Koldhævede havregrynsboller er det perfekte bagværk til weekenden. Denne opskrift på koldhævede boller er nemlig ganske nem at lave og så smager de virkelig godt – perfekt til morgenbordet.
Opskrift på koldhævede boller med havregryn
Herhjemme er vi helt vilde med boller og disse boller er ingen undtagelse. Bollerne er utrolig saftige inden i og får fine lufthuller. Når du bager disse boller, skal du blot bruge en bøtte og en ske. Opskriften er nemlig helt uden røremaskine og æltning. Du skal blot have 5 minutter til at røre dejen sammen på, så er der lækre boller dagen efter. Dejen er en våd dej og det vil sige, at dejen ikke egner sig til at skulle formes til runde boller. I stedes ‘hakkes’ bollerne ud med en slags dej-hakker (eller dejskraber) og placeres på en bageplade. Dejen hæver på køl natten over og tages ud når ovnen tændes.
Du kan bruge en almindelig skål med låg til denne opskrift og ellers vil jeg anbefale dig en kondibøtte. Den passer perfekt i køleskabet og en condibøtte på 3L passer til denne opskrift.
Koldhævede havregrynsboller
Ingredienser
- 6 dl koldt vand
- 2 dl finvalsede havregryn
- 1 tsk. salt
- 1 spsk. honning
- 1 dl sesamfrø
- 1/4 pakke gær (cirka 12,5 gram)
- 8,5 dl hvedemel
Sådan gør du
Dej
- Kom vand i en bøtte og opløs gær deri.
- Tilsæt de øvrige ingredienser og rør rundt med en ske. Dejen skal have konsistens som tyk havregrød. Lad dejen stå på køkkenbordet i en times tid og sæt den derefter i køleskabet natten over. Husk at komme låg på.
Bagning
- Tænd ovnen på 260 grader almindelig ovn. Lad den bageplade blive inde i ovnen. Tag dejen ud af køleskabet.
- Kom et ildfast fad med vand i bunden af ovnen. Dette er for at skabe damp i ovnen.
- Når ovnen er helt varm, er det tid til at bage bollerne. Kom lidt vand på køkkenbordet. Vend forsigtigt dejen ud på køkkenbordet, ved at bruge en fugtig ske eller våde hænder. 'Hak' 9-10 boller ud af dejen med en dejhakker eller kniv.
- Løft forsigtigt bollerne op på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Træk nu bagepapiret med bollerne på over på den varme bageplade.
- Skru ned til 230 grader. Bag bollerne med damp i cirka 10 minutter. Tag derefter det ildfaste fad ud af ovnen og bag bollerne i yderligere 6-10 minutter, til de er gyldne.
- Lad dem køle helt af inden de spises. Velbekomme!