Baba ganoush – skøn dip med aubergine, tahin og hvidløg.
Auberginedip
Baba ganoush er en skøn cremet og lækker dip med aubergine. Dippen er vildt nem at lave og så smager den virkelig skønt. Herhjemme bruger vi den som smørrelse i sandwiches eller som tilbehør til aftensmaden – eller bare som man ellers ville bruge en hummus.
Faktisk er aubergine ikke en grøntsag, som jeg er specielt vild med. Den smager ikke af så meget, så den kræver lidt ekstra i køkkenet for at gøre lækker. Men jeg blev mindet om auberginen og dens egenskaber i fx dip, da jeg for nogle uger siden var til persisk madlavningskusus med min far. Jeg deler også én af opskrifterne derfra snarest muligt, for der lavede vi også en virkelig skøn dip.
Opskrift på baba ganoush
Herunder er opskriften på dippen. Portionen er ikke så stor, så lav endelig dobbeltportion når du alligevel er i gang. Da jeg var på det persiske madlavningskursus fik jeg at vide, at det er godt at grille aubergine eller bage dem til de er mørke – så får man en mere røget og god smag. Jeg brugte nu bare min ovn og bagte auberginen, til den var godt bagt.
Hvis du ønsker en mere krydret variant, så tilsæt evt. 1 tsk. spidskommen og lidt tørret koriander – det smager også skønt i.
Baba ganoush
Ingredienser
- 1 stk. aubergine
- 2 spsk. lys tahin
- 1 fed hvidløg
- 2-3 spsk. citronsaft
- salt
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 250 grader (over og undervarme).
- Vask auberginen og kom den i ovnen, når ovnen er varm. Jeg kom den blot på et stykke bagepapir. Bag auberginen til den er ret mørk – jo mørkere jo mere røget smag til dippen.
- Tag auberginen ud og lad den køle lidt af.
- Skær aubergine op og tag 'kødet' ud med en ske. Sørg for at få saften med også.
- Kom kødet af aubergine, tahin, hvidløg, citronsaft og salt i en foodprocessor eller minihakker. Blend til dippen har ensartet konsistens.
- Smag til med citronsaft og salt.
- Overhældes med olivenolie og sesam. Velbekomme.
Hvis du er på udkig efter andre typer dip, så er disse måske noget for dig:
- Persisk dip med yoghurt, kanel, valnødder og spinat
- Marrokansk dip med tomater og aubergine
- Libanesisk dip med yoghurt, krydderurter og granatæblekerner
Du er også meget velkommen til at følge med på min instagramprofil. Her deler jeg endnu flere madbilleder og billeder fra min hverdag. Du er også velkommen til at skrive en kommentar herunder, hvis du har spørgsmål eller feedback til opskriften. Hvis du laver min mad, vil jeg elske at se et billede af det på instagram.
6 Kommentarer
Sorry, men den bør grilles på grill udendøre nu det er sæson, den rigtige røgede og mest vidunderlige smag opnås ikke ved bagning i ovnen
Det har du helt ret i :-) Men for dem der ikke lige har adgang til en grill, så kan det sagtens gå med ovnen.
Man kan også blande røget paprika i baba ganoush’en, når man nu ikke har en grill.
Tak for tip – det vil jeg prøve :-)
Hvor længe kan den holde sig?
Jeg vil gætte på 3-4 dage i køleskab :-)