Donuts er lækre, friturestegte kager lavet med en gærdej. Hjemmelavede donuts er slet ikke svære at lave, men kræver blot en bestemt teknik.
Opskrift på donuts
Denne opskrift på donuts er ganske nem og er lavet med en almindelig gærdej. Til disse donuts har jeg brugt en donutudstikker, som gør det ekstra nemt at lave donuts. Har du ikke en udstikker, kan du bruge et glas på cirka 9 cm og et mindre glas, som du så laver hullet med.
Denne opskrift på donuts er med friturestegte donuts. Der findes også opskrifter med ovnbagte versioner, men jeg er mest til den klassiske version, hvor de koges i olie.
Donuts
Redskaber
- Udstikker 9 cm.
Ingredienser
- 50 g gær
- 3 dl sødmælk
- 100 g sukker
- 2 tsk. vaniljesukker
- 2 stk. æg
- 750 g hvedemel
- 1/2 tsk. salt
- 100 g smør, smeltet
- 1 L fritureolie
Chokoladeganache
- 100 g mørk chokolade
- 1 dl piskefløde
Pynt
- Hvid glasur
- Sukker
- Chokoladeglasur
- Centerchokolade
- Kinder chokolade
- Mørk krymmel
Sådan gør du
- Smelt først smør i en gryde.
- Tilsæt mælk til gryden, så det bliver lunkent.
- Kom smørblandingen i en skål. Lad det køle af, til det er lillefinger-lunt.
- Smuldr gær i blandingen.
- Tilsæt sukker, vaniljesukker og æg. Rør det godt sammen.
- Tilsæt hvedemel og salt.
- Ælt dejen i cirka 8 minutter. Jeg brugte min røremaskine.
- Lad derefter dejen hæve i cirka 1 time.
- Rul dejen ud (jeg brugte ikke mel) i cirka 1 cm høje. De skal ikke være for høje, for de hæver under kogningen.
- Kom fritureolie i en gryde. Olien skal være 175-180 grader varm (jeg havde intet termometer, men brugte et par donuts som test).
- Kog 2-3 donuts ad gangen. De skal have cirka 1-2 minutter på hver side, til de er gyldenbrune.
- Tag de færdige donuts op med en hulske.
- Placer dem på en bagerist og lad dem køle af.
Chokoladeganache
- Smelt chokolade og fløde i en gryde under omrøring. Pisk det godt sammen og tag det af varmen.
Pynt
- Pynt derefter donuts med ønsket pynt. Du kan dyppe dem i chokoladeganache, forskellige slags glasur eller blot sukker.
- Velbekomme!
Pynt til hjemmelavede donuts
Det er kun fantasien der sætter grænser, når det kommer til pynt af donuts. Jeg har valgt at pynte mine donuts med chokoladeganache, chokoladeglasur, almindelig hvid glasur og chokoladepynt og krymmel. Men du kan også dyppe dine helt nylavede donuts i sukker og få ægte, amerikanske donuts.
Frysning af donuts
Donuts er bedst, når de er helt nylavede. For som med det meste gærdej, bliver donuts hurtigt tørre og kedelige. Men du kan lave disse donuts i forvejen og fryse dem ned uden pynt på. Så skal du blot lade dine donuts tø op ved stuetemperatur og bagefter pynte dem.
Opbevaring af donuts
Du kan lave dine donuts et par timer før de skal serveres, men ikke længere hvis du spørger mig. Opbevar dine pyntede donuts ved stuetemperatur inden servering.
Donuts eller doughnuts?
Har du undret dig over stavemåden ‘doughnuts’? Efter en tur på Google lader det til, at doughnuts er den oprindelige stavemåde. Som så efterfølgende er blevet til donuts.
Du er også meget velkommen til at følge med på min Instagramprofil, hvor jeg deler endnu flere madbilleder.