Semlor

af Stinna

Semlor, eller semla, er en svensk udgave af fastelavnsboller med en blød bolle, flødeskum og mandelcreme.

Semlor med mandelfyld

Semlor er bløde boller fyldt med lækker flødeskum og marcipan. De smager så skønt og er også blevet populære i Danmark.Traditionelt er mandelfyldet tilsat de krummer, som kommer til overs når bollerne udhules. De gør dog intet for smagen, så jeg har undladt dem i min opskrift. Mandelmassen består af marcipan, fløde og grofthakkede mandler. I min version har jeg tilsat grofthakket chokolade til mandelcremen. Det giver knas og smag. 

Semlor er ganske nemme at lave selv og du kan fylde dem med lige det, du synes er lækrest. Jeg har angivet at de skal fyldes med 2,5-5 dl fløde. Dette er alt efter, hvor glade I er for flødeskum.

Semlor

Ret: Bagværk
Køkken: Vegetarisk
Antal: 12 stk.
Forfatter: Stinna
Ingen stjerner endnu

Ingredienser

Dej til semlor

  • 120 g smør (alm. saltet)
  • 2 dl sødmælk
  • 25 g gær
  • 60 g sukker
  • 2 stk. æg
  • 1 tsk. kardemomme
  • 1 drys salt
  • 450-500 g hvedemel
  • 1 stk. sammenpisket æg til pensling

Remonce

  • 150 g marcipan
  • 1 dl piskefløde
  • 50 g mandler
  • 100 g mørk chokolade, grofthakket

Flødeskum

  • 2,5-5 dl piskefløde (alt efter, hvor glade I er for flødeskum)
  • 1-2 spsk. flormelis

Pynt

  • flormelis
  • evt. mandelflager

Sådan gør du

Dej til semlor

  • Smelt smør i en gryde. Tag det af blusset og tilsæt mælk. Lad det køle af til det er lunkent (lillefinger varmt). Hæld det i en stor skål – jeg bruger min røremaskine.
  • Tilsæt gær og opløs det i blandingen. Tilsæt sukker, æg, kardemomme og salt. Rør det rundt.
  • Tilsæt nu mel (hold lidt igen, måske du ikke skal bruge det hele).
  • Ælt dejen på røremaskine ved lav hastighed i cirka 10 minutter, til den er blank. Kom et fugtigt klæde over skålen og lad dejen hæve 30 minutter.
  • Form derefter bollerne til 12 runde boller (stram dem gerne godt op). Placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Tryk dem på toppen, så de bliver lidt flade. Kom et fad med kogende vand i en kold ovn. Placer bollerne til hævning i dampen i 30 minutter. Tag bollerne ud og kom et fugtigt klæde eller plastik over. Fjern skålen med vand fra ovnen. Tænd ovnen på 200 grader alm. ovn og lad bollerne hæve på køkkenbordet, til ovnen er varm.
  • Pensl bollerne med sammenpisket æg. Bages i cirka 10-12 minutter, hold øje med dem. Lad dem køle af på en bagerist.

Remonce

  • Kom marcipan og fløde i en foodprocessor. Blend det godt sammen.
  • Hak mandler og chokolade groft. Vend det i marcipanmassen.

Flødeskum

  • Kom fløde og flormelis i en skål. Pisk det til flødeskum.

Samling af semlor

  • Skær toppen af bollerne. Udhuld dem en smule. Fyld hullet med mandelfyld og kom derefter flødeskum i. Sæt toppen på igen. Drys med flormelis.

Svenske fastelavnsboller

De svenske fastelavnsboller skæres over i toppen og fyldes med lækker creme. Til sidst drysses de med flormelis.

Kan semlor bages dagen før?

Ja det kan de godt. Jeg vil anbefale at du venter med at fylde dem til den dag, de skal spises. Jeg ville også fryses bollerne ned, da gærdej som oftest er bedst frisklavede. 


Hvordan laver man semlor?

En semla minder meget om en dansk, klassisk fødselsdagsbolle. Det er en smørfyldt bolle, hvor toppen skæres af og der så fyldes med mandelmasse og fløde. Du kan skære toppen af som en trekant – eller blot lige over, som jeg har gjort. 

Den bedste opskrift på fastelavnsboller

Leder du efter en klassisk opskrift på fastelavnsboller? Herhjemme er vi vilde med de gammeldags fastelavnsboller med creme og remonce. Den perfekte fastelavnsbolle er jo en smagssag, men min yndlings er denne opskrift på fastelavnsboller.

2 Kommentarer

Sarah 16. februar 2024 - 13:49

Hvordan kan det komme damp i en kold slukket ovn med et fad med vand? Eller er der noget jeg misforstår?

Reply
Stinna 20. februar 2024 - 12:33

Dampen kommer fra fadet med kogende vand :-)

Reply

Tilføj en kommentar

Opskrift vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.