleskabet i et par timer. Dér smagte den helt perfekt! Den smager som en usund kage :-) Mums den er lækker!
Fedt med denne opskrift!! Tænkte på om du har prøvet at komme lidt bagepulver i? Overvejer om den kunne være god at skære op til lagkagebunde.
Hej Anna!
Det har jeg desværre ingen erfaring med, ej heller at bage lagkagebunde :-) Skriv endelig hvordan det bliver!
hej Stinna!
Jeg skriver til dig her da jeg lige vil dele noget med dig. Jeg har lige i går eksperimenteret med at lave en Kikærtebrownie. Jeg syntes selv at det var genialt. Og den smager super lækkert. Så ser jeg at der bare er mange forskellige kager med bønner. Ha, ha, jeg må grine lidt af mig selv. Og faktisk lidt pinligt at jeg troede at jeg havde opfundet den dybe tallerken. Jeg kan se at vores opskrifter minder en del om hinanden. Jeg synes for øvrigt at din blog er rigtig fin.
Kh Anette
Har lige bagt den , skal spises i morgen sammes med is og jordbær .
Jeg håber du kan lide den :-)
Ug den må prøves. Kan man mon bruge andre typer bønner? Og kan den mon fryses?
Jeg har ikke prøvet denne opskrift med andre typer – men jeg har en med butterbeans her på bloggen :-) Jeg har ikke forsøgt at fryse den.
Hej Stinna. Kan du sige noget om, hvor hurtigt kagen blev tør – om den mon stadig er god om søndagen, hvis den bages om torsdagen? :-) Tak for mange lækre vegetariske opskrifter! Mvh Sofie
Hej Sofie,
så længe har jeg desværre aldrig gemt den. Så det ved jeg intet om :-) Men pak den godt ind, så skal det nok gå:-)
Dejligt at du læser med, hav en god dag!
Tak for hurtigt svar! Mvh Sofie
Nogen der har prøvet at fryse kagen ned? Hvis ikke, hvor længe kan den holde i køleskabet? Har nemlig lige bagt den og glæder mig helt vildt til at smage den.
Desværre ikke. Men kagen er klart bedst på 2. dagen :-)
Hvis man har købt bønner på dåse, som ligger i vand. Hvad skal man så gøre med bønnerne?:)
Blot skylle dem :-) og så bruge dem. Vandet skal ikke bruges.
Hej Stinna
Hvilken lækker kage! Jeg fik den serveret igår – og er helt solgt! Jeg vil dog høre, hvor meget mandelmel skal der i kagen? Jeg er ikke den store mandel-blender.. Er forholdet det samme :-) ? Og hvor stor blev din kage? PS. Kagen er fryseegnet ;-) fik jeg fortalt
Skønt at du kunne lide kagen :-) Det kommer an på hvilken mandelmel du bruger. Hvis det blot er en mandelmel lavet af blendede mandler, så vil jeg sige det er den samme. Men hvis du bruger affedtet mandelmel, så ved jeg det desværre ikke :-)
Kan man godt bruge hvide bønner?
Og kan man udelade bananen hvis man tilsætter flere dadler?
Det tror jeg godt. Men de hvide bønner kan nok ses. Ellers kan du prøve min kikærte kage? https://stinna.dk/bagvaerk/kage-med-kikaerter.html
Jeg tror godt du kan undlade banan – men så kræver det flere dadler ja :) Har dog ikke forsøgt.
Hejsa
Kan man mon bruge kakaosmør i stedet for kakao og fedtstof, og ved du evt hvor meget? Jeg har noget, jeg ikke ved, hvad jeg skal bruge til.
Venlig hilsen Gro
Hej :-) det tror jeg ikke, så skal det ihvertfald kun være som fedtstof, da kakaosmør jo er lyst og ikke har den mørke kakao smag :-)
Ok, tak. Har du mon nogle gode opskrifter med kakaosmør?
Det kan du tro :-)
og som fedtstof i chokoladekage:
https://stinna.dk/bagvaerk/sund-chokoladekage.html
Hvis jeg nu ikke lige har dadler, men bønner i overskud fra i går aftes, kan jeg så bruge alm. sukker/rørsukker eller lign. i stedet?
Hvis ja, hvor meget tænker du så, jeg skal bruge?
På forhånd tak!
Hej Jeanette, det tror jeg godt at du kan :-) Det bliver dog ikke det samme resultat. Måske ville jeg bruge 1 banan og 1 dl sukker – og så smage på dejen, om den er sød nok. Meld gerne tilbage, hvordan det bliver.
Er den “gamle “ opskrift stadig tilgængelig? Den med pynt af hindbær? Og med sorte bønner?
Hej Bente. Nej den er faktisk fjernet, for jeg synes denne variant er endnu bedre. Kan godt se, om jeg kan finde den frem :-)
Har du prøvet at udelade dadler? Og i stedet bruge honning. Tænker man så kan bruge 400 g bønner i stedet, for fylde.
Dadler har et glykæmisk indeks sin slår druesukker – hvorimod honning ligger lavt i glykæmisk indeks. Jeg prøver at undgå ustabilt blodsukker og har set andre opskrifter som bruger honning (og kokos olie i stedet for smør. Jeg har begge dele stående).
Det har jeg desværre ikke forsøgt mig med :-) Men meld endelig tilbage, hvordan det bliver.
Første gang jeg laver en kage med bønner i, var lidt skeptisk i starten men det må jeg tage i mig igen. Her kan man spise en lækker kage med lidt god samvittighed. Kæreste og svigerforældre var glade for den! Det er ikke sidste gang den biler lavet.
P.s så glad for jeg har fundet din hjemmeside :D
Ej hvor er det dejligt at høre, tusind tak :-) Og fedt at din familie også kunne lide den.
I guder jeg er afhængig !!!
Nåmn havde kagen med på job (nøj den er nem at bage) og det var en succes hele vejen rundt.
Spurgte alle om de kunne smage hvad der var i (grundet den jeg nu er og baseret på deres blikke måtte jeg lige tilføje at det IKKE var insekter ;) )
Ingen kunne smage bønnerne ..ikke at bønner er dårlige ..men en kage skal ikke smage af dem.
En erfaring rigere kan jeg så tilføje at hvis man er fedtforskrækket så fungerer kagen lige godt uden smør. ..bøtten med smeltet smør stod nemlig stadig på bordet da jeg satte kagen i ovnenher 3.gang jeg bagte den. Man kan overhovedet hverken smage eller mærke at smørret ikke er der.
Tak for opskrift !!!
Sikke en dejlig besked, tusind tak! Det gør mig SÅ glad, at du kan lige opskriften.
Mums! Så lækker!
Tusind tak :-)
Hej
Er din gamle version af opskriften stadig tilgængelig et sted?
Desværre ikke :-) Jeg synes denne er meget bedre.
Den skal klart prøve sneget snart. Elsker dine snickers og banan-chokolade trøfler. Hvis man ikke bryder sig om kaffe er der så nogle alternativer til dette? Kan godt læse, at kaffesmagen ikke er tydelig og mest er der for at forstærke chokolade smagen. Men jeg kan virkelig ikke lide ting der smager af kaffe desværre.
Dejligt at høre :-) Jeg ville skifte kaffe ud med mælk og tilsæt lidt ekstra kakao. Jeg har dog kun smagt den med kaffe i.
Skal bønnerne koges hvis man bruger dåse bønner, kunne ikke kode på dåsen om de var kogt.
Det er jo lidt hurtigere hvis man slipper for kogningen. Skøn fyldig kage !!
Hvis det er bønner på dåse, skal de blot skylles inden brug :-) tusind tak
Den smager virkelig godt !
Tusind tak :-)
Hej jeg vil prøve denne kage til fødselsdag i stedet for lagkage, både for at gøre det sundt og fordi der kommer en glutenallergiker. Jeg har et spørgsmål i forhold til den banan der tales om i kommentarerne…..jeg kan ikke se at der er banan imellem ingredienserne? Jeg vil dog rigtig gerne undgå dadlerne…. kan jeg dét og så bruge banan til at søde med i stedet? Jeg håber på hurtigt svar, fordi der er fødselsdag snart! Tak for en super blog!
Hej,
jeg havde en anden opskrift på en bønnebrownie, som var med banan. Jeg husker desværre ikke hvor mange bananer der var i. Men jeg ændrede opskriften, da denne udgave efter min smag er bedre :-)
Skriv endelig hvis du erstatter med banan.
Og dejligt at opskrifterne kan bruges.