Finskbrød

af Stinna

Finskbrød er en klassisk julesmåkage med perlesukker og mandler. Finskbrød er nok én af de nemmeste småkager at lave. Opskriften på finskbrød er nemlig ganske simpel og er perfekt at lave, hvis du vil have børn med i køkkenet.

Opskrift på finskbrød

I denne opskrift på finskbrød har jeg valgt at tilføje lidt ekstra ingredienser til de klassiske gamle finskbrød. For egentligt synes jeg personligt, at finskbrød er en lidt kedelig småkage. Det er jo blot en mørdej med mandler og perlesukker. Denne opskrift er derfor måske lidt en slags luksus finskbrød, hvor jeg har tilføjet citronskal og en god vaniljesukker. Det giver en skøn smag til de ellers meget enkle finskbrød. Derudover har jeg brugt rigtig smør, som jeg mener er det eneste rigtige at bage med. 

Finskbrød

Opskriften herunder rækker til 40-50 stk., alt efter hvor store du laver dem.
Ret: Bagværk
Køkken: Jul, Vegetarisk
Antal: 40 stk.
Forfatter: Stinna
Ingen stjerner endnu

Ingredienser

Finskbrød

  • 75 g sukker
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 250 g hvedemel
  • 200 g koldt smør
  • 1/2 stk. citron, skallen heraf (fintrevet)
  • 1 stk. æg

Pynt

  • 50 g mandler, smuttede og hakkede
  • Perlesukker
  • 1 stk. æg

Sådan gør du

  • Bland sukker, vaniljesukker og hvedemel sammen i en skål.
  • Tilsæt koldt smør i tern og smuldr det (som når man laver mørdej). Tilsæt citronskal og ægget og ælt kort dejen sammen, til dejen er sammenhængende. Du må endelig ikke ælte for længe.
  • Sæt dejen på køl i 30 minutter.
  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  • Rul dejen ud til en tykkelse af cirka 1 cm. Skær ‘pølsen’ ud i passende størrelse og sæt dem på en bageplade. Tryk dem let flade med hånden.
  • Pensl småkagerne med sammenpisket æg. Drys med perlesukker og hakkede mandler.
  • Bages i den varme ovn i cirka 10-13 minutter. Der er forskel på ovne, så hold øje med dem.

Frysning af finskbrød

Kan man fryse finskbrød? Da jeg bagte disse finskbrød, valgte jeg at fryse halvdelen af dejen ned. Så er der nemlig småkagedej til en dag, hvor der kommer gæster. Ellers kan dejen fint holde sig flere dage på køl. 

Men hvorfor hedder det finskbrød?

Dét var jeg nødt til at undersøge. Umiddelbart er småkagerne danske og har intet med Finland at gøre. Hvis I har andre bud og kender historien, så kom endelig med den i kommentarerne.

Følg også gerne med på instagram, hvor jeg deler flere madbilleder.

Tilføj en kommentar

Opskrift vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.