Vegetarisk brun sovs – den perfekte julesauce

af Stinna

Vegetarisk brun sovs
Vegetarisk brun sovs – eller julesovs. Dette er den brune julesovs, som jeg spiser hvert år til jul. Det er min kæreste der har fundet på opskriften – og jeg lover at den er god. 

Vegetarisk brun sovs

Jeg har fået hjælp til at lave saucen af min kæreste. Han er god til det med brun sovs og jeg synes virkelig, at denne er blevet den mest vellykkede jeg har lavet indtil nu. Jeg bruger helt almindelig piskefløde til denne opskrift – men du kan også sagtens lave den med sojafløde for en vegansk julesovs. 

Portionen herunder rækker til 2-3 personer. Lav dog derfor gerne en større portion. Den vegetariske brune sovs kan sagtens laves dagen i forvejen, den skal blot opbevares på køl inden servering. 

Vegetarisk brun sovs - den perfekte julesovs

Forb. tid30 minutter
Tilb. tid45 minutter
Ret: Tilbehør
Køkken: Jul, Vegetarisk
Antal: 2 personer
Forfatter: Stinna - www.stinna.dk
4.54 fra 15 stemmer

Ingredienser

  • 20 g smør (eller Naturli' smørbar for en vegansk version)
  • 2 stk. løg
  • 1 fed hvidløg
  • 4 dl rødvin (evt. ekstra rødvin inden servering)
  • 4 stk. laurbærblade (tørrede)
  • 100 g knoldselleri
  • 1 stk. gulerod
  • 1/2 spsk. tomatpure
  • 1 håndfuld frisk timian
  • 2 tsk. soyasauce
  • 1 tsk. marmelade (jeg bruger oftest ribs - eller hindbær marmelade)
  • 1/4 L piskefløde ( eller soyafløde (den til madlavning)
  • salt og peber
  • saucekulør

Sådan gør du

  • Start med at skære løg og hvidløg i stykker. Det skal ikke snittes fint, da saucen skal sies til sidst.
  • Kom smør i en gryde og tilsæt løg og hvidløg.
  • Lad løg og hvidløg stege til de er brune (ikke brændte!), mens du klargør resten af grøntsagerne.
  • Skræl og skær knoldselleri og gulerod i mindre stykker. Kom det i gryden.
  • Tilsæt rødvin, laurbærblade, tomatpuré og timian.
  • Lad nu saucen simre så længe, som du synes. Sovsen skal simre i minimum 30 minutter - gerne længere. Tilsæt evt. mere rødvin, hvis sovsen bliver for tyk.
  • Nu skal saucen sies. Kom den siede sauce tilbage i gryden.
  • Tilsæt soyasauce, marmelade og fløde.
  • Smages til med salt og peber.
  • Lad den simre 10 minutter før servering.

Noter

Hvis du laver saucen dagen før, så tilsæt blot lidt mere rødvin og varm saucen op. Hvis du ønsker en vegansk brun sovs, så brug blot plantesmør og sojafløde.  
Hvis du ønsker en tykkere sovs, så kan den sagtens jævnes med maizena.

Vegetarisk julemiddag

Herhjemme spiser jeg til jul altid denne vegetariske brune sovs. Den er en tradition – ligesom den brune sovs er for mange juleaften. Dertil spiser jeg brunede kartofler, min julepostej/nøddepostej, julet grønkålssalat og selvfølgelig chips. 

Vegetarisk sovs uden rødvin

Hvis du ikke er vild med rødvin, så kan du erstatte vinen med grøntsagsbouillon og tilsætte lidt mørk balsamico til saucen. Det giver også en skøn smag. Et ekstra tip er, at du i sovsen sagtens også kan tilsætte 1 persillerod sammen med knoldselleri – det giver en skøn smag. 

Du er også meget velkommen til at følge med på min instagramprofil. Her deler jeg endnu flere madbilleder og billeder fra min hverdag. Du er også velkommen til at skrive en kommentar herunder, hvis du har spørgsmål eller feedback til opskriften. Hvis du laver min mad, vil jeg elske at se et billede af det på instagram.

32 Kommentarer

Sonja 11. september 2018 - 14:42

Tak for din gode opskrift,den må jeg prøve,jeg har ikke spist kød et halvt pr og ha det så godt uden,så jeg forsøger at finde gode tip,til min jule menu hilsen sonja jønsson

Reply
Stinna 12. september 2018 - 14:53

Jeg håber du kan lide opskriften :-)

Reply
Anette 4. december 2018 - 15:11

Når du skriver “en brik soyafløde” – hvad svarer det til i ml? :)

Reply
Stinna 7. december 2018 - 17:46

Det svarer til 250ml :-)

Reply
Carsten 21. december 2019 - 11:01

Marmelade…??? Vidt begreb… Hvilken slags søde Stinna…?? Appelsin-, jordbær- eller..eller..??? :)

Reply
Stinna 22. december 2019 - 09:53

Ja okay, det kunne jeg godt lige uddybe :-) jeg bruger ofte ribs eller hindbær.

Reply
Aase 25. oktober 2020 - 12:09

Glæder mig til at lave den til mit barnebarn juleaften. Vælger at tro, du mener gelé. Jeg vil helt klart bruge ribsgelé.

Reply
Stinna 26. oktober 2020 - 08:25

Dejligt at høre :-) Gele er bedst ja – men marmelade kan også sagtens gå an.

Reply
Janne 30. november 2020 - 18:12

Hej Stinna,
Bare lige en kommentar vedr. ribsgelé.
Hvis det bruges i sovsen, er den ikke længere Vegansk, da der er gelatine i gelé .. og det kommer jo fra afkog af ben.
Hilsen Janne

Reply
Stinna 2. december 2020 - 13:55

Hej :-) Ribsgele kan sagtens laves uden gelatine.

Reply
Sandra 7. november 2020 - 21:58

Kan den mon fryses?

Reply
Stinna 8. november 2020 - 10:11

Hej, det mindes jeg at jeg har gjort før – men husker det ikke helt præcist :-)

Reply
Cecilie 17. november 2020 - 16:53

Tilsætter du sovsekulør til sidst?

Reply
Stinna 17. november 2020 - 17:15

Ja det gør jeg :-)

Reply
Christina Isabelle Broby Rahr 28. november 2020 - 15:19

Skal den simre med eller uden låg? :-)

Reply
Stinna 2. december 2020 - 13:53

Uden låg :-) Så det koger ind.

Reply
Cecilie 24. december 2020 - 18:39

5 stars
Hej Stinna. Her står jeg og har netop lavet opskriften, og må bare sige: Det er simpelthen den bedste julesovs, jeg har smagt! Selv kødspiserne ville hellere have denne sovs til deres and og flæskesteg end den, de selv havde lavet med andefond. Så det eneste problem var, at jeg havde lavet alt for lidt af den :-) Elsker når man laver vegetarisk mad, hvor alle bare må overgive sig. Tak og god jul!

Reply
Stinna 25. december 2020 - 11:24

Sikke dog en dejlig kommentar – tusind tusind tak! God jul til dig også :-)

Reply
tina goldberg 30. december 2020 - 22:33

Simpelthen verdens lækreste sauce. Tusind tak for en vidunderlig opskrift.

Reply
Stinna 30. december 2020 - 22:34

Tusind tusind tak – det gør mig SÅ glad :-)

Reply
Turi Frellesvig 16. november 2021 - 19:32

5 stars
Rigtig god vegetarisk brun sovs. Jeg ville så gerne lave en næsten lige så god uden rødvin, da min datter ikke er meget for den smag. Hvad kan man mon gøre!?

Reply
Stinna 18. november 2021 - 10:55

Hej, tusind tak :-) Kan hun lide portvin eller whiskey (der skal ikke så meget i) ? Ellers ville jeg bare undlade rødvin (bruge grøntsagsbouillon i stedet) og tilsætte lidt mere soyasauce.

Reply
Olivia 28. november 2021 - 23:45

5 stars
Den bedste brunsovs jeg har smagt i mit liv PUNKTUM.
Kæmpe tak for en fantastisk opskrift som alle – vegetarer eller ej – vil få glæde af!

Reply
Stinna 29. november 2021 - 17:29

Sikke da en dejlig kommentar – tusind tusind tak :-)

Reply
Kira 19. november 2022 - 18:06

Hej. Hvis man nu er allergisk overfor soja, kan man så erstatte eller undlade sojasauce. Lyder ellers som en lækker opskrift. :-)

Reply
Stinna 25. december 2022 - 15:41

Beklager mit sene svar. Så vil jeg undlade soya. Det bidrager dog med umami – så måske lidt stegte champignoner i stedet?

Reply
Kia 5. december 2022 - 11:19

Tror du man ville kunne lave den flere dage i forvejen?
Jeg tænker sådan en 4 dage før

Reply
Stinna 25. december 2022 - 15:39

Beklager mit sene svar. Så ville jeg fryse den ned :-)

Reply
Anna 14. december 2023 - 16:57

Måske et dumt spørgsmål, men når alkoholen at dampe væk fra sovsen? :) Vil nemlig gerne lave den er ift. smagen, men den skal være alkoholfri.

Reply
Stinna 15. december 2023 - 13:56

Ja det gør den :-) Men ellers kan du bruge lidt rødvinseddike og grøntsagsbouillon :-)

Reply
Tina Olivia Munch 23. december 2023 - 16:40

Jeg er ikke fan af vin i maden, så jeg brugte vand og grøntsagsbouillon og sovsen smager simpelthen fantastisk!

Reply
Stinna 1. januar 2024 - 15:04

Hvor dejligt at opskriften alligevel kunne bruges – tak! :-)

Reply
4.54 from 15 votes (12 ratings without comment)

Tilføj en kommentar

Opskrift vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.