Koldhævede havregrynsboller med havregryn og kærnemælk. Disse boller er virkelig nemme at lave. Om aftenen røres de blot sammen med en ske og hæver i køleskabet. Om morgenen formes de med en ske og du skal derfor hverken ælte eller have fingrene i dejen.
Koldhævede boller
Koldhævede boller er noget af det bedste. De er nemme at lave og kræver minimalt arbejde. Disse boller er med havregryn, som giver den skønneste smag. De er perfekte til en weekend, hvor dejen blot røres sammen om aftenen. Så kan du nyde duften af nybagte boller helt fra morgenstunden.
Koldhævede boller med havregryn
Ingredienser
- 1/4 pakke gær
- 4 dl kærnemælk
- 4 dl koldt vand
- 2 tsk. groft salt
- 250 g havregryn
- 500 g hvedemel
Topping
- 1 dl sesamfrø
- 2 dl havregryn
Sådan gør du
- Om aftenen røres alle ingredienserne sammen i en bøtte. Start med at opløse gær i vand og kærnemælk. Tilsæt de resterene ingredienser. Dejen skal være som tyk grød. Drys med havregryn og sesam. Kom låg eller et fugtigt klæde over og sæt dejen i køleskab i minimum 8 timer.
- Om morgenen tændes ovnen på 250 grader varmluft. Sæt et fad med vand nederst i ovnen – så du skaber damp. Sæt en bageplade midt i ovnen.
- Tag dejen ud af køleskabet. Med 2 skeer former du bollerne som klatter og sætter dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Dyp gerne skeerne i vand mellem hver bolle, så klistrer dejen ikke fast.
- Træk nu bagepapiret med bollerne over på den varme bageplade i ovnen.
- Bag bollerne i 5 minutter og fjern derefter skålen med vand fra ovnen. Bag derefter bollerne i 8-10 minutter, til de er fint gyldne.
- Spises lune. Velbekomme.
Noter
Denne opskrift er inspireret af en opskrift fra Arla, hvor toppingen også drysses på. Det giver en skøn fordeling af hopping til bollerne – og så ender halvdelen af toppingen ikke på bagepladen.
Boller med havregryn
Hvis du leder efter andre opskrifter på boller med havregryn, så prøv også gerne mine allerbedste grovboller med havregryn.
11 Kommentarer
Lækre og luftige boller. Det er første gang jeg er lykkedes med at lave koldhævet boller som er blevet luftige.
Hvor er det dejligt, tak! :-)
Kan jeg bruge andet end kærnemælk, det kan jeg ik få i Sverige
Hej, jeg har kun forsøgt med kærnemælk. Men måske en blanding af creme fraiche og alm. mælk? Så det stadig er lidt syrligt :-)
Kan man godt bruge sigtet Speltmel, og ikke hvedemel?:)
Rigtigt lækre og meget nemme boller. Perfekte til Langfredags-brunch
Det er ikke sidste gang jeg bager dem.
Dejligt at opskriften kunne. bruges – tak :-)
Bollerne smager virkelig lækkert, men har problemer med at de ikke bliver så høje. Hvad gør jeg forkert? :(
Hej, dejligt at de smager godt.
Øv. Måske de skal hæve lidt længere?
Hej, vil man kunne bruge boghvedemel i stedet for hvedemel? jeg har en intollerens for hvedemel.
Hej, det tror jeg desværre ikke i denne opskrift :-)