Brunkagemænd

af Stinna

Brunkagemænd er små kagemænd lavet af en krydret brunkagedej. Småkagerne er et hyggeligt juleprojekt, som kan laves sammen med børn. De sprøde småkager pyntes med glasur.

Brunkagemænd

Opskrift på brunkagemænd

Disse brunkagemænd er lavet af en krydret brunkagedej, som udstikkes med små udstikkere. Småkagerne bliver knasende sprøde, uden at være hårde. De pyntes med glasur lavet af æggehvide og flormelis. Opskriften herunder rækker til cirka 70 stk., alt efter hvor store du laver dem.

Brunkagemænd

Opskrift på krydrede brunkager, som er udstukket som figurer. Figurerne er pyntet med royal icing (glasur). Opskriften rækker til cirka 70 småkager, alt efter hvor store du laver dem. Dejen skal hvile på køl i minimum 2 timer, men allerhelst natten over.
Forb. tid30 min
Tilb. tid11 min
Køl2 t
Ret: Bagværk
Køkken: Jul, Vegetarisk
Antal: 70 stk.
Forfatter: Stinna

Ingredienser

Dej

  • 120 g smør (alm. saltet i blok)
  • 150 g brun farin
  • 120 g mørk sirup
  • 1 stk. æg
  • 2 spsk. vand
  • 325 g hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 3 tsk. kanel
  • 1 tsk. stødt ingefær
  • 1 tsk. kardemomme
  • 1 tsk. nelliker, stødt
  • 1 tsk. allehånde
  • 1/4 tsk. fint salt
  • 1 stk. appelsin – skal heraf

Glasur

  • 40 g æggehvide
  • 165 g flormelis

Sådan gør du

Dej

  • Kom brun farin og smør i en skål. Pisk det med en håndmixer, til det er luftigt.
  • Tilsæt sirup, æg og vand. Pisk det sammen.
  • Tilsæt de tørre ingredienser og revet appelsinskal. Pisk det sammen. Du skal ikke piske længe, men blot samle dejen. Dejen er ret blød.
  • Del dejen i 2 og kom den i husholdningsfilm. Pres dejen flad – så køler den hurtigere. Sæt dejen på køl i minimum 2 – men gerne natten over.

Bagning

  • Tænd ovnen på 175 grader alm. ovn (dvs. over-og undervarme).
  • Drys mel på køkkenbordet. Tag den ene dej ud på køkkenbordet og drys den med lidt hvedemel. Rul dejen ud til cirka 0,2-0,3 mm tykkelse. Stik dejen ud med forme og placer småkagerne på en kold bageplade beklædt med bagepapir. Rul resten af dejen sammen og kom den på køl. Fortsæt med den kolde klump dej. Dejen er nemmest at rulle ud, hvis den er helt kold.
  • Bag småkagerne i ovnen til de er gyldne. Der er forskel på ovne, men de skal cirka have 9-11 minutter. Lad dem køle helt af på en bagerist.

Pynt

  • Rør æggehvide og flormelis sammen. Glasuren skal være rimelig tyk.
  • Kom glasur i en sprøjtepose og klip et lille hul i bunden. Pynt de kolde småkager med glasur.
  • Lad glasuren tørre helt og kom dem i en kagedåse med et stykke bagepapir under låget. Du kan med fordel kun pynte de småkager, som du skal spises

Tips til julens småkagefigurer

  • Disse julesmåkager er lavet med en krydret småkagedej. Du kan sagtens undlade nogle af krydderierne, hvis du ikke ønsker en så krydret småkage.
  • Sørg for at rulle dejen ud, så den er nogenlunde lige tyk. Så sikrer du, at småkagerne bliver bagt lige meget.
  • Småkagerne skal bages til de er gyldne, så hold øje med dem. Lad dem køle af på en bagerist.
  • Du kan sagtens lave en almindelig glasur af vand og flormelis, men denne glasur (også kaldet royal icing) er bedre egnet til at pynte småkager med. Glasuren bliver nemlig helt hård og er nem at pynte med.
  • Kom gerne lidt pastafarve i glasuren, hvis du ønsker fint pyntede kagemænd.
  • Småkagedejen kan holde sig et par uger på køl. Så du behøver ikke at bage dem alle på én gang.
  • Du kan med fordel pynte de småkager, som du ved du får spist inden for en uges tid. Resten kan gemmes og pyntes senere.
  • Opbevar småkagerne i en kagedåse med et stykke bagepapir under låget – så holder låget tættere.
  • Den børnevenlige småkagedej er ganske nem at arbejde med. Bare sørg for, at den er helt kold og at der er drysset mel på køkkenbordet når den rulles ud.
  • Hvis småkagedejen er blevet for hård i køleskabet, så lad den ligge 10-15 minutter på køkkenbordet inden den rulles ud.

Juleopskrifter

Prøv også gerne min opskrift på Juleboller med kanel og appelsin eller Juleboller med risengrød – risengrødsboller.

Brunkagemænd

Du er også meget velkommen til at følge med på min Instagramprofil, hvor jeg deler endnu flere madbilleder.

Tilføj en kommentar

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Accepter Læs mere

Privacy & Cookies Policy