Rødbedeboller – grove boller med rødbede

af Stinna

Rødbedeboller - grove boller med rødbedeSkønne rødbedeboller. Jeg er kommet ind i sådan en periode, hvor jeg er blevet helt vild med at bage. Jeg har ellers ikke bagt særlig meget brød i de sidste par måneder, men jeg giver efteråret skylden. Der er simpelthen næsten ikke noget der er mere hyggeligt, ind at sidde indenfor med en god kop kaffe og en nybagt bolle med smør, mens det blæser udenfor. Derudover smager det altså bare godt. Sådan virkelig godt!

Udover at bage, er jeg igen begyndt at eksperimentere med surdej. Indtil videre kun på den måde, hvor surdejen tilsættes sammen med gær, så det mere er smagen af surdejen jeg bruger, end surdejens egentlige funktion i forhold til bagning. Derfor vil jeg også anbefale, at hvis man alligevel har en klat surdej stående, så tilsæt den endelig til disse boller. Det bliver de kun bedre af, selvom de sagtens kan bages blot med gær – det er også det jeg anbefaler i opskriften.

Rødbedeboller - grove boller med rødbedeOpskriften på rødbedeboller er egentligt den samme som mine græskarboller, denne gang er de blot med rødbede istedet. De kan laves både som koldhævede boller og som jeg har gjort det herunder, med mere gær så de kan bages efter et par timer. Hvis du istedet ønsker at koldhæve dem, så halver mængden af gær – eller endnu mindre.

Nu til opskriften på rødbedeboller:

Rødbedeboller – grove boller med rødbede (10 stk.)

  • 200g groftrevet rødbede
  • 1/2 pakke gær
  • 5 dl koldt vand
  • 2 tsk. salt
  • 1 dl havregryn
  • 6 dl hvedemel
  • 3-4 dl groft mel (fx rugmel eller grahamsmel)
  • 1 æg til pensling
Fremgangsmåde:
  1. Start med at skrælle rødbederne og riv dem groft på et rivejern.
  2. Kom gær, vand og salt i en skål.
  3. Rør det hele sammen, til gær er opløst. Helst på en røremaskine.
  4. Tilsæt nu rødbede.
  5. Tilsæt havregryn. Herefter tilsættes mel lidt efter lidt, til dejen er fast men klistret.
  6. Lad dejen æltes på røremaskinen på hurtig hastighed i nogle minutter.
  7. Kom et viskestykke over skålen og sæt dejen til at hæve et lunt sted i en times tid.
  8. Når dejen er hævet, tages dejen med en ske og placeres som boller på en bageplade beklædt med bagepapir.
  9. Tænd ovnen på 250grader varmluft.
  10. Pensles med sammenpisket æg og drysses med græskarkerner.
  11. Når ovnen er varm, sættes bollerne ind i ovnen. Skru ned på 225 grader.
  12. Bages midt i ovnen i ca. 20 minutter. (hold øje med dem – der er forskel på ovne!)


Rødbedeboller - grove boller med rødbede

Følg også gerne med på instagram, for at se flere madbilleder.

Print Friendly, PDF & Email
2 Kommentarer

2 Kommentarer

Vegetarisk borscht - suppe med rødbede - Stinna 22. november 2017 - 07:00

[…] før den skal serveres. Opskriften giver en stor portion suppe, som kan fryses ned. Serveres med grove boller […]

Reply
Vegetarisk minestronesuppe - krydret italiensk tomatsuppe med nudler 22. januar 2018 - 12:49

[…] Suppen serveres med nudler, eller suppehorn, og eventuelt et stykke brød til – fx disse: Rødbedeboller – grove boller med rødbede.  […]

Reply

Tilføj en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.