Jeg havde egentlig besluttet, at jeg ikke ville lave sundere fastelavnsboller. Jeg tænkte, at noget så snasket umuligt kunne blive godt i en sundere udgave. Men da det i søndags var fastelavn og min snapchat var fyldt med fastelavns-bolle billeder, kunne jeg ikke lade være – jeg måtte simpelthen prøve med en sundere variant! Disse boller er derfor en sundere udgave af fastelavnsboller, selvom de dog stadig ikke er helt sunde.
Første krav til bollerne var, at de skulle være glutenfrie og mælkefrie. Derfor er disse lavet af en glutenfri bageblanding. Men hvis du ikke har gluten-allergi, så ville jeg blot bruge noget groft mel. Den glutenfri melblanding har jeg blot købt i REMA1000 og den er fra mærket finax.
Kagecremen er lavet med kokosmælk. Det lyder måske underligt, men det smager slet ikke af kokos. Det var det eneste jeg lige havde i mine skabe. Så hvis du har mandelmælk eller andet, så kan du bare bruge det.
Opskriften er mit første forsøg på glutenfri fastelavnsboller. De er ikke perfekte, men de smager godt alligevel. De er lidt tørre dagen efter. Så frys dem ned samme dag, hvis du har nogen i overskud. De smager godt opvarmet igen. En anden gang vil jeg komme et stykke chokolade inden i sammen med cremen.. mmhh…
★SUNDERE GLUTENFRI FASTELAVNSBOLLER (OG MÆLKEFRI) – 10 STK★
Dejen
25g gær
450-500g glutenfri mel fra melblanding. Jeg har brugt den orange finax.
4,5 dl lunkent vand
1 spsk. kokossukker
1 moden banan
2 æg
2 spsk olie
salt
1 spsk. kardemomme
1 tsk. vanille
Cremen
2 æggeblommer
1 tsk. vanille
2,5 dl kokosmælk
2 spsk. maizena
3 spsk. kokossukker – eller mere, hvis du er en sukkergris
æg til pensling af bollerne
chokolade som topping
- Først laves bollerne.
- Rør gær ud i 4,5 dl lunkent vand.
- Bland med kokossukker, most banan, æg, olie og krydderier.
- Tilsæt mel. Brug kun lidt ad gangen. Tilsæt til den rette bolle konsistens.
- Sæt dejen til hævning i 1 time.
- Nu skal cremen laves.
- Kom alle ingredienserne i en gryde.
- Pisk grundingt under opvarmning. Cremen er færdig, når den er blevet tyk.
- Når dejen har hævet, skal dejen deles i 10 kugler.
- Gør dej-kuglen flad, så der kan lægges 1 spsk creme på.
- Alle kanterne samles og samlingen vendes ned mod bagepapiret.
- Bollerne pensles med pisket æg.
- Sæt bollerne i ovnen i en kold ovn.
- Tænd for 200g varmluft.
- Bages i ca. tyve minutter.
7 Kommentarer
Hej Stinna!
Den opskrift ser vældig lækker ud – hvornår skal cremen i? :)
Mvh Mai
Hej Mai!
Det skal på, når du har lavet her “Gør dej-kuglen flad, så der kan lægges 1 spsk creme på”. Så kommer du 1 spsk creme på den flade dej og så samler du siderne igen :-)
God dag!
Heejsa Stinna :-)
Jeg har nu bagt disse fastelavnsboller, og da jeg ikke har nogen problemer med gluten, valgte jeg at benytte almindeligt hvedemel. Jeg ente på en samlet melmængde på 900 gram? Er det fordi glutenfrie meltyper suger mere væske eller hvad? :-)
Med venlig hilsen Maja
Hej Maja, det tror jeg sagtens kan passe :-) En anden gang har jeg en anden opskrift på fastelavnsboller, som er lavet med speltmel og hvedemel – men stadig lidt sundere. Så slipper du for at prøve dig frem ;-)
https://stinna.dk/bagvaerk/lidt-sundere-fastelavnsboller.html/attachment/sunde-fastelavnsboller
[…] Sundere glutenfri fastelavnsboller (glutenfri + mælkefri) fra Stinna.dk […]
Hej Stinne
Kan jeg lave uden æg og eller hvad kan jeg bruge i stedet for æg? Venlig hilsen Hatice
Hej, det har jeg desværre ikke forsøgt :-) Så det ved jeg ikke.