Afrikansk linseret med røde linser og spinat. Lige for tiden er det varme retter fyldt med smag jeg har allermest lyst til. Derfor lavede jeg i sidste uge denne skønne afrikanske linseret, som består af krydderier, kokosmælk, røde linser og frisk spinat. Herhjemme spiste vi den lækre ret med brune ris og friske koriander.
Afrikansk linseret – vegetarisk gryderet
Retten blev så skøn, at jeg gerne vil dele opskriften med jer her.Jeg har angivet opskriften til fire personer, hvis man spiser brune ris til – husk at toppe retten med saltede peanuts, det gør det hele ekstra lækkert.
Gryderet med røde linser
Opskriften herinde indeholder en del krydderier og kan se lidt overvældende ud. Men når først krydderierne er købt, så er der til aftensmad til mange gange. Sørg gerne for at lave en stor portion, for linseretten smager også virkelig godt dagen efter at den er lavet. Derudover så er denne afrikanske linsegryde også god til madpakken, især hvis du har mulighed for lige at varme den op. Istedet for ris kan retten også sagtens spises med noget brød til, fx kunne disse naanbrød fungere rigtig fint dertil.
Røde linser
Denne vegetariske ret er lavet med røde linser. Røde linser er geniale i gryderetter, da de koger ud og giver retten en skøn konsistens. Røde linser skal ikke sættes i blød, men blot skylles inden brug. Røde linser har en kogetid på 20 minutter – men smag til undervejs, hvornår de er møre.
Men nu til opskriften på den vegetariske gryderet – som faktisk også er vegansk. Jeg har skrevet at der er til fire personer, hvis der spises ris eller andet til. Men lav gerne en større portion. Herhjemme er vi vilde med rester og retten smager så skønt, at det ikke gør noget at spise den to dage i træk – eller endnu flere.
Afrikansk linseret med røde linser, peanutbutter og spinat
Ingredienser
- olie til stegning
- 2 løg
- 3 fed hvidløg
- 1-2 spsk. karry
- 1 spsk. gurkemeje
- 1 spsk. spidskommen
- 1 x 1 cm frisk ingefær
- 2 dåser hakkede tomater
- 150 g røde linser
- 2 dl vand
- 1 dåse kokosmælk
- 3 spsk. peanutbutter jeg brugte crunchy
- lidt frisk chili
- saft af 1/2 lime
- salt
- 1 stor håndfuld frisk spinat
Serveres med:
- brune ris
- saltede peanuts
Sådan gør du
- Hak løg groft og hvidløg fint.
- Kom olie på en pande og tilsæt løg og hvidløg. Lad det stege lidt.
- Tilsæt så karry, gurkemeje, spidskommen, finthakket ingefær.
- Tilsæt de hakkede tomater, kokosmælk, røde linser, vand og peanutbutter.
- Tilsæt lidt chili, lidt limesaft og salt.
- Lad det koge til de røde linser er møre.
- Tilsæt så en stor håndfuld frisk spinat (eller mere).
- Retten er nu færdig og klar til servering.
- Spises med brune ris, peanuts og lidt frisk koriander.
- Velbekomme.
Noter
Hvis du også er vild med linseretter, så er disse måske også noget for dig:
- Indisk dahl – nem opskrift på lækreste dhal
- Spaghetti i linsesauce
- Vegetarisk gryderet med rødvin og linser
Du er også meget velkommen til at følge med på min instagramprofil. Her deler jeg endnu flere madbilleder og billeder fra min hverdag. Du er også velkommen til at skrive en kommentar herunder, hvis du har spørgsmål eller feedback til opskriften. Hvis du laver min mad, vil jeg elske at se et billede af det på instagram.
41 Kommentarer
Hvor ser det lækkert ud! :D Tror du man ville kunne erstatte med grønne linser og blomkål, fremfor røde linser og spinaten? Og i så fald hvilken mængde? Ville et helt hoved blomkål blive for meget? Og hvor vigtig er gurkemeje for smagen? Har hørt at man kun bruger det for at give farve?
V.h. Sally :)
Mange tak :-) Jeg tror ikke du kan bruge grønne linser, da de ikke koger ud på samme måde som de røde linser gør :-) Resten tror jeg dog godt, jeg ved bare ikke med mængden. Måske blot et halvt blomkål.
Jeg synes gurkemeje passer godt deri, men du kan godt undlade det.
Hvor lang tid skal retten simre når du har puttet linserne i? Bare sådan ca? :-)
30-45 minutter plejer de at få hos mig :-)
30-45 minutter plejer de at få hos mig :-)
Tak for lækker opskrift! Ny farvorit herhjemme i børnefamilien. Skøn smag og lækker cremet ret.
Ej hvor dejligt at I kunne lide den :) Tak!
Egner den sig til at fryses ned?
Jeg tror sagtens at det kan fryses :-) Jeg fryser ofte retter med røde linser.
Ser virkelig lækkert ud ! Elsker din daal, så denne skal også prøves. Ville der være helt umuligt at bruge spinat fra fryser?
Tusind tak :) jeg har ikke forsøgt med frossent – men tror godt det kan bruges :)
Har lige lavet retten her til aften. Er vildt overrasket over, hvor godt det smager. Både jeg og min kone tog to gange. Det er ikke sidste gang jeg laver den ret. Tak for det Stinna!
Har i øvrigt regnet ud, at der er ca. 355 kcal pr. portion.
Sikke en dejlig kommentar, mange mange tak :-)
Hej Stinna. Den skal jeg prøve når min veninde kommer lørdag. Hvilken salat ville evt passe godt til denne ret???
Hej, jeg ville servere en helt simpel salat til. Måske denne? https://stinna.dk/salat/simpel-salat-med-peberfrugt-og-tomater.html
:-)
Tak for en dejlig opskrift! Maden blev meget lækkert :)
Mange mange tak :-)
Skal prøve din spændende opskrift i aften, men er til tvivl om du blander spinaten i retten eller serverer den frisk ved siden af?
Hej :-) Dejligt at høre. Jeg kommer det i retten.
Hej Stinna.
Tak for opskriften! Hvordan får du peanutbutter til at smelte? Der var stadig lidt klumper i retten.
Hej, dejligt at den kunne bruges :-) Der er stor forskel på peanutbutter. Hvis den ikke smelter, så vil jeg anbefale at røre den ud i lidt vand inden.
Tusinde tak for fantastisk inspiration til et sundere liv <3
Sikke en skøn linseret – det er helt sikkert ikke sidste gang, den bliver lavet :-)
Dejligt at opskriften kan bruges :-) Tak!
Virkelig lækker ret. Spiser den med naanbrød. Jeg er blevet fan af dine vegetariske gryderetter!
Dejligt at høre, tusind tak :-)
Lækker
Mange tak :)
Genial opskrift. 1000 tak.
Jeg afprøvede den overfor nogle gæster for et par uger siden, der ikke er kød-spisere og som stiller meget høje krav til smag, kvalitet og “substans”.
De var helt klart positive og anerkendede.
Det gør mig glad, tusind tusind tak :-)
Super lækker ret – tak for opskriften!
Dejligt at opskriften kan bruges :-) Velbekomme.
Kan man bruge frossen spinat i stedet? :)
Det har jeg ikke forsøgt mig med, men det tror jeg sagtens :-)
Super lækkert!
Tusind tak :-)
Uhm, det er en superlækker linseret. Jeg supplerede lige med en porre og en rød peber, der trængte til at blive spist. Puttede det bare i, da retten stod og simrede
Tak! Og tak for tip med porre og peberfrugt :-)
Virkelig lækker. Lige en upgrade i forhold til daal. Lavede den til en fødselsdag med 10-12 gæster, dog uden spinat, da jeg ikke lige havde noget. Det var virkelig en nem måde at slippe omkring maden på, og alle spurgte efter opskriften :-)
Tusind tak for tilbagemeldingen :-) Så dejligt at gæsterne kunne lide den.
Jeg er helt tosset med den ret! Jeg har ofte en aftenvagt på arbejde og ender tit med at spise noget møg-mad. Men nu laver jeg denne her og putter i microbakker og har i fryseren og så er det bare at snuppe sådan en med.
Åh sikke en skøn besked! Tak :-)