Chili sin carne

af Stinna
Chili sin carne

Chili sin carne. I dag vil jeg gerne dele en ægte vegetarisk klassiker med jer. Faktisk var det en af de allerførste opskrifter jeg delte med jer herinde på bloggen. Men jeg har nu videreudviklet opskriften og er nået frem til et virkelig lækkert resultat, som jeg gerne vil dele med jer. Min kæreste var også helt vild med retten og sagde faktisk, at den smager bedre end den han normalt laver med kød. Opskriften er en vegetariske chili con carpe. Det vil sige, at jeg har skiftet kød ud med linser og grøntsager.

Chili sin carne, eller chili con carne bare uden kød

Jeg er ret vild med denne ret og så er det faktisk en af de allernemmeste opskrifter at lave. Alle ingredienser skal bare i en stor gryde, hvor det så skal stå og simre længe. Derudover er retten endnu bedre dagen efter. Så det er oplagt at lave en stor portion og have til et par dage.

Istedet for kød, kommer jeg ekstra bønner i min opskrift. Normalt kommer jeg kun kidneybønner i min chili sin carne, men i denne opskrift har jeg også tilsat røde linser . Det giver en virkelig god og fyldig konsistens.

I min tidligere opskrift serverede jeg retten med quinoa til, men jeg spiser den faktisk oftest med brune ris. Derudover toppes retten med det man lige ønsker – jeg er vild med creme fraiche, koriander, rødløg og måske lidt avocado.

Hvis du også er vild med gryderetter, så prøv også disse:

Sund mad på SU – indisk vegetarisk curry

Indisk curry med blomkål og gulerødder

Græskar curry – karryret med græskar og kokosmælk
Chili sin carne

Opskriften herunder er til fire personer. Jeg serverer chili sin carne sammen med ris og topper retten med friske koriander og gerne en klat creme fraiche. Jeg laver altid en stor portion, så der er rester til dagen efter.

Nu til opskriften på vegetarisk gryderet med chili og bønner:

Chili sin carne
Forb. tid
20 min
Tilb. tid
30 min
Samlet tid
50 min
 

Chili sin carne er den lækreste vegetarret med bønner, krydderier, rødvin og mørk chokolade. Jeg har i min variant også tilsat røde linser, som giver en skøn konsistens.

Ret: Aftensmad
Køkken: Vegetarisk
Antal: 4 personer
Forfatter: Stinna
Ingredienser
  • 3 løg
  • olie til stegning
  • 3 fed hvidløg
  • olie
  • 1 tsk. koriander stødt
  • 2 tsk. spidskommen stødt
  • 1 tsk. kanel stødt
  • 700 g hakkede tomater ca. 2 dåser
  • lidt rød chili
  • 2 dl røde linser
  • 4 dl vand
  • 2 dåser kidneybønner
  • 1 dl rødvin
  • 4 gulerødder
  • salt
  • 1 dl majs frosne eller dåse
  • 20 g mørk chokolade
Til servering:
  • ris
  • creme fraiche
  • friske koriander
  • avocado
Sådan gør du
  1. Kom olie i en gryde eller på en dyb pande.

  2. Hak løg (lidt groft) og hak hvidløg fint. Kom det på panden og lad det stege lidt.

  3. Tilsæt koriander, spidskommen og kanel og lad det stege lidt, mens du rører godt i det.

  4. Tilsæt de hakkede tomater, lidt rød chili, vand, kidneybønner og røde linser.

  5. Skær gulerødder og tilsæt dem til panden.

  6. Tilsæt rødvin, salt og majs.

  7. Lad det hele simre - gerne 30 minutter eller mere - men minimum til de røde linser er møre.

  8. Når retten har simret færdigt tilsættes hakket mørk chokolade som røres rundt, til det er smeltet. Smag retten til med salt.

  9. Velbekomme!

Faktisk er ovenstående chili sin carne vegansk. Du kan bytte creme fraiche ud med soyayoghurt – så er retten helt uden mælkeprodukter.


Chili sin carne

Hvis du vil se flere madbilleder, så kig også gerne med ovre på min instagramprofil. 

Print Friendly, PDF & Email
17 Kommentarer

17 Kommentarer

Jannie // Guapizimo 1. oktober 2018 - 09:16

Jeg har bogmærket opskriften, den skal helt sikkert prøves snarest!

Reply
Henriette 1. oktober 2018 - 16:36

Må jeg spørge: Hvilke dåsetomater bruger du?

Reply
Stinna 2. oktober 2018 - 07:21

Det er meget forskelligt. Lige nu bruger jeg tomater på glas fra Øgo (Netto) :-)

Reply
Jenny 8. oktober 2018 - 17:04

Du skriver gulerødder to gange, men det er vel kun en gang?

Reply
Stinna 9. oktober 2018 - 08:41

Godt set – de skal kun stå én gang :-)

Reply
Louise 19. januar 2019 - 15:33

Hej,

Ved du om man kan varme det igen næste dag ? Eller bliver linserne kedelige ?

Reply
Stinna 21. januar 2019 - 09:51

Det gør vi herhjemme :)

Reply
Rana 23. januar 2019 - 19:12

Tak for opskriften!

Reply
Stinna 23. januar 2019 - 19:13

Velbekomme :-)

Reply
Anne Bach 12. februar 2019 - 08:04

Smager super godt. Jeg tilsætter 3-4 kartofler i tern sammen med gulerødderne. Det giver lidt mere fyld og smager godt.

Reply
Stinna 12. februar 2019 - 08:15

Mange tak :-) Og god idé med kartofler.

Reply
Morten 4. marts 2019 - 17:57

Det lyder som en god og lækker opsrkift på Chili sin Carne, som jeg vil afprøve med mine egne forbedringer. Jeg forstår dog ikke, at man altid bruger kidneybønner i danske chileretter. Chili kalder på pintobønner.

Reply
Stinna 4. marts 2019 - 20:36

Hej Morten. Mange tak skal du have :-) Måske det hænger sammen med, at kidneybønner fås på dåse i de fleste supermarkeder. Jeg aner det ikke, herhjemme kan vi bare ret godt lide kidneybønner :-)

Reply
Celine Dion 24. marts 2019 - 19:17

Lige et pro tip fra Celine, Aarhus: Pas på med salten. Ellers er det meget nice! peace out

Reply
Stinna 24. marts 2019 - 19:25

Mange tak skal du da have :-) Ja måske mine tsk. er mindre. Skriver det dog lige som en kommentar.

Reply
Henning 30. maj 2019 - 18:59

Hej Stinna,
En fantastisk ret, som selvfølgelig kan varieres med årstidens grøntsager.
“Desværre ” er jeg kommet til at lave Chili sin carne til en mindre arme. Har du eller andre erfaring med frysning af retten?

Reply
Stinna 1. juni 2019 - 09:26

Hej Henning. Dejligt at du kan bruge min opskrift. Jeg har ikke prøvet at fryse den, men det tror jeg sagtens at du kan :-)

Reply

Tilføj en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.