Hjemmelavet pasta

af Stinna

Hjemmelavet pasta smager helt fantastisk og er slet ikke så svært at lave, som man skulle tro. I denne opskrift vil jeg gerne dele en italiensk grundopskrift på hjemmelavet pasta, hvor du kan bruge både en pastamaskine eller blot en kagerulle. 

Hjemmelavet pasta

Opskrift på hjemmelavet pasta

De fleste tror, at det er svært og besværligt at lave sin egen pasta. Men det er ganske nemt og smager meget bedre end den købte udgave. 


Pastaopskriften er inspireret af en opskrift på pasta, som jeg fik på et madkursus i Italien. For nogle år siden var min far og jeg en uge i norditalien, hvor vi lærte at lave ægte italiensk mad. Der var hjemmelavet pasta selvfølgelig på menuén mange gange – både som ravioli, spaghetti, fettuccine og andre typer. Vi brugte én grundopskrift til alle retterne – og denne er inspireret deraf. 

Til opskriften anbefales det at bruge enten durum hvedemel (jeg bruger en udgave der hedder Semolina), tipo 00 eller pastamel. Opskriften rækker til cirka 4 personer, alt efter hvad der serveres til. Normalt siger man 100 g mel pr. person, når man laver hjemmelavet pasta.

Hjemmelavet pasta

Ret: Aftensmad
Køkken: Italiensk, Vegetarisk
Antal: 4 portioner
Forfatter: Stinna
Ingen stjerner endnu

Ingredienser

  • 500 g durum hvedemel (eller tipi 00 hvedemel)
  • 3 stk. æg
  • 1,5 spsk. olivenolie
  • 1/2 tsk. salt
  • 1 dl vand

Sådan gør du

Hjemmelavet pasta – dejen

  • Hæld mel op på køkkenbordet. Lav et hul i midten og slå æggene ud heri. Tilføj olivenolie og salt.
  • Bland æg og mel sammen med hænderne – start med en lille del mel ad gangen. Samtidigt tilsættes vand gradvist indtil dejen har den rigtige konsistens. Det kan være, at du skal tilføje en smule mere mel. Dejen skal være smidig. Ælt dejen grundigt sammen.
  • Del dejen i mindre stykker. Rul dejen ud på en pastamaskine. Du kan også bruge en kagerulle, hvis du ikke ejer en pastamaskine. Gør dette til den rette tykkelse er nået. Skær dejen i strimler (brug også gerne din pastamaskine til dette). Drys med lidt mel og hæng trimlerne til tørre – brug gerne et kosteskaft. De skal blot tørre i cirka 5-10 minutter – så er de klar til kogning.
  • Pastaen koges i rigeligt vand med lidt salt. De skal have ganske kort tid – cirka 2-3 minutter.

Pastamaskine

Jeg vil anbefale at bruge en pastamaskine, da det gør det hele meget lettere. Men du kan også bruge en kagerulle, hvis du ikke ejer en pastamaskine. Du skal blot sørge for at få rullet din pastadej tyndt ud, så din pasta ikke bliver for tyk. 

Mel til hjemmelavet pasta

Men hvilken type mel skal du så bruge? Opskriften på pasta består af mel, æg, salt og vand. Derfor er det også vigtigt, at du bruger en god type mel til din hjemmelavede pasta. På det italienske kursus blev vi anbefalet at bruge Tipo 00, pastamel eller en slags durum hvedemel. I denne opskrift har jeg brugt durumhvedemel (fra Änglamark). 

Men hvordan laver man fettucine?

På min fars pastamaskine er der en pastavalse, som kan ‘skære’ dine pastaplader i strimler. Sørg for først at lave din pasta helt tynd og efterfølgende ‘skære’ dem i strimler. Hvis du ikke har en pastamaskine, skal du først rulle din pastadej helt tynd med en kagerulle og efterfølgende klippe eller skære din pasta i strimler. 

Hvor meget pasta pr. person?

Det afhænger helt af, hvad der spises til. En tommelfingerregel siger cirka 100 g mel pr. person. Det passer med cirka denne opskriften til 4 personer.

Kan jeg lave frisk pasta på forhånd?

Du kan sagtens lave din pastadej på forhånd. Men vent med at koge den, til du skal bruge den. Hvis du laver den på forhånd, kan du lade den tørre kort, vender den i rigeligt mel og derefter komme den i et fad og så på køl. Det er vigtigt med rigeligt med mel, ellers klumper din pasta sig sammen. Du kan også fryse din pasta, hvis du har fået lavet for meget.

Hjemmelavet pasta
Hjemmelavet pasta
Hjemmelavet pasta

Du er også meget velkommen til at følge med på min Instagramprofil, hvor jeg deler endnu flere madbilleder.

Tilføj en kommentar

Opskrift vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.