Grov pizza – pizza med fuldkornsbund

af Stinna

Grov pizza - pizza med fuldkornsbund

Så blev det fredag og om ikke mange timer har jeg weekend. Jeg har planer med min niece og søster i dag, vi skal ned og se hvad Aarhus festuge kan tilbyde af børneaktiviteter, vi skal hygge og sikkert finde noget lækkert at smovse. Hvis du skal lave aftensmad hjemme i aften, så er pizza et virkelig godt bud på fredags-aftensmad.

Grov pizzabund – fuldkorns pizza

Normalt laver jeg ofte en koldhævet pizzabund, men det er ikke altid at ens pizza-sult kan planlægges. Derfor er det skønt at kunne bage en pizza som blot skal hæve en times tid på køkkenbordet og så kan der laves pizzaer. Jeg har valgt at tilsætte fuldkornsmel i min opskrift, men man kan sagtens lave en lys variant. Som I nok ved, så kan jeg godt lide at gøre ting en lille smule sundere, når det ikke er noget der påvirker smagen negativt – og det gør det på ingen måde ved denne pizza. Pizzaen blev sprød, smagte godt og så toppede vi dem herhjemme med lige det fyld, som vi allerbedst kan lide. Jeg er mest til meget simple pizzaer, så ofte er mine blot med pizzasauce, ost og løg.

Egentligt er dette en opskrift som jeg har delt herinde med jer før. Jeg har dog ændret i min fremgangsmåde, idet jeg bager mine pizzaer på en bagesten på højst mulig varme. Hvis du ikke har en bagesten (eller pizzasten?), så brug en bageplade på samme måde. Det er sådan jeg bager pizzaer og det virker herhjemme. Men lad mig endelig høre, hvordan I gør?

Opskrift på grov pizzabund

Forb. tid10 minutter
Tilb. tid20 minutter
Hævetid1 time
Ret: Aftensmad
Køkken: Italiensk, Vegetarisk
Antal: 2 pizzaer
Forfatter: Stinna
5 fra 5 stemmer

Ingredienser

  • 1/4 stk. pakke gær
  • 1,5 dl lunkent vand
  • 1,5 spsk. olivenolie
  • 4-5 dl mel halvt grovt mel (fx grahamsmel, fuldkornshvedemeog halvt hvedemel
  • 2 tsk. salt

Sådan gør du

  • Start med at tænde ovnen på 275-250 grader (den varmeste mulighed). Placer en bagesten / bageplade i bunden af ovnen.
  • Opløs gær i vandet i en skål.
  • Tilsæt olie, mel og salt. Mel skal i lidt efter lidt, til det har den rette konsistens.
  • Ælt et par minutter. Dejen skal være fast, så den kan rulles ud.
  • Dejen hæver i 1-2 timer med et viskestykke over.
  • Dejen rulles ud på et stykke bagepapir.
  • Toppes med tomatsauce og ønsket fyld.
  • Kom bagepapiret (med pizzaepå en tallerken. Åben ovnen og træk bagepapiret over på bagepladen/bagestenen, så bagepapiret ligger direkte oven på stenen.
  • Bages til pizzaen er gylden i kanterne.
  • Toppes med frisk basilikum og lidt olivenolie.
  • Velbekomme!

Hvis du derimod først regner med at være pizzasulten i morgen, så kan denne pizza anbefales: koldhævet grov pizzadej. 

Du er også meget velkommen til at følge med på min instagramprofil. Her deler jeg endnu flere madbilleder og billeder fra min hverdag. Du er også velkommen til at skrive en kommentar herunder, hvis du har spørgsmål eller feedback til opskriften. Hvis du laver min mad, vil jeg elske at se et billede af det på instagram.

14 Kommentarer

Thomas 23. oktober 2019 - 07:57

5 stars
Super lækker opskrift! Ros!

Reply
Stinna 23. oktober 2019 - 09:08

Dejligt at du kunne lide opskriften, tak :-)

Reply
Eva 15. januar 2020 - 15:32

Hej Stinna,

Super lækker opskrift!
Men vil man kunne lave dejen aftenen før og lade den stå i køleskabet?

Reply
Stinna 16. januar 2020 - 10:21

Tusind tak :-) Det tror jeg godt – men jeg ville bruge mindre gær.

Reply
Nino 7. februar 2020 - 15:43

Hej Stinna. Hee bruger du mindre end halvdelen af den mængde vand end til den koldhævede version og samme mængde mel. Hvad er årsagen til det?

Reply
Stinna 8. februar 2020 - 10:09

Hej, det må være en fejl i den koldhævede version. Jeg tester den lige igen :-)

Reply
Anna 29. juni 2020 - 14:18

5 stars
Bruger altid denne opskrift til pizza, og det bliver en super god pizzabund, som alle i familien elsker. Laver dobbelt portion og bruger ca 7 dl mel (halvt grahamsmel, halvt pizzamel), så 4-5 dl til en portion virker lidt meget, men det er måske forskel på hvilken type mel man bruger. Er i hvert fald rigtigt glad for opskriften, især at der er så meget groft mel i.

Reply
Stinna 29. juni 2020 - 16:49

Ej hvor dejligt at høre, tak! Ja der kan være stor forskel på mel alt efter typen :-)

Reply
Line 21. december 2022 - 16:29

5 stars
Super lækker opskrift , bruger den hver gang vi laver hjemmelavet pizza her hjemme
Hvad vil du sætte oven på hvis man ingen bagesten /pizzasten har?

De venligste hilsner
Line

Reply
Stinna 22. december 2022 - 20:36

Hej. Hvor skønt! Jeg sætter ovnen på 250 grader og varmer en bageplade op deri :-)

Reply
Stine Lollesgaard 8. februar 2024 - 09:00

Kan man lave en stor portion dej og fryse ned? Så det er nemt at tage op?

Reply
Stinna 9. februar 2024 - 14:05

Hej, det har jeg desværre ikke forsøgt mig med :-)

Reply
Nina 13. maj 2024 - 09:05

5 stars
Hejsa! Tak for gode opskrifter – har prøvet den almindelige pizzabundsopskrift med stor succes. Nu prøver vi denne. :-)
Bare et spsm: Er det med vilje, der ikke står man skal skrue lidt ned for ovnen, når pizzaen er sat i? Fx til 225 grader?
De bedste hilsner, Nina

Reply
Stinna 13. maj 2024 - 12:52

Hvor dejligt! Jeg bager den ved høj temperatur. Men tror sagtens, at du kan skrue lidt ned :-)

Reply
5 from 5 votes (1 rating without comment)

Tilføj en kommentar

Opskrift vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.