Gammeldags æblekage

af Stinna

Gammeldags æblekage i en ny version. Nemlig en slags luksus-æblekage, hvor makronrasp er skiftet ud med den lækreste crumble med marcipan. Det smager helt fantastisk sammen med den skønne æblemos og flødeskum.

Opskrift på luksus gammeldags æblekage

Er du heller ikke speciel vild med den klassiske gammeldags æblekage? Så prøv denne! Den er nemlig helt uden makroner og rasp, men er i stedet med den lækreste, sprøde crumble med marcipan.

Du kan enten vælge at portionsanrette din æblekage, men du kan også sagtens bare servere den som en slags ‘saml-selv’ dessert. Den simple dessert er faktisk perfekt til gæster, da både æblemos, flødeskum og crumble sagtens kan laves i forvejen. Så kog æblemosen og lav din crumble, måske allerede dagen inden du får gæster.

Gammeldags æblekage

Opskriften herunder rækker til cirka 6 portioner, alt efter hvad der ellers serveres til. Jeg serverede den som en del af et kagebord, hvor der var til endnu flere portioner.
Ret: Bagværk, Dessert
Køkken: Vegetarisk
Servings: 6 portioner
Author: Stinna
5 fra 1 stemme

Ingredienser

Æblemos

  • 1 kg æbler, skrællet og skåret i tern
  • 100 g sukker
  • 1 dl vand
  • 1 stk. vaniljestang

Marcipan crumble

  • 100 g marcipan, skåret i små tern
  • 150 g grofthakkede mandler
  • 100 g smør, skåret i små tern
  • 100 g sukker
  • 60 g brun farin
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 100 g grovvalsede havregryn
  • 100 g hvedemel

Servering

  • 0,5 L piskefløde

Sådan gør du

Æblemos

  • Kom æbletern, sukker, vand og vaniljestang (skåret i på midten) i en gryde. Lad det simre til æblerne er kogt helt ud. Lad det derefter køle helt af og sæt det i køleskabet.

Marcipan crumble

  • Tænd ovnen på 200 grader (over-og undervarme)
  • Kom alle ingredienserne i en skål. Bland det godt sammen – jeg synes det er nemmest at bruge hænderne.
  • Kom det på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Bages i ovnen i 11-18 minutter. Hold godt øje med det. Det må endelig ikke blive brændt – men skal være gyldent. Det bliver sprødt, når du tager det ud af ovnen og det køler af. Lad det køle helt af.

Servering

  • Pisk flødeskum let. Fordel æblemos i glas og fordel en god mængde crumble. Top med flødeskum.

Gammeldags æblekage med havregryn

I denne opskrift er de klassiske makroner og rasp som sagt skiftet ud med en knasende sprød crumble, hvor jeg har tilsat havregryn, mandler, marcipan og andre skønne ingredienser. Det giver en skøn og sprød crumble, som jeg synes passer perfekt til den nemme dessert.

Æblekage med flødeskum

Denne dessert er perfekt til alle flødeskumselskere! Du kan også lave den i en mælkefri version, ved at skifte smør ud med en vegansk udgave og skifte flødeskum ud med pisket soyaflødeskum. Det fungerer også fint.

Det nemme ved denne æblekage er, at den slet ikke skal bages. Det er kun den lækre crumble, der kræver en lille tur i ovnen. Ellers skal desserten blot samles og nydes.

Hvilke æbler er gode til æblekage?

Du kan bruge mange forskellige slags æbler til æblekage, alt efter hvor sød du foretrækker den. Personligt kan jeg godt lide at bruge et æble med lidt syre, for at æblekagen ikke bliver for sød. I denne opskrift har jeg skrællet æblerne. Men du kan også koge æblegrøden med skrællen og derefter blende den, hvis du ikke gider at skrælle så mange æbler.

Følger du med på Instagram? Ellers er du meget velkommen.

5 Kommentarer

Helle Vestergaard 13. september 2025 - 07:03

Hej Stinna
Er vægten på æblerne før eller efter de er skrællet og ordner ?
Hilsen Helle

Reply
Stinna 13. september 2025 - 07:29

Hej, vægten er efter de er ordnet :-)

Reply
Helle Vestergaard 13. september 2025 - 08:46

5 stars
Tak Stinna for dit hurtige svar

Reply
Helle Vestergaard 13. september 2025 - 08:51

Hej igen kan crumblen laves dagen før ?

Reply
Stinna 14. september 2025 - 15:56

Det tror jeg godt. Men jeg har ikke forsøgt :-)

Reply
5 from 1 vote

Tilføj en kommentar

Opskrift vurdering




Dette site anvender Akismet til at reducere spam. Læs om hvordan din kommentar bliver behandlet.