Brunede kartofler er noget af det bedste ved julen. Faktisk er de brunede kartofler helt uundværlige ved julemiddagen, hvor jeg spiser flere brunede kartofler, end jeg spiser af de hvide.
Opskrift på brunede kartofler
Brunede kartofler er helt perfekte sammen med julesovs. Denne opskrift på kartofler er fra min mor, som har fået opskriften af min farmor. I min familie kan brunede kartofler næsten ikke få for længe på panden, så sørg for at starte i god tid. De brunede kartofler skal være flot brune i farven – og det tager tid. Faktisk kunne mine på billedet godt have fået 10-15 minutter længere.
Brunede kartofler
Ingredienser
- 850 g kartofler (cirka 2 glas)
- 200 g sukker
- 2-3 spsk. smør
Sådan gør du
- Hvis du bruger kartofler fra glas, skal de skylles grundigt inden brug. Lad dem derefter tørre i en si og til sidst på et viskestykke. Dette gælder også, hvis du selv koger og skræller kartoflerne. Kartoflerne skal være helt tørre, for at der ikke kommer væske på panden.
- Kom sukker på en stegepande i midten og lad det varme op ved middel varme. Det skal kun blive lysebrunt.
- Tilsæt smør og lad det boble op. Rør det rundt.
- Tilsæt nu kartofler og skru ned på svag varme. Rør i det løbende og vend kartoflerne forsigtigt rundt. Der skal kun lige være varme nok til, at sukkerlagen ikke størkner. Det er vigtigt, at de brunede kartofler steger i minimum 30 minutter – og gerne længere.
- De brunede kartofler er færdige, når de re flot gyldne og det meste af sukkerlagen sidder på kartoflerne.
Tips til brunede kartofler
- Sørg for at gå igang med de brunede kartofler cirka 45-60 minutter før servering. Det er vigtigt, at de brunede kartofler får længe på panden.
- Hvis sukkerlagen bliver mørk inden du tilsætter smør, så start forfra. Sukkeret (eller karamellen) må kun lige være lysebrun.
- Sørg for at vende rundt i kartoflerne undervejs.
- Hvis du bruger glaskartofler, så husk at skylle dem grundigt inden de tørres og bruges.
- De brunede kartofler er allerbedst når de er nylavede. Du kan dog med forskel klargøre kartoflerne inden, så tager det ikke længe at lave.
- Du kan også selv koge kartofler og skrælle dem til denne opskrift. Hvis du selv gør dette, så brug små kartofler – fx aspargeskartofler.
Brunede kartofler kan spises hele året, men er særligt gode til julemaden. Prøv at servere dem sammen med min vegetariske hyttepostpostej og vegetariske brune sovs.
Du er også velkommen til at følge med på min Instagramprofil, hvor jeg deler endnu flere madbilleder.