Vegetarisk brun sovs – den perfekte julesauce

af Stinna

Vegetarisk brun sovs
Vegetarisk brun sovs – eller julesovs. Dette er den brune julesovs, som jeg spiser hvert år til jul. Det er min kæreste der har fundet på opskriften – og jeg lover at den er god. 

Vegetarisk brun sovs

Jeg har fået hjælp til at lave saucen af min kæreste. Han er god til det med brun sovs og jeg synes virkelig, at denne er blevet den mest vellykkede jeg har lavet indtil nu. Jeg bruger helt almindelig piskefløde til denne opskrift – men du kan også sagtens lave den med sojafløde for en vegansk julesovs. 

Portionen herunder rækker til 2-3 personer. Lav dog derfor gerne en større portion. Den vegetariske brune sovs kan sagtens laves dagen i forvejen, den skal blot opbevares på køl inden servering. 

Vegetarisk brun sovs - den perfekte julesovs

Forb. tid30 min
Tilb. tid45 min
Ret: Tilbehør
Køkken: Jul, Vegetarisk
Antal: 2 personer
Forfatter: Stinna - www.stinna.dk

Ingredienser

  • 20 g smør (eller Naturli' smørbar for en vegansk version)
  • 2 stk. løg
  • 1 fed hvidløg
  • 4 dl rødvin (evt. ekstra rødvin inden servering)
  • 4 stk. laurbærblade (tørrede)
  • 100 g knoldselleri
  • 1 stk. gulerod
  • 1/2 spsk. tomatpure
  • 1 håndfuld frisk timian
  • 2 tsk. soyasauce
  • 1 tsk. marmelade (jeg bruger oftest ribs - eller hindbær marmelade)
  • 1/4 L piskefløde ( eller soyafløde (den til madlavning)
  • salt og peber
  • saucekulør

Sådan gør du

  • Start med at skære løg og hvidløg i stykker. Det skal ikke snittes fint, da saucen skal sies til sidst.
  • Kom smør i en gryde og tilsæt løg og hvidløg.
  • Lad løg og hvidløg stege til de er klare, mens du klargør resten af grøntsagerne.
  • Skræl og skær knoldselleri og gulerod i mindre stykker. Kom det i gryden.
  • Tilsæt rødvin, laurbærblade, tomatpuré og timian.
  • Lad nu saucen simre så længe, som du synes. Sovsen skal simre i minimum 30 minutter - gerne længere. Tilsæt evt. mere rødvin, hvis sovsen bliver for tyk.
  • Nu skal saucen sies. Kom den siede sauce tilbage i gryden.
  • Tilsæt soyasauce, marmelade og fløde.
  • Smages til med salt og peber.
  • Lad den simre 10 minutter før servering.

Noter

Hvis du laver saucen dagen før, så tilsæt blot lidt mere rødvin og varm saucen op. Hvis du ønsker en vegansk brun sovs, så brug blot plantesmør og sojafløde.  
Hvis du ønsker en tykkere sovs, så kan den sagtens jævnes med maizena.

Vegetarisk julemiddag

Herhjemme spiser jeg til jul altid denne vegetariske brune sovs. Den er en tradition – ligesom den brune sovs er for mange juleaften. Dertil spiser jeg brunede kartofler, min julepostej/nøddepostej, julet grønkålssalat og selvfølgelig chips. 

 

Du er også meget velkommen til at følge med på min instagramprofil. Her deler jeg endnu flere madbilleder og billeder fra min hverdag. Du er også velkommen til at skrive en kommentar herunder, hvis du har spørgsmål eller feedback til opskriften. Hvis du laver min mad, vil jeg elske at se et billede af det på instagram.

6 Kommentarer

6 Kommentarer

Sonja 11. september 2018 - 14:42

Tak for din gode opskrift,den må jeg prøve,jeg har ikke spist kød et halvt pr og ha det så godt uden,så jeg forsøger at finde gode tip,til min jule menu hilsen sonja jønsson

Reply
Stinna 12. september 2018 - 14:53

Jeg håber du kan lide opskriften :-)

Reply
Anette 4. december 2018 - 15:11

Når du skriver “en brik soyafløde” – hvad svarer det til i ml? :)

Reply
Stinna 7. december 2018 - 17:46

Det svarer til 250ml :-)

Reply
Carsten 21. december 2019 - 11:01

Marmelade…??? Vidt begreb… Hvilken slags søde Stinna…?? Appelsin-, jordbær- eller..eller..??? :)

Reply
Stinna 22. december 2019 - 09:53

Ja okay, det kunne jeg godt lige uddybe :-) jeg bruger ofte ribs eller hindbær.

Reply

Tilføj en kommentar






This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Accepter Læs mere

Privacy & Cookies Policy