Vegetarisk gyros

af Stinna
Vegetarisk gyros

Vegetarisk gyros med squash og østershatte. Jeg smagte gyros for allerførste gang på en ferie i Grækenland, hvor jeg blev helt vild med kombinationen af de lækre græske brød, den fede tzatziki, de salte pommes frites, de sprøde grøntsager og det krydrede fyld. Nu har jeg så lavet min egen version, som smager helt fantastisk – hvis jeg altså selv skal sige det.

Vegetarisk gyros

For at finde frem til den helt rigtige smag, har jeg søgt rundt på nettet efter en masse inspiration. Jeg fandt frem til de smage der er karakteristiske for en god gyros og har så sammen med min far lavet vores egen version.

Opskriften herunder rækker til 3-4 personer, alt efter hvor meget fyld I ellers kommer i jeres gyros.

Vegetarisk gyros

Ret: Aftensmad
Køkken: Vegetarisk
Antal: 4 personer
Forfatter: Stinna
5 fra 7 stemmer

Ingredienser

Marinade

  • 1 tsk. oregano
  • 1 tsk. spidskommen
  • 1 tsk. timian
  • 1 tsk. kanel
  • 1 knivspids chili
  • 1 knivspids stødt nellike
  • 2 spsk. rørsukker
  • 1 spsk. mørk balsamico
  • 1 tsk. soyasauce
  • 1 spsk. tomatpure
  • 2 fed hvidløg
  • 2 spsk. olivenolie

Gyros

  • 1 stk. squash mellem-størrelse
  • 200 g østershatte
  • 1 stk. rødløg

Tilbehør: græske fladbrød og tzatziki

  • tomater
  • agurk
  • hjertesalat
  • 1 pose pommes frites

Sådan gør du

Marinade

  • Start med at komme alle ingredienserne i en skål. Blend det hele sammen med en stavblender. Sæt den til side.

Gyros

  • Skær squash i lange skiver, lidt som pommes frites. Kom dem i en si med en skål under. Drys dem med salt og lad dem stå i 15 minutter. Skyl dem herefter meget grundigt og lad dem dryppe af i sien.
  • Del østershatte i halve, så de er tynde og lange. Skær rødløg i mindre stykker.
  • Kom squash, rødløg og østershatte i en skål. Hæld marinaden over og vend det godt sammen – brug gerne hænderne. Lad det trække i cirka 20-30 minutter.
  • Kom olie på en varm pande.
  • Steg østershatte og squash, til de har fået godt med farve og væsken er fordampet.

Samling af gyros

  • Varm pommes frites i en ovn. De skal være gyldne og sprøde. Drys med salt.
  • Tag et fladbrød og top det med gyros, grønt, pommes frites og tzatziki.
  • Velbekomme.

Marinade til gyros

Marinaden til gyros er nok det vigtigste. Den er fyldt med smag og lad jer endelig ikke skræmme af de forskellige krydderier. De giver en fantastisk smag. Jeg har blandet marinanden, for at det var nemmere at fordele smagen på fyldet.

Tilbehør til gyros

Hvis du gerne vil lave tilbehør til vegetarisk gyros, så prøv også min græske salat og græske kartofler.

Vegetarisk gyros
Vegetarisk gyros
Vegetarisk gyros
Vegetarisk gyros

Du er også meget velkommen til at følge med på min Instagramprofil, hvor jeg deler endnu flere madbilleder.

20 Kommentarer

Lene 8. februar 2021 - 21:41

5 stars
Fantastisk smagfuld ret – skøn gyrosdressing
Nemme opskrifter at følge

Reply
Stinna 8. februar 2021 - 21:43

Tusind tak skal du have – og fedt at du allerede har lavet den :-)

Reply
Caroline 18. februar 2021 - 11:29

Hej Stinna. Kan man bruge normale champignoner i stedet for østershatte? ;)

Reply
Stinna 18. februar 2021 - 12:34

Det tænker jeg sagtens :-) De er dog ikke helt så ‘lange’, så måske de falder lidt nemmere ud når de spises :-)

Reply
Anna 18. februar 2021 - 15:45

5 stars
Kæmpe, kæmpe hit!

Reply
Stinna 18. februar 2021 - 16:35

Tusind tusind tak! :-)

Reply
Julie 21. marts 2021 - 14:40

5 stars
Jeg og nogle meget kødspisende veninder lavede retten – dog med champignons i stedet for østershatte. Det blev så lækkert, og veninderne var meget tilfredse med retten :)

Reply
Stinna 22. marts 2021 - 08:54

Ej hvor dejligt, mange tak! :-)

Reply
Tanja Vinge 30. marts 2021 - 17:57

5 stars
Skøn opskrift – det smagte dejligt og ingen savnede kød.
Tak

Reply
Stinna 31. marts 2021 - 06:51

Dejligt, tusind tak :-)

Reply
Ditte Brandgaard 12. april 2021 - 17:29

5 stars
Min blev vildt vandet gjorde som opskriften sagde …. måske jeg bare uheldig….. ellers virkeligt lækkert !

Reply
Stinna 12. april 2021 - 17:38

Øv, det ved jeg godt nok ikke lige hvorfor. Var din pande varm da du kom det på? :-) Dejligt at det var godt alligevel. Håber du vil give opskriften en chance mere.

Reply
Kamilla 13. april 2021 - 09:33

Hej :) Kan man bruge aubergine i stedet for squash?

Reply
Stinna 13. april 2021 - 09:46

Hej – det tror jeg sagtens, men jeg har ikke forsøgt :-)

Reply
Trine 30. maj 2021 - 15:20

5 stars
Super lækkert; også jeg serverede for et blandet hold af vegetarer og kødspisere og alle gav max point

Reply
Stinna 30. maj 2021 - 17:26

Tusind tusind tak, dejligt at gæsterne kunne lide det :-)

Reply
Thea 24. maj 2022 - 12:15

Kan jeg lave det på forhånd og så varme op lige inden servering?

Reply
Stinna 22. august 2022 - 13:18

Hej, det kan du godt :-)

Reply
Lise M. 26. august 2022 - 17:20

5 stars
Det er SÅ lækkert; denne er én af mine absolut favorit-retter. Du har virkelig mange lækre opskrifter – tak for dem

Reply
Stinna 30. august 2022 - 15:56

Tusind tak, så dejligt at du kan bruge mine opskrifter :-)

Reply
5 from 7 votes

Tilføj en kommentar

Opskrift vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.