Fødselsdagsboller

af Stinna

Fødselsdagsboller fyldt med smør. Disse bløde fødselsdagsboller er de perfekte boller til enhver lejlighed, men særligt til fødselsdage. De lavet af hvedemel, smør, æg, gær, sukker og mælk.

Fødselsdagsboller

Da jeg var lille, bagte min mormor de lækreste bløde boller – som vi altid har kaldt mormorbolleder. Min søster og jeg spiste dem altid når vi var på besøg – og jeg har forsøgt at genskabe opskriften. Min mormor har givet bage-stafetten videre og nu har jeg så forsøgt mig med min version, som nok indeholder noget mere smør – og så har jeg valgt at tilsætte kardemomme. Kardemomme kan dog sagtens undlades, men giver en skøn smag.

Fødselsdagsboller

Forb. tid15 min
Tilb. tid11 min
Hævetid1 t 45 min
Ret: Bagværk
Køkken: Vegetarisk
Antal: 16 stk.
Forfatter: Stinna

Ingredienser

  • 100 g smør
  • 2,5 dl sødmælk
  • 25 g gær
  • 1/2 tsk. groft salt
  • 70 g sukker
  • 1 stk. æg
  • 600 g hvedemel hold lidt igen – der er forskel på mel
  • 1 tsk. kardemomme

Pensling

  • 1 stk. æg sammenpisket

Sådan gør du

  • Kom smør og mælk i en gryde. Varm det langsomt op, til smør er næsten helt smeltet. Sluk for gryden. Lad blandingen blive lunken (lillefingervarm). Det gør ikke noget, at der er lidt smør der ikke er helt smeltet.
  • Kom blandingen i en skål (jeg bruger røremaskine). Tilsæt gær og rør rundt.
  • Tilsæt nu salt, sukker og æg.
  • Tilsæt mel. Hold lidt igen – der kan være forskel på mel, så du enten skal bruge mindre eller lidt mere. Lad dejen køre på røremaskine i cirka 10 minutter ved lav hastighed. Dejen skal være blank og smidig – men ikke klistre for meget. Lad dejen hæve i skålen med et viskestykke over i 60 minutter.
  • Når dejen er hæves skal bollerne formes. Jeg vejer bollerne af, så de vejer cirka 70g stykket. Tril bollerne på et bord (uden mel, burde ikke være nødvendigt). Placer dem på en bageplade.
  • Sæt et ildfast fad med kogende vand ind i ovnen (nederst). Sæt bagepladen med boller ind i ovnen, så de hæver med damp. Tænd ikke for ovnen. Lad dem hæve i 30 minutter.
  • Tag pladen med boller ud og tænd for ovnen på 210 grader (ikke varmluft).
  • Pensel bollerne. Når ovnen er varm (efter cirka 15 minutter) kommes bagepladen i ovnen – i midten.
  • Bages i 10-12 minutter. Hold øje med dem, der er forskel på ovne. Bank under bunden for at være sikker på, at de er færdige. De skal lyde hule.
  • Spises lune med smør på.

Noter

Bollerne kan sagtens fryses.

Bamseboller

Vi spiste altid min mormors bamseboller med nutella eller puddersukker på, men de smager nu også skønt bare med smør på. Vi spiste dem ikke kun til fødselsdag, så derfor hedder de egentligt mormorboller i min familie.

Frysning af fødselsdagsboller

Bollerne kan sagtens fryses. Du kan enten tø dem op på køkkenbordet og blot lune dem, eller komme dem frosne ind i den varme ovn. Jeg varmer dem oftest direkte fra frost.

Hvis du vil bage fødselsdagsbollerne dagen før, så vil jeg anbefale at fryse dem. Som med det meste gærdej, så bliver de hurtigt tørre.

Du er også meget velkommen til at følge med på min Instagramprofil, hvor jeg deler endnu flere madbilleder.

Tilføj en kommentar

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Accepter Læs mere

Privacy & Cookies Policy