Fødselsdagsboller

af Stinna

Fødselsdagsboller fyldt med smør. Disse bløde fødselsdagsboller er de perfekte boller til enhver lejlighed, men særligt til fødselsdage. De lavet af hvedemel, smør, æg, gær, sukker og mælk.

Fødselsdagsboller

Da jeg var lille, bagte min mormor de lækreste bløde boller – som vi altid har kaldt mormorbolleder. Min søster og jeg spiste dem altid når vi var på besøg – og jeg har forsøgt at genskabe opskriften. Min mormor har givet bage-stafetten videre og nu har jeg så forsøgt mig med min version, som nok indeholder noget mere smør – og så har jeg valgt at tilsætte kardemomme. Kardemomme kan dog sagtens undlades, men giver en skøn smag.

Fødselsdagsboller

Forb. tid15 minutter
Tilb. tid11 minutter
Hævetid1 time 45 minutter
Ret: Bagværk
Køkken: Vegetarisk
Antal: 16 stk.
Forfatter: Stinna
4 fra 36 stemmer

Ingredienser

  • 100 g smør
  • 2,5 dl sødmælk
  • 25 g gær
  • 1/2 tsk. groft salt
  • 70 g sukker
  • 1 stk. æg
  • 600 g hvedemel hold lidt igen – der er forskel på mel
  • 1 tsk. kardemomme

Pensling

  • 1 stk. æg sammenpisket

Sådan gør du

  • Kom smør og mælk i en gryde. Varm det langsomt op, til smør er næsten helt smeltet. Sluk for gryden. Lad blandingen blive lunken (lillefingervarm). Det gør ikke noget, at der er lidt smør der ikke er helt smeltet.
  • Kom blandingen i en skål (jeg bruger røremaskine). Tilsæt gær og rør rundt.
  • Tilsæt nu salt, sukker og æg.
  • Tilsæt mel. Hold lidt igen – der kan være forskel på mel, så du enten skal bruge mindre eller lidt mere. Lad dejen køre på røremaskine i cirka 10 minutter ved lav hastighed. Dejen skal være blank og smidig – men ikke klistre for meget. Lad dejen hæve i skålen med et viskestykke over i 60 minutter.
  • Når dejen er hæves skal bollerne formes. Jeg vejer bollerne af, så de vejer cirka 70g stykket. Tril bollerne på et bord (uden mel, burde ikke være nødvendigt). Placer dem på en bageplade.
  • Sæt et ildfast fad med kogende vand ind i ovnen (nederst). Sæt bagepladen med boller ind i ovnen, så de hæver med damp. Tænd ikke for ovnen. Lad dem hæve i 30 minutter.
  • Tag pladen med boller ud og tænd for ovnen på 210 grader (ikke varmluft).
  • Pensel bollerne. Når ovnen er varm (efter cirka 15 minutter) kommes bagepladen i ovnen – i midten.
  • Bages i 10-12 minutter. Hold øje med dem, der er forskel på ovne. Bank under bunden for at være sikker på, at de er færdige. De skal lyde hule.
  • Spises lune med smør på.

Noter

Bollerne kan sagtens fryses.

Bamseboller

Vi spiste altid min mormors bamseboller med nutella eller puddersukker på, men de smager nu også skønt bare med smør på. Vi spiste dem ikke kun til fødselsdag, så derfor hedder de egentligt mormorboller i min familie.

Frysning af fødselsdagsboller

Bollerne kan sagtens fryses. Du kan enten tø dem op på køkkenbordet og blot lune dem, eller komme dem frosne ind i den varme ovn. Jeg varmer dem oftest direkte fra frost.

Hvis du vil bage fødselsdagsbollerne dagen før, så vil jeg anbefale at fryse dem. Som med det meste gærdej, så bliver de hurtigt tørre.

Du er også meget velkommen til at følge med på min Instagramprofil, hvor jeg deler endnu flere madbilleder.

51 Kommentarer

Rikke 24. januar 2022 - 19:36

Hej.
Hvor lang tid giver du dem i ovnen når de er frosne ig ved hvor mange grader ?

Reply
Stinna 31. januar 2022 - 09:40

Hej – cirka 180-200 grader i cirka 10 minutter. Men jeg mærker bare på dem :-)

Reply
Birthe Sporring 1. februar 2023 - 12:50

Skal skålen med vand blive i ovnen, mens man bager?

Reply
Laila 14. februar 2022 - 11:55

Du skriver ikke, om vandfadet skal ud af ovnen under selve bagningen?
Ps. Der bliver 13 boller af 70 gram ud af dejen.

Reply
Stinna 16. februar 2022 - 15:26

Det retter jeg lige. Jeg tager fadet ud :-)

Reply
Nick 16. december 2023 - 10:06

Hej jeg glæder mig helt vildt til at se resultatet det ser fremragende ud ind til videre og dufter sindssygt godt mange tak for din side dine opskrifter er mega gode

Reply
Stinna 18. december 2023 - 11:45

Hvor dejligt og tak for de pæne ord.
Hvordan blev de? :-)

Reply
Anders 27. marts 2022 - 12:39

Hvis der nu er flere plader med boller. Kan de så bages på samme tid?

Reply
Stinna 29. marts 2022 - 09:09

Hej, det har jeg ikke forsøgt med denne opskrift :-)

Reply
Monica 12. juni 2022 - 06:09

Hvorfor må det ikke være varmluft?

Reply
Stinna 22. august 2022 - 13:15

Jeg bager aldrig med varmluft, da jeg synes det giver en ujævn afbagning :-)

Reply
Hanne Refsgaard 23. juni 2022 - 18:43

Kan de koldhæves?

Reply
Stinna 22. august 2022 - 11:22

Det har jeg desværre ikke forsøgt mig med :-)

Reply
My Olsen 3. november 2022 - 16:15

5 stars
Wow…. De er blevet så gode, jeg tilførte en tsk vanillesukker også, og de dufter helt fantastisk og smager som en drøm

Reply
Stinna 8. november 2022 - 14:03

Hvor er det dejligt. Tak for tilbagemeldingen :-)

Reply
Trine 12. marts 2024 - 20:45

3 stars
Øv, mine boller blev flade efter de havde hævet i ovnen med damp

Reply
Stinna 17. marts 2024 - 19:47

Øv. Fulgte du ellers helt opskriften? Det har jeg ikke oplevet før :-)

Reply
Birthe Sporring 1. februar 2023 - 12:51

Ok jeg så lige dit svar og har taget skålen ud.

Reply
Stinna 7. februar 2023 - 15:52

Jeg håber at bollerne blev gode :-)

Reply
Nicoline Jacqueline 11. februar 2023 - 13:59

hejsa kan man bruge tørgær

Reply
Stinna 14. februar 2023 - 12:33

Hej, det har jeg desværre ikke forsøgt mig med :-)

Reply
Louise 16. februar 2023 - 20:59

5 stars
Aldrig lavet så fine og lækre fødselsdagsboller før – TAK ❤️ håber aldrig du lukker din side ned, bruger så mange af dine opskrifter og er vild med dem alle

Reply
Stinna 19. februar 2023 - 19:55

Det gør mig glad, tak! :-)

Reply
Rikke 18. februar 2023 - 12:34

5 stars
Dejlige klassiske og bløde fødselsdagsboller Man kan sagtens bruge tørgær – brug blot ca. 1/2 pakke.
Jeg bagte bollerne ved 180C forvarmet varmluft i 11 minutter – jeg synes nemlig, at varmluft netop giver en jævn afbagning. Hvis man bruger varmluft, så kan man sagtens sætte to bageplader i ovnen på en gang

Reply
Stinna 19. februar 2023 - 19:55

Tusind tak skal du have for din kommentar :-)

Reply
Anette 5. marts 2023 - 23:07

5 stars
Jeg har i går for 1. gang i mit 56 årige liv skulle bage fødselsdags boller til mit 2 årige barnebarn Lillies fødselsdag valgte din opskrift, men din opskrift på bollerne så så godt ud at jeg handlede ind til begge slags
-og jeg fik lavet en portion af begge dele, de fik meget ros, og ikke mindst spist alle sammen
Hilsen en glad farmor ‍♀️

Reply
Stinna 8. marts 2023 - 15:27

Hvor er det dejligt at høre, tak! :-)

Reply
Julie 30. marts 2023 - 22:26

Hej Stinna! Dine fødselsdagsboller ser simpelthen så lækre ud. Vi skal bage en kæmpe portion til børnefødselsdag, men kan man sætte flere plader i ovnen på én gang for at lade dem hæve med det kogende vand i bunden af ovnen? Eller skal det ske en plade ad gangen? Jeg frygter en smule for, hvor længe processerne vil ende med at tage med fire portioner :-) Vh Julie

Reply
Stinna 1. april 2023 - 12:42

Hej! Tak :-) jeg har desværre ikke forsøgt med flere portioner. Men mon ikke det går?

Reply
Katrine 16. maj 2023 - 09:07

Skal det ildfaste fad ud af ovnen før man bager dem? Du har skrevet tidligere at det er rettet. Men da jeg ikke kan se det er jeg i tvivl

Reply
Stinna 2. juni 2023 - 12:25

Hej!
Fadet skal tages ud :-)

Reply
klaris 20. juni 2023 - 11:04

hej ved du hvor mange fibre der er i disse boller?

Reply
Stinna 24. juni 2023 - 11:20

Hej,
Det ved jeg desværre ikke.

Reply
Stinna 27. september 2023 - 21:53

Kære Stinna,
Måske jeg er blind, men hvornår tilføjes kardemommen?
Med venlige hilsner fra Aarhus

Reply
Stinna 28. september 2023 - 08:11

Hej, du kommer det bare i sammen med sukker :-)

Reply
Dikte 6. oktober 2023 - 14:07

5 stars
Jeg var skeptisk, indtil de var færdige med at hæve i ovnen – dejen var anderledes, synes jeg. Fin hævning, og lykken er stor nu, hvor jeg lige har taget dem ud af ovnen efter bagning – det er de flotteste boller jeg har lavet i mange år Har ikke smagt endnu, men det bliver ikke sidste gang jeg laver dem

Reply
Stinna 9. oktober 2023 - 07:52

Hvor dejligt at de blev gode :-) Tak for tilbagemeldingen.

Reply
Freja Høj Nielsen 20. oktober 2023 - 13:03

5 stars
De bedste boller jeg nogensinde har fået.
Min familie var svært imponeret at hvor gode de var.
Skal dig nok bage en dobbelt portion næste gang

Reply
Stinna 20. oktober 2023 - 14:10

Sikke en dejlig kommentar. Tusind tak :-)

Reply
Kirsten Rasmussen 29. oktober 2023 - 13:02

Mine boller blev desværre meget flade da jeg bagte dem -De var så store og flotte da de havde hævet sidste gang med damp -Det er aldrig sket for mig før -Men de smager godt -må prøve igen -Jeg plejer normalt altid at bage med 50 gr gær -Tak for opskriften .Jeg vil prøve med lidt vanilje som en har brugt … Nogen der ved hvorfor de bliver flade .

Reply
Stinna 1. november 2023 - 10:14

Hej. Øv det har jeg aldrig oplevet før. Måske de har overhævet? Jeg håber at du har mod på, at bage dem igen :-)

Reply
Katrine 10. november 2023 - 20:49

Opskriften lyder så lækker, jeg glæder mig til at prøve den i morgen:) jeg er lidt ny i røremaskine-verdenen – bruger du dejkrogen eller?
På forhånd mange tak!

Reply
Stinna 15. november 2023 - 14:11

Hej, ja det gør jeg :-) Og tak!

Reply
Line 6. januar 2024 - 08:26

Jeg kan ikke se hvornår kardemomme skal i dejen? :-)

Reply
Stinna 10. januar 2024 - 13:56

Bare sammen med hvedemel :)

Reply
Pernille 16. januar 2024 - 13:02

4 stars
Hej Stinna! Super god opskrift – jeg lavede dobbelt portion, men var lidt skeptisk ift. ikke at bruge varmluft. Første hold boller blev desværre også alt for hårde og brune i toppen og ikke bagte nok i bunden, så skiftede til varmluft på 190 grader, og da blev portion nr. to rigtig gode. De bedste fødselsdagsboller jeg længe har smagt. Dog ville jeg nok informere om at et fravalg af varmluft kommer helt an på ovnen:) Måske angive to muligheder i allefald:) Vores fungerede i hvert fald allerbedst med varmluft.

Reply
Stinna 16. januar 2024 - 14:45

Hej! Tak for tilbagemeldingen – dejligt at de blev gode :-)
Jeg vil huske dit tip med varmluft.

Reply
Abrar 21. januar 2024 - 20:16

Hej
Jeg kan ikke se hvornår vi tilsætter kardemomme!
Tak

Reply
Stinna 22. januar 2024 - 14:09

Hej, det kan bare komme i sammen med mel :-)

Reply
Michelle 4. marts 2024 - 13:35

Virkelig gode!!!

Reply
Stinna 4. marts 2024 - 14:27

Tusind tusind tak :-)

Reply

Tilføj en kommentar

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.