Sundere fastelavnsboller med remonce, creme og chokolade

af Stinna
sundere fastelavnsboller

Sundere fastelavnsboller med mindre sukker

Lidt sundere fastelavnsboller, lavet på groft mel og med en mindre mængde sukker. Denne opskrift på grove fastelavnsboller er gode og er et godt alternativ til mine bedste fastelavnsboller.

Vi har erstattet halvdelen af melet med en grov variant og skåret ned på sukker. Dog kan man ikke kalde dem sunde, men de er et lidt sundere alternativ.

Fastelavnsboller med creme og remonce

Selvom de er med en grovere dej, så smager de virkelig fantastisk. Da vi begge tog den første bid, var vi helt sikre på at disse skulle på bloggen. De er bløde, snaskede og smager som en fastelavnsbolle skal! I disse fastelavnsboller er der en creme og remonce. Derudover har vi i nogle af dem kommet lidt fintskåret æble og mørk chokolade. På toppen er der smeltet mørk chokolade.

Opskrift på sundere fastelavnsboller

Herunder kommer opskriften på de sundere fastelavnsboller. Jeg har valgt ikke at kalde dem for sunde, da der jo stadig er tale om en kage – men de er alligevel en sundere slags. Det går dog ikke ud over smagen, for disse fastelavnsboller blev virkelig gode. Fastelavnsbollerne er fyldt med lige de elementer vi elsker. Men jeg tænker også at de vil være gode med marcipan og marmelade måske? Vi toppede dem med smeltet chokolade og glimmer – men lidt hvid eller mørk glasur vil også passe perfekt til.

Nå, men nu til opskriften. Jeg håber at I kan bruge opskriften. Herunder har jeg på et billede forsøgt at vise, hvordan jeg folder fastelavnsbollerne, så cremen bliver i bollerne.

Sundere fastelavnsboller

Hævetid1 time 40 minutter
Ret: Bagværk
Antal: 12 stk.
Forfatter: Stinna – www.stinna.dk
Ingen stjerner endnu

Ingredienser

Dejen

  • 25 g gær
  • 1,5 dl lunken mælk brug den type du ønsker – du kan også bruge fx havremælk
  • 1 tsk. kanel
  • 1 tsk. kardemomme
  • ½ tsk. salt
  • skallen af 1 appelsin øko
  • 2 spsk. kokossukker eller honning, rørsukker, sukrin, agavesirup
  • 2 æg
  • 2 spsk. smør
  • 500 g mel vi brugte 250g speltmel og 250g hvedemel. Brug evt. hvid hvede istedet for speltmel, for et lysere udtryk

Creme

  • 2 æggeblommer
  • 2 dl mælk
  • 2 spsk. kokossukker
  • ½ tsk. vanillepulver ikke sukker
  • 2 spsk. maizena

Remonce

  • 100 g mandelmel kan laves ved at blende mandler fint
  • 2 spsk smør
  • 1 stor spsk honning/agavesirup

Ekstra fyld

  • friske æbletern
  • mørk chokolade

Topping

  • Mørk chokolade frysetørrede bær eller lidt nødder

Sådan gør du

Dejen

  • Rør gær og lunken mælk sammen.
  • Kom herefter smeltet smør, krydderier, salt, appelsin skal, æg, kokossukker og mel i.
  • Ælt det sammen.
  • Sæt det til hævning i 1 time.

Remonce

  • Bland mandelmel, honning, smør og mandelessens.
  • Sæt det til side, indtil dejen har hævet færdige.

Creme

  • Cremen skal først laves, når dejen næsten har hævet færdigt. Ellers kan den blive for tyk, når den køler af.
  • Rør æggeblommer, mælk, vanille, kokossukker og maizena sammen.
  • Lad det koge langsomt op.
  • Når det koger, begynder det at blive tykt. Brug et piskeris.

Resten

  • Nu skal bollerne fyldes. Del dejen i 12 lige store klumper. Med en kagerulle rulles de nogenlunde tyndt, som på billedet.
  • Kom 1 spsk creme,1 tsk remonce og hvad du ellers ønsker af fyld.
  • Luk bollerne grundigt. Dette gøres ved at tage begge sider ind mod hinanden og derefter den øvre og nederste side mod hinanden. Luk godt til og vend bollen om, så åbningen er ned ad.
  • Kom bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Lad dem hæve igen under et viskestykke. Gerne 40 minutter et lunt sted.
  • Når bollerne har hævet, så kan de pensles med lidt pisket æg.
  • Bollerne bages ved 200 grader i 12-15 minutter ca – hold øje med dem, der er forskel fra ovn til ovn. De skal være gyldne, men bløde.
  • Når de kommer ud af ovnen, kommes der lidt mørk chokolade oven på. Når det begynder at smelte, fordeles det med en kniv. Toppes med frysetørrede bær, lidt guldstøv eller hakkede nødder.
  • De kan holde sig lækre et par dage, opbevar dem i en pose på køl – ellers kan de sagtens fryses og evt. varmes i en mikroovn.
  • Velbekomme.

Vi har valgt at krydre vores dej med lidt appelsinskal, kardemomme og kanel. Det er ikke for gennemtrængende, men giver et lækkert lille twist. Skal I også bage fastelavnsboller i år, måske sundere fastelavnsboller ?

Sundere fastelavnsboller med remonce, creme og chokolade
Sundere fastelavnsboller med remonce, creme og chokolade
Sundere fastelavnsboller med remonce, creme og chokolade
Sundere fastelavnsboller med remonce, creme og chokolade
sundere fastelavnsboller
sundere fastelavnsboller

17 Kommentarer

Pernille Thyrring 31. januar 2016 - 16:56

Øj, øj, øj – de ser virkelig lækre ud! Dejligt med en opskrift på grove fastelavnsboller, der ikke bliver tørre og kedelige (ser de i hvert fald ud til på billedet :-)) Tak for den!

Reply
Stinna 31. januar 2016 - 19:43

De er slet ikke tørre og kedelige :-) Håber du får dem afprøvet. God aften.

Reply
Camilla 1. februar 2016 - 11:46

hvor ser de lækre ud! Godt at fastelavnsbolle-sæsonen fortsætter lidt endnu ;)

Reply
Stinna 1. februar 2016 - 16:59

Nemlig ;-) Jeg skal også bage disse én gang mere (mindst!)

Reply
Kristina 2. februar 2016 - 23:48

Min dej var MEGET våd og umulig at rulle ud?
Tilsatte ekstra mel og resultatet blev ok, men hvordan var jeres dej?

Reply
Stinna 3. februar 2016 - 08:30

Hej Kristina,
det lyder underligt. Vores dej var fast og smidig, lige som den skal være.
Du kan se vores på billederne, der hvor vi har rullet den ud. Hvor meget vand har du brugt?

Reply
Stinna 3. februar 2016 - 13:06

Hej Kristina, jeg har fundet fejlen. Jeg mente 500g mel. Det beklager jeg meget, håber de blev gode alligevel.

Reply
Kristina 3. februar 2016 - 21:14

Helt ok, så bliver jeg jo bare nødt til at prøve igen
Men smagsmæssigt er de super gode

Reply
Stinna 4. februar 2016 - 08:52

Skønt :-) Jeg håber du får dem prøvet igen.

Reply
Kristina 7. februar 2016 - 15:56

Så er opskriften teste igen og de blev SUPER gode, så de er hermed stemplet som husets nye favorit!

Stinna 7. februar 2016 - 18:57

Det er jeg glad for at høre, skønt at du kan bruge min opskrift :-) Derhjemme er de også husets favorit!

Stine 2. februar 2018 - 11:13

Hej Stinna :)
Jeg tænkte på, om man kunne bruge et alternativ til det kokossukker, du putter i cremen?
Det er ikke lige en ingrediens, jeg har i mit køkken.

Reply
Stinna 3. februar 2018 - 18:49

Hej, du kan sagtens bruge en anden type – fx rørsukker :-)

Reply
Birgitte 21. januar 2019 - 12:28

Nu skal jeg lige til at prøve din opskrift, og så bliver jeg i tvivl over at du skriver 2 spsk smør – hvor meget er det så jeg skal smelte? Hvorfor ikke skrive det i gram?

Reply
Stinna 22. januar 2019 - 15:42

Hej Birgitte,
jeg burde have skrevet det i gram ja :-) Jeg må veje det næste gang.
Det gør ikke så stor forskel, men jeg ville måle det i det fast form.

Reply
Monica 29. januar 2019 - 10:58

Hej. Kan de løn fryses ned?

Reply
Stinna 31. januar 2019 - 11:22

Hej, det tror jeg godt. Men jeg har ikke selv forsøgt :-)

Reply

Tilføj en kommentar

Opskrift vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.