Risalamande er den skønneste juledessert. Her får du min fars bedste opskrift på risalamande lavet af risengrød. Ris a la mande er den bedste afslutning på julemiddagen og smager allerbedst med en god kirsebærsauce på.
Opskrift på risalamande
Hver familie har sin egen opskrift og der kan være forskel på, hvordan man ønsker sin risalamande. For mig skal en risalamande smage af vanilje, ikke være for sød, indeholde en masse flødeskum og være skønt cremet. Derudover skal den være fyldt med grofthakkede mandler. Opskriften på hjemmelavet risalamande med kirsebærsauce er som sagt min fars opskrift, som jeg har fået lov til at dele med jer. Risengrøden er kogt af 1L risengrød – men det er ikke det hele der skal bruges.
Risalamande
Ingredienser
Risengrød – 800 g kogt, kold risengrød. Kogt med vaniljestang.
- 3 dl vand
- 200 g grødris
- 1 L sødmælk
- 1 drys salt
- 1 stk. vaniljestang
Risalamande
- 110 g smuttede mandler
- 4,25 dl piskefløde
- 2 spsk. sukker (hvis du ønsker mere vaniljesmag, så tilsæt lidt vanilje sammen med sukkeret).
Servering
- kirsebærsauce
Sådan gør du
- Dagen før servering koges risengrød. Kom vand i en gryde og kog risene deri. Tilsæt sødmælk og kog risengrøden under omrøring. Risengrøden koges sammen med en vaniljestang – husk at tilsætte lidt salt til grøden.
Risalamande
- Smut mandlerne og hak dem groft.
- Pisk fløden til flødeskum. Det skal ikke være hårdt pisket.
- Tilsæt sukker til flødeskummet og rør det forsigtigt rundt.
- Fisk vaniljestangen op.
- Tilsæt nu grød lidt ad gangen. Sørg for at tage små skefulde, så du er sikker på at få det rørt ordentligt ud.
- Sæt risalamanden i køleskabet inden servering. Gerne nogle timer, så den bliver helt kold.
- Serveres med kirsebærsauce.
Tips til ris ala mande
- Risengrøden koges dagen før servering.
- Sørg for af risene i grøden stadig har bid. De må ikke koges helt ud.
- I min fars variant koges risengrøden sammen med en vaniljestang og tilsættes lidt salt. Dette giver den skønneste smag.
- Det er vigtigt ikke at piske flødeskummet for hårdt – det skal være letpisket.
- Vend sukkeret i flødeskummet lidt ad gangen. Sørg for ikke at røre for meget rundt.
- Du kan udskifte sukker med flormelis, hvis du ikke har tid til at lade risalamanden trække lidt. Så undgår du sukkerkrystaller – som ellers opløser sig, når den trækker i nogle timer.
- Kom risengrøden i skålen med flødeskum lidt ad gangen. Så er du sikker på, at mængden af flødeskum passer med mængden af risengrød – og du slipper for en for fast risalamande. Brug en ske og skrab risengrøden i overfladen, så er du sikker på, at der ikke kommer store klumper af risengrød.
Servering af ris ala mande
Men hvad serveres til risalamande? Det klassiske er en god kirsebærsauce. I min familie er de ret vilde med amarena-kirsebærsauce. Men ellers kan den købte fra Meyers også anbefales.
Andre slags risalamande
Da jeg spurgte på min Instagramprofil efter jeres bedste opskrifter på risalamande, foretog flere af jer at komme citronskal i ris ala manden. Det har jeg aldrig prøvet før, men tippet er hermed givet videre. Derudover bruger flere af jer portvin i ris a la manden, mens flere helt undlader mandler.