Grov pizza – pizza med fuldkornsbund

af Stinna

Så blev det fredag og om ikke mange timer har jeg weekend. Jeg har planer med min niece og søster i dag, vi skal ned og se hvad Aarhus festuge kan tilbyde af børneaktiviteter, vi skal hygge og sikkert finde noget lækkert at smovse. Hvis du skal lave aftensmad hjemme i aften, så er pizza et virkelig godt bud på fredags-aftensmad.

Normalt laver jeg ofte en koldhævet pizzabund, men det er ikke altid at ens pizza-sult kan planlægges. Derfor er det skønt at kunne bage en pizza som blot skal hæve en times tid på køkkenbordet og så kan der laves pizzaer. Jeg har valgt at tilsætte fuldkornsmel i min opskrift, men man kan sagtens lave en lys variant. Som I nok ved, så kan jeg godt lide at gøre ting en lille smule sundere, når det ikke er noget der påvirker smagen negativt – og det gør det på ingen måde ved denne pizza. Pizzaen blev sprød, smagte godt og så toppede vi dem herhjemme med lige det fyld, som vi allerbedst kan lide. Jeg er mest til meget simple pizzaer, så ofte er mine blot med tomatsauce, ost og løg.

Egentligt er dette en opskrift som jeg har delt herinde med jer før. Jeg har dog ændret i min fremgangsmåde, idet jeg bager mine pizzaer på en bagesten på højst mulig varme. Hvis du ikke har en bagesten (eller pizzasten?), så brug en bageplade på samme måde. Det er sådan jeg bager pizzaer og det virker herhjemme. Men lad mig endelig høre, hvordan I gør?

★ opskrift på grov pizzabund (2 pizzaer) ★

1/4 pakke gær

1,5 dl lunkent vand

1,5 spsk. olivenolie

4-5 dl mel (halvt grovt mel (fx grahamsmel, fuldkornshvedemel) og halvt hvedemel)

2 tsk. salt

Fremgangsmåde:

  1. Start med at tænde ovnen på 275-250 grader (den varmeste mulighed). Placer en bagesten / bageplade i bunden af ovnen.
  2. Opløs gær i vandet i en skål.
  3. Tilsæt olie, mel og salt. Mel skal i lidt efter lidt, til det har den rette konsistens.
  4. Ælt et par minutter. Dejen skal være fast, så den kan rulles ud.
  5. Dejen hæver i 1-2 timer med et viskestykke over.
  6. Dejen rulles ud på et stykke bagepapir.
  7. Toppes med tomatsauce og ønsket fyld.
  8. Kom bagepapiret (med pizzaen) på en tallerken. Åben ovnen og træk bagepapiret over på bagepladen/bagestenen, så bagepapiret ligger direkte oven på stenen.
  9. Bages til pizzaen er gylden i kanterne.
  10. Toppes med frisk basilikum og lidt olivenolie.
  11. Velbekomme!

Hvis du derimod først regner med at være pizzasulten i morgen, så kan denne pizza anbefales: koldhævet grov pizzadej. 

Print Friendly, PDF & Email

Tilføj en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.