Tiramisu

af Stinna

Tiramisu er en klassisk italiensk dessert med kaffe, som smager helt fantastisk! Tiramisu består af ladyfingers, som er en slags kiks, en blød mascarponecreme og god kaffe.

tiramisu

Opskrift på tiramisu

Herunder får I min version af tiramisu. Tiramisu kan nemlig laves på utallige måder. Jeg har valgt at lave en tiramisu uden alkohol, som eftersigende er den traditionelle måde at lave tiramisu på. Men du kan sagtens tilsætte en smule masala eller anden alkohol, hvis du ønsker.

Jeg har brugt købte ladyfingers. Men du kan sagtens bage dem selv, hvis du ønsker. Jeg mindes blot at have læst, at det ikke er besværet værd.

Tiramisu

Ret: Dessert
Køkken: Vegetarisk
Antal: 8 personer
Forfatter: Stinna
5 fra 1 stemme

Ingredienser

Creme

  • 3 dl piskefløde
  • 250 g mascarpone
  • 80 g sukker
  • 3 tsk. vaniljesukker

Kaffe

  • 2 dl stærk kaffe (gerne stærk espresso. Jeg lavede 2 espressoshot)
  • 2 spsk. sukker

Resten

  • 200 g ladyfingers (cirka 24 stk.)
  • 100 g mørk chokolade (70%)

Sådan gør du

Creme

  • Start med at piske fløden til letpisket flødeskum.
  • I en skål røres mascarpone, sukker og vaniljesukker sammen.
  • Vend det derefter forsigtigt sammen med flødeskummet. Stil det til side.

Kaffe

  • Bryg 2 dl stærk (men god!) kaffe. Rør 2 spsk. sukker ud deri. Stil til side, til det er kølet af.

Tiramisu

  • Inden du dypper dine ladyfingers i kaffe, kan du med fordel forsøge at finde et passende fad. Jeg brugte et på cirka 20 x 30 cm.
  • Dyp én ladyfinger ad gangen i kaffen, så den bliver våd på den ene side (kun halvdelen der skal dyppes). Den skal kun lige dyppet kort, ikke i blød deri.
  • Kom 12 (dyppede) ladyfingers i en form. Kom derefter halvdelen af mascarponecremen over.
  • Kom de resterende 12 (dyppede) ladyfingers ovenpå mascarponecremen. Fordel den sidste mængde mascarponecreme på toppen.
  • Stil din tiramisu på køl i 12-16 timer. Så får den en skøn smag og ladyfingers har stadig lidt 'bid'.
  • Lige inden servering rives 100 g mørk chokolade over.
  • Nydes kold. Velbekomme.

Tiramisu uden alkohol

Som nævnt ovenfor, er denne udgave helt uden alkohol. Jeg bryder mig nemlig ikke om den let sprittede smag, som mange tiramisu har. Man kunne måske tro at den ville mangle smag uden – men jeg lover, at denne opskrift smager helt fantastisk – selv uden alkohol.

Med eller uden æg?

Min opskrift på tiramisu er uden æg. Jeg kan godt lide cremen helt luftig og har derfor lavet cremen af mascarpone, som er vendt sammen med letpisket flødeskum. Det er nemt og lynhurtigt at lave – og derfor en klar favorit hos mig.

Chokolade eller kakao på toppen

Traditionelt pyntes en tiramisu med kakaopulver på toppen. I min opskrift har jeg valgt at drysse med finthakket mørk chokolade. Det synes jeg giver en god kontrast til den søde creme og samtidigt pynter det.

2 Kommentarer

Jenny 16. december 2023 - 18:07

Du skriver, at uden alkohol er den traditionelle måde, har du kilder på det?
Fuld respekt for, at du foretrækker den uden sprit smag.

Reply
Stinna 20. december 2023 - 13:38

Én bestemt kilde har jeg desværre ikke :-) Men efter at kigget i gamle italienske kogebøger og søgt på nettet, kommer dén påstand frem mange gange.

Reply
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Tilføj en kommentar

Opskrift vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.