Vegetar empanadas er små brød med det lækreste fyld. De laves ofte med kødfyld, men i denne opskrift har jeg fyldt dem med lækker vegetarisk fyld.
Opskrift på vegetar empanadas
Empanadas er egentligt brød med fyld. Eftersigende betyder empanadas noget ala ‘indbagt’ og er ganske almindelige i fx Argentina. Empanadas minder lidt om en pirog, men dejen er anderledes. Du kan fylde dem med lige hvad du ønsker, men jeg har lavet en krydret variant med sorte bønner og ærter.
De er geniale til madpakken, til tapas eller bare som en lille snack. Ofte er empanadas lavet med butterdej, men jeg har lavet en dej der minder om en klassisk tærtedej. Server gerne dine empanadas med guacamole til.
Empanadas
Ingredienser
Dej
- 75 g koldt smør
- 1,25 dl koldt vand
- 1 stk. æg
- 300 g hvedemel
- 1 tsk. salt
Vegetarisk fyld
- 1 stk. løg
- 1 fed hvidløg
- olie til stegning
- 2 tsk. spidskommen
- 1 tsk. koriander, stødt
- 1/2 tsk. røget paprika
- 1 tsk. paprika
- 1 dåse sorte bønner
- 1 spsk. limesaft
- 100 g revet cheddarost
- 2 spsk. tomatpuré
- 1 dl vand
- 1 dl ærter (fra frost)
- salt
- 1 håndfuld frisk koriander
Pensling
- 1-2 æg til pensling
Sådan gør du
Dej
- Bland mel og salt i en skål. Tilsæt smør og fordel det i små stykker. Tilsæt vand og æg. Bland det godt sammen (jeg bruger hænderne). Skal æltes kort sammen til en ensartet dej. Sæt den på køl i 30 minutter.
Fyld
- Hak løg og hvidløg fint. Steg det i olie på en pande.
- Tilsæt krydderier og lad det stege et minut under omrøring.
- Skyl bønnerne grundigt. Tilsæt bønner, ærter, tomatpuré, vand og limesaft til panden. Lad det simre i 5-10 minutter.
- Tag panden af varmen og lad det køle en smule af. Tilsæt revet ost og vend det rundt. Smag til med salt.
- Hak koriander fint og tilsæt til panden.
Samling af empanadas
- Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
- Del ægget i hvide og blomme.
- Drys lidt mel på køkkenbordet. Del dejen i 12 dele. Form hvert stykke dej til en kugle og rul den derefter ud til en cirkel.
- Placer 1 spsk. fyld cirka midt for (gerne en smule på den ene side, som når man laver pirogger). Pensl kanten med æggehvide og luk den sammen. Tryk kanterne sammen med en gaffel. Sørg for at de er grundigt lukkede.
- Placer din empanada på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl med æggeblomme. Fortsæt med al dejen og fyldet.
- Bages midt i ovnen i cirka 14-15 minutter. Hold øje med dem, der er forskel på ovne.
- Spises lune – gerne med guacamole til.
Vegetar empanadas
Empanadas spises i mange spansktalende lande – og er særligt kendte som argentinske empanadas. Jeg har derfor ladet mig inspirere af krydret fyld i min vegetariske version. Traditionelt er empanadas med kød i, men jeg har lavet en vegetarisk version med bønner.
Du er også velkommen til at følge med på min Instagramprofil, hvor jeg deler endnu flere madbilleder.
1 Kommentar
[…] Vegetar-empanadas. Nok til […]