Hummus er én af de opskrifter, som jeg virkelig laver ofte hjemme i mit køkken. Først og fremmet fordi at det virkelig smager godt. Men også fordi, at det kan gøre (næsten) enhver ret lidt mere spændende. Hummus er en kikærtedip bestående af kikærter, tahin, citron, hvidløg og spidskommen.
Hummus – nem opskrift på hummus
Hummus kan laves både med tørrede kikærter (som udblødes) og med kikærter fra dåse. I denne opskrift bruger jeg tørrede kikærter – men jeg kommer også med forslag til, at du kan bruge dåsekikærter. For at lave en god kikærtedip er det vigtigt, at smage den godt til, da kikærter ikke smager af meget af sig selv. Især spidskommen og citron kommer jeg en del i af. Men det skal samtidigt ikke overdøve de andre skønne smage.
Cremet hummus
Men hvordan laver man så en cremet hummus? Ét tip jeg har fra kogebogen ‘Jerusalem‘ er, at koge kikærterne i vand med natron. Natron i vandet gør, at kikærterne bliver blødere og din hummus bliver endnu mere cremet. Derudover bruger jeg isvand til at komme i min hummus – det skulle gøre den ekstra blød i konsistensen.
Til denne opskrift på den cremede dip bruger jeg min foodprocessor. Sørg for at blende ingredienserne sammen i lang tid – så får du en mere cremet dip.
Men nu til opskriften. Jeg har angivet, at der er til fire personer herunder. Men husk endelig at lave en stor portion, så der er til nogle dage – det holder sig nemlig fint på køl.
Hummus
Ingredienser
- 200 g kikærter (tørrede)
- 1 tsk. natron
- 1 dl tahin (helst en lys variant)
- 2 fed hvidløg
- 2 tsk. spidskommen
- 4 spsk. citronsaft
- salt
- 1 dl isvand (lidt vand med isterninger)
Sådan gør du
Kogning af kikærter
- Dagen inden du skal lave hummus, skal du sætte kikærter i blød. Følg anvisningen på posen.
- Dagen efter hældes vandet fra kikærterne. Skyl dem grundigt.
- Kog kikærterne i rigeligt vand og 1 tsk. natron. Mens kikærterne koger, kan du med en ske fjerne 'skummet'. Kikærterne skal være godt bløde – de skal cirka koge 30-45 minutter (smag på dem, de skal være bløde).
- Hæld vandet fra kikærterne og lad dem køle af.
Hummus
- Blend kikærterne. Tilsæt de resterende ingredienser, mens foodprocesseren stadig kører. Tilsæt løbende isvand til foodprocessoren. Lad det blende godt sammen, i cirka 5 minutter. Hummusen skal være cremet – den bliver mere fast, når den sættes på køl.
Hummus med kikærter på dåse
Du kan sagtens bruge dåsekikærter til en hurtig humus. Selvom jeg vil anbefale selv at koge kikærterne, ved jeg også, at det ikke altid fungerer i en travl hverdag. Jeg har i hvert fald selv ofte glemt, at sætte kikærter over dagen før. Så for at gøre det nemt, så kan du sagtens bruge kikærter på dåse. Brug cirka 400g kikærter fra dåse og sørg for at skylle dem grundigt – vandet smager ikke så godt- og hold lidt igen med mængden af isvand.
Lys tahin
Hvad er tahin? Tahin er en sesampasta, som er lavet af blendede sesamfrø. Det købes helst færdigt og kan fås i mange supermarkeder. Jeg bruger altid en lys tahin – det giver den helt rigtige cremede og lækre smag. En mørk tahin kan godt give en bitter smag – og det bryder jeg mig ikke om. Derudover har jeg undladt olivenolie i denne opskrift og i stedet brugt mere tahin og lidt vand. Det sørger for en mild og skøn smag – som jeg vil betegne for meget børnevenlig. Min niece godkendte i hvert fald opskriften.
Tilbehør til hummus
Men hvad kan man spise til en klassisk hummus? Jeg spiser ofte hummus til salat, på brød, som dip til grøntsager eller som tilbehør til aftensmaden. Derudover fungerer det virkelig godt at have med i en bøtte på madpakken sammen med gulerødder.
Frysning af hummus
Hvor længe kan hummus holde sig? Hummus opbevares i køleskabet og kan holde sig i 4-5 dage. Hvis du har en rest, så kan hummus sagtens fryses. Kom det blot i en bøtte og frys det ned.
Andre varianter af hummus
Hvis du også er helt vild med dip med kikærter, så kan jeg anbefale dig at prøve disse varianter:
Hvis du vil se flere af mine madbilleder, så følg endelig med på min instagram. Her deler jeg flere hverdagsbilleder af den mad jeg laver.
3 Kommentarer
Mums den ser god ud!! Må prøves!
Kh Amanda
Til lykke med din eksamen! Altid en dejlig fornemmelse når det er overstået. :-)
I min humus bruger jeg ikke tahini, men istedet sesam frø, gerne ristede samt sesam olie og hørfrø olie som begge har en dejlig dyb (og sund) smag. Blendes nemt med en stavblender og man kan lave humusen lidt mere grov i texture med sesam frøene. Birgitte
Mange tak for det! Ja, det er altså skønt at være færdig med en eksamen.
Det lyder lækkert med din hummus. Hvor mange sesam kommer du så i?