Sund brownie. Virkelig lækker og tung sundere brownie med valnødder og chokoladeganache. Da jeg i weekenden holdt fødselsdag sammen med min niece, var det mig der stod for at bage den ene af kagerne. Jeg har længe gerne ville bage en brownie, men efter et totalt mislykket forsøg for noget tid siden, endte jeg med at opgive tanken om en tung og lækker sundere brownie. For en brownie er altså sådan en type kage, som ikke skal være tør, skal have en dyb smag af chokolade og som gerne må være lidt ekstra snasket.
Sund brownie
Men fordi at nogle af mine familiemedlemmer ikke spiser gluten og mælk, så besluttede jeg mig for at prøve igen. Til fødselsdagen bagte vi nemlig også en ægte brownie, så jeg tænkte at det var en oplagt mulighed for, at give den sundere variant endnu et forsøg – og det var godt at jeg gjorde det. Kagen blev nemlig lige som jeg håbede – tung, kraftig i smagen, lidt snasket og ret brownie-agtig. Jeg toppede kagen med chokoladeganache og lidt valnødder.
I kagen er der også tilsat kaffe. Det er ikke fordi at det giver sådan en kraftig kaffesmag, men det fremhæver smagen af chokolade. Derudover er det vigtigt at komme noget salt i, fordi det er altså med til at gøre kager lige det mere kraftige i smagen. Smag gerne på dejen undervejs, så ved du, om den mangler salt eller sødme. Til at søde kagen er der valgt at bruge kokossukker. Det søder ikke helt på samme måde som almindeligt sukker, men jeg tror sagtens at man kan bruge noget andet .
Opskriften her har jeg valgt at kalde for sund. På den måde, at den indeholder ene gode ingredienser. Men det er ikke en slankende kage.
Nu til opskriften på sund brownie:
Sund brownie
Ingredienser
- 100 g mørk chokolade
- 100 g kokosolie
- 100 g mandler
- 3 stk. æg
- 100 g kokossukker (eller en anden type sødt)
- 100 g dadler (dem fra papæske)
- 1/2 tsk. salt
- 1 dl kaffe, gerne stærk
- 3 spsk. kakaopulver
- 70 g valnødder
Chokoladeganache
- 60 g mørk chokolade
- 6-7 spsk. soyafløde (eller kokosmælk)
Sådan gør du
- Start med at tænde ovnen på 175 grader varmluft.
- Kom mørk chokolade og kokosolie i en skål over vandbad og lad det smelte sammen.
- I en minihakker eller blender males mandler til mandelmel, gerne så fint som muligt. Kom det i en skål.
- Tilsæt æg og kokossukker.
- Mos dadlerne med en gaffel og tilsæt i skålen.
- Tilsæt salt, kaffe, kakao og den smeltede chokoladeblanding.
- Bland det hele godt rundt. Smag på dejen om den mangler salt eller sødt.
- Tilsæt grofthakkede valnødder.
- Beklæd en 15 x 20 cm form med bagepapir.
- Kom dejen deri og glat overfladen med en kniv.
- Bages i ca. 20-30 minutter - den skal være gylden - prik evt. i den med en gaffel.
- Når kagen er færdig, skal den køle af ( et tip er at komme den i fryseren i 10 minutter).
- Imens laves chokolade ganachen over vandbad. Rør den smeltede chokolade godt sammen med soyafløden, til det har fået en cremet konsistens.
- Smøres ovenpå den kolde kage.Velbekomme!
Hvis du vil se endnu flere madbilleder, så kig meget gerne forbi min instagram.
4 Kommentarer
Hej Stinna!
Jeg vil høre om kagen kan fryses, hvis man undlader ganachen?
Venlig hilsen Louise
Det tror jeg sagtens at du kan, jeg har dog ikke selv forsøgt. Men ja, ganachen kan nok ikke fryses :-)
Hej Stinna, jeg har bagt denne brownie i dag, og nøj den smager SÅ godt! Det er ikke sidste gang jeg bager den
Hvor er det dejligt at høre, tak! :-)