Minirugbrød – perfekte til madpakken

af Stinna

Minirugbrød eller skolerugbrød. Disse små rugbrød med surdej er helt perfekte til madpakken og så er de ret så nemme at lave. Indrømmet, så er jeg ikke verdens bedste til at bage rugbrød. Faktisk tværtimod. Det lykkes aldrig helt, de bliver altid klæg inden i og ellers så smuldrer de helt vildt. Derfor besluttede jeg mig et par uger siden for at prøve at bage små rugbrød i forme og det er endelig lykkes mig at bage rugbrød.

Jeg har dog fået en del hjælp, jeg har nemlig luret denne opskrift fra Hornbek og så selv lavet om på opskriften, så den lige passer til mine smagsløg. Hornbek er jeg blevet anbefalet af min farmor, som bruger mange af hans opskrifter til at bage ud fra. Min farmor bager også verdens bedste rugbrød, som er bagt efter en videreudvikling af en opskrift fra den side.

 

De er virkelig gode, de er perfekte til madpakken eller som en lille hurtig hapser. Herhjemme er de blevet bagt adskillelige gange de sidste par uger, for vi prøver at skære lidt ned på hvide boller herhjemme – men da vi elsker brød, så er det skiftet ud med disse gode minirugbrød.

Nu til opskriften på minirugbrød.

De minirugbrød på billedet har jeg glemt at prikke med en gaffel øverst, så de er revnet lidt – men de hverken smuldrer eller smager dårligere af den grund. Her er min variant, som er inspireret af den anden opskrift.

Minirugbrød – perfekte til madpakken
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 12
Ingredients
  • Dag 1:
  • 2 dl surdej (jeg bruger en med hvedemel og rugmel. Min surdej er ret tyk)
  • 80g rugkerner, knækkede
  • 80g solsikkekerner (kan byttes ud med flere rugkerner)
  • 80g hørfrø
  • 80g groft rugmel
  • 80g hvedemel
  • 1 spsk. sirup
  • 1/2 tsk. flydende malt (kan undlades, men giver farve og smag)
  • 2 dl koldt vand
  • 1 spsk. groft salt
  • Dag 2:
  • blanding fra dag 1
  • 200g groft rugmel
  • 15g gær
  • 2-3 dl vand (eller mere, det kommer an på hvor tyk din dej er. Jeg kommer lidt mere i)
Instructions
  1. Dag 1: På førstedagen blandes alle ingredienserne sammen i en skål.
  2. Kommes på køl i mindst 12 timer med et håndklæde over.
  3. Dag 2: Tag skålen ud af køleskabet. Tilsæt nu resten af ingredienserne og rør det godt rundt, gerne på en røremaskine (ved lav hastighed). Dejen skal ikke være for tyk og heller ikke for tynd. Jeg har min dej så tyk, at jeg med en ske kan komme det i forme – men det flyder ikke helt ud selv.
  4. Nu skal dejen hæve lunt 2 timer.
  5. Kommes i forme og prik overfladen med en gaffel.
  6. Bages i 50 minutter i en forvarmet ovn ved 190grader (ikke varmluft).
  7. Lad dem køle lidt af og spises med smør på.
  8. Velbekomme.

Print Friendly, PDF & Email
5 Kommentarer

5 Kommentarer

Emma Bjærge 19. januar 2018 - 18:05

Lyder som en super opskrift! Hvor har du købt den fine form?

Reply
Stinna 19. januar 2018 - 19:40

Tak :-) Jeg bruger denne. Har købt den i butikken, men du kan få den her: http://www.kunstogkokkentoj.dk/da/product/forme-og-bageudstyr/moulflex-kage-rektangulaer-9-stk-10-cl

Reply
Ida 23. februar 2018 - 09:58

Kan man lave dem, hvis man ikke lige har en surdej kørende? Og vil man kunne bage dem i almindelige muffinforme, hvis man ikke lige har sådan en fin form. :)

Reply
Stinna 23. februar 2018 - 13:16

De kan sagtens laves i en muffinsform :-) Men jeg har ikke forsøgt mig uden surdej. Måske med noget yoghurt og så ekstra gær?

Reply
Små sundere bananbrød - perfekte til madpakken - Stinna 2. juli 2018 - 08:42

[…] jeg, at de sagtens kan fryses ned. Jeg lavede halvdelen i min fine form, som jeg også bruger til mini rugbrød, mens resten blev lavet i en almindelig silikone muffinsform. Jeg har bedst erfaring med at bage […]

Reply

Tilføj en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.