Citronmoussekage – bagt uden mælk og glutten. I dag vil jeg gerne dele opskriften på den skønne citronmoussekage, som jeg bagte sammen med min moster i weekenden. Når jeg bager sammen med min moster, så bager vi uden gluten og mælk. Min moster tåler ikke dette, så hvis du også prøvet at undgå mælk og gluten, så er denne opskrift lige noget for dig – og så er den også vegansk!
Kagen smagte SÅ godt. Den har en fin balance af den søde bund, hvor både mandler og chokolade giver lidt knas. Moussen er frisk og en smule syrlig og passer perfekt til bunden!
Bunden i citronmoussekagen er lavet af mandler, dadler og mørk chokolade. Til den lyse mousse er der anvendt et par ingredienser, som jeg aldrig har bagt med før. Moussen lavet af sojafløde, citron, agar agar og lidt agavesirup. Hvis du, som jeg, ikke har bagt en vegansk mousse kage før, så er sojafløde brugt istedet for almindelig fløde og for at gøre det piskede flødeskum ekstra stift, er der tilsat agar agar – dette er lavet af alger og fungerer lidt som husblas.
Normalt bager jeg ikke kager med ingredienser man ikke lige kan få i et lokale supermarked, men dette må blive en undtagelse. Kagen blev nemlig så god, at den er en tur i helsekosten for. Faktisk overvejer jeg at lave denne kage til min fødselsdag, så hele familien kan spise kagen.
Opskriften er inspireret af den veganske blogger Mia, som har lavet et hindbærfyld istedet for citronmousse. Vi valgte dog at tilsætte fine friskeplukkede hindbær på toppen istedet og endte med en skøn citronmoussekage.
Nu til opskriften. Som nævnt ovenfor, så er dette en lidt anden type kage end dem jeg normalt bager. Her er der lige lidt flere ting man skal gøre, men det er ikke svært. Hvis din citronmousse klumper en smule når den blandes med sojaflødeskummet, så fortvivl ikke – man vil ikke kunne smage det, når det kommes på kagebunden.
Citronmoussekage
Ingredienser
bund
- 200 g mandler
- 1/2 tsk vanillepulver
- 1 spsk kokosolie
- lidt salt
- 150 g dadler uden sten dem fra papæske
- 40 g mørk chokolade
fyld
- saft af 2 økologiske citroner
- skal af 1 citron dem skallen fra den anden til pynt!
- 3 spsk agavesirup / honning
- 250 g sojafløde
- 2 tsk agar agar
Sådan gør du
- Først laves bunden.
- Mandler blendes fint, de skal næsten være som mel.
- Blend dadler, kokosolie, vanillepulver og salt sammen.
- Bland dette med mandlerne og grofthakket chokolade.
- Kommes i en rund springform beklædt med bagepapir - vores var 24cm i diameter.
- Nu skal fyldet laves.
- Kom citronsaft, citronskal og honning i en gryde.
- Lad dette koge 1 minut. Si det og kom væsken tilbage i gryden.
- Tilsæt nu agar agar. Lad det koge i ca. 2 minutter, mens du rører godt rundt.
- Lad det nu køle af i 5 minutter, men det skal stadig være lunt. Imens piskes skummet stift.
- Bland sojaflødeskummet med indholdet fra gryden. Bland det forsigtigt.
- Kom fyldet på bunden og sæt kagen på køl og spis kagen, når den er helt afkølet.
- Vi pyntede kagen med fine hindbær og citronstrimler.
- Velbekomme!
23 Kommentarer
Hvor LÆKKERT! Det ser simpelthen bare så smukt ud.
Jeg må også i gang med at få brugt noget af det agar agar jeg har liggende
Tak søde du :-) God idé! Det er ikke sidste gang jeg forsøger med agar agar ihvertfald!
Mums, hvor ser den enormt god ud! Tror du man vil kunne lave den med alm. fløde og så erstatte agar agar med husblas?
Mange tak! Det tror jeg godt, men jeg har ikke forsøgt :-)
Hej :-) jeg kan se, at du skriver i opskriften at agar er ligesom husblas. Hvor mange husblas skal jeg bruge? Har ikke lige agar herhjemme.
Glæder mig sådan til, at lave den senere!
Kh. Hilal
Hej, jeg har aldrig forsøgt mig med husblas – bare at jeg har læst, at det burde kunne fungere :-)
Håber kagen bliver god!
Aha okay. Tak for hurtig svar :-) melder gerne tilbage, efter jeg har lavet kagen. Det håber jeg også – god dag!
Den smager himmelsk!
Mange tak! Fungerede det fint med husblas?
Må jeg spørge hvor meget husblas du anvendte?
Hej Stinna. Ser først din kommentar nu :-) ja, det fungerede ganske fint! Jeg brugte 3 husblas Sidsel :-)
Hej Stinna, vil man kunne lave kagen dagen før den skal bruges?? Vh Natasja
Hej, det kan du sagtens – den smagte ihvertfald godt dagen efter, sidst jeg lavede den :-)
HEJ STINE.
JEG HAR EN SØN DER ER VEGANER,PÅ EN GOD MÅDE…
OG PÅ LØRDAG KOMMER FAMILIEN TIL HANS FØDSELSDAG.OG DEN SKAL HOLDES HER HOS MIG.
SÅ FOR FØRSTE GANG VIL JEG PRØVE AT LAVE VEGANER MAD.
OG HAR BRUGT DIN VEGETARISK PAPRIKAGRYDE,MEN SELVFØLGELIG UDEN SMØR OG FLØDE…
OG SÅ VIL JEG LAVE DIN CITRONMOUSSEKAGE MED NØDEBUND.
OG FORRETTEN ER GULERODSUPPE MED ÆRTEPURE OG RISTE GRÆSKARKERNER…
MEN MIT SPØRGSMÅL ER HVOR LÆNGE FØR KAN JEG LAVE NØDEBUNDEN.
JEG ER IKKE SELV VEGANER ELLER ELLER ANDET ,BARE EN FARMOR PÅ 68 ÅR.DER ELSKER AT LAVE MAD…
Kære Susanne, tak for din besked. Hvor dejligt med gæster til fødselsdag og hvor er det sejt, at du kaster dig ud i vegansk mad. Jeg har ikke forsøgt at lave kagen nogle dage i forvejen. Men jeg tror godt at du kan lave bunden i forvejen. Men som sagt har jeg ikke forsøgt mig med det.
Du må endelig skrive, hvordan det bliver. Og tillykke med din søn.
Hilsen Stinna
Hej Stinna
I forhold til agar agar er det så pulver eller flager? Der er jo en kæmpe forskel :)
Hej, det er pulver :-)
Hej Stinna
Skal citrus sovsen blive som gelé, når det koger med agar agar? Så når det står 5 min, så det ikke flydende? Og dermed lidt svært at blandet med fløden?
Hej, det er desværre længe siden at jeg sidst har lavet den. Det bliver tykkere ja – men burde godt kunne blandes med fløden :-) Hvordan gik det?
Jeg fik det ikke til at blande sig, blev bare en masse klumper i fløden. Prøver igen :-)
Øv! Jeg ved desværre ikke, hvor det kan være gået galt :-)
Hej Stinna
Tænker at jeg skal prøve at lave din Citronmoussekage.. men ville gerne lave den på forskud.. ved du om den kan fryses ned og tages op på dagen.
Hej, det har jeg desværre ikke forsøgt mig med :-)