Vegetar moussaka

af Stinna

Vegetar moussaka med aubergine, squash og kartofler. Denne udgave af vegetarisk moussaka smager mindst ligeså godt som den klassiske udgave med kød. 

Denne opskrift er noget af det bedste, du har lavet i meget lang tid‘ sagde min kæreste, da jeg serverede denne vegetariske moussaka for ham. Han er ellers hverken vild med auberginer, squash eller linser – men han var helt vild med denne ret. Så mangler du en smagfuld og lækker vegetarret, så er denne måske noget for dig.

Vegetarisk moussaka opskrift

Moussakka er en græsk specialitet med aubergine og kartofler. Traditionelt er der enten hakket oksekød eller lam i en moussaka. I denne udgave har jeg tilsat skønne krydderier og belugalinser til retten. Belugalinser er valgt, da de er milde i smagen og giver en skøn konsistens. De koger nemlig ikke ud, men beholder deres konsistens ved tilberedningen.  Moussakaen er toppet med hjemmelavet mornaysauce og drysset med frisk persille.

Denne opskrift er smagfuld, mættende og snasket på samme tid. Lige som en god vegetarret skal være.

Vegetar moussaka

Forb. tid30 minutter
Tilb. tid50 minutter
Ret: Aftensmad
Køkken: Græsk, Vegetarisk
Antal: 4 personer
Forfatter: Stinna
4.58 fra 7 stemmer

Redskaber

  • Form (cirka 23 x 33 cm)

Ingredienser

Tomatsauce

  • 2 stk. løg
  • 2 fed hvidløg
  • olie til stegning
  • 2 spsk. tomatpuré
  • 2 dåser hakkede tomater
  • 2 dl rødvin
  • 1 tsk. spidskommen
  • 1/2 tsk. kanel
  • 1 spsk. oregano
  • 1 spsk. timian
  • 1/2 tsk. røget paprika
  • 1 spsk. soyasauce
  • 1 tsk. æblecidereddike eller alm. eddike
  • 1 dåse kogte belugalinser (svarer til 240 g kogte eller cirka 1,5 dl tørrede)
  • 1-2 dl vand

Grøntsager

  • 450 g kartofler
  • 1 stk. squash
  • 1 stk. aubergine

Mornaysauce

  • 50 g smør
  • 3 spsk. hvedemel
  • 3 dl letmælk
  • 100 g revet ost (fx gouda eller mozzarella)
  • revet muskatnød
  • salt og peber

Sådan gør du

Grøntsager

  • Skræl kartoflerne og kog dem i letsaltet vand. De skal ikke være udkogte, men have en smule bid. Lad dem afkøle og skær dem derefter i skiver.
  • Skær squash og aubergine i tynde skiver (cirka 3 mm).

Tomatsauce

  • Start med at hakke løg og hvidløg fint.
  • Kom olie i en gryde og steg løg og hvidløg i cirka 1 minut, uden at det brænder på. Tilsæt tomatpuré og lad det stege kort.
  • Tilsæt nu hakkede tomater, rødvin, krydderier, soyasauce, æblecidereddike og belugalinser. Lad det koge i cirka 15 minutter. Tilføj vand undervejs til rette konsistens. Smag til med salt.

Mornaysauce

  • Imens tomatsaucen koger, er det tid til at lave mornaysauce.Smelt smør i en lille gryde. Tilsæt mel og pisk det godt sammen.Tilsæt nu mælk og rør godt rundt, til saucen begynder at blive lidt tyk.Tilsæt lidt revet muskatnød, ost, salt og peber. Rør godt rundt og tag gryden af varmen.

Moussaka

  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  • Nu er det tid til at samle moussakaen.
  • Smør et fad med olie. Kom en smule tomatsauce nederst i det ovnfaste fad.
  • Tilsæt et lag grøntsager (alle 3 slags) og kom derefter et lag grøntsagssauce på. Tilføj de sidste grøntsager og den sidste tomatsauce (så der er 2 lag af hver i alt). Hvis du synes der er for lidt væske, kan du tilføje en smule vand. Men er ikke nødvendigt.
  • Top retten med mornaysauce og bag moussakaen i 45-50 minutter midt i ovnen. Kom gerne et stykke stanniol over undervejs, så undgår du at ostesaucen bliver brun.
  • Spises varm med frisk persille på. Velbekomme.

Noter

I opskriften har jeg brugt belugalinser på dåse – svarende til 240 g kogte. Hvis du har de tørrede belugalinser, vil jeg anbefale at koge en større portion og fryse dem ned. 

Moussaka med kartofler

Moussaka er lavet med en krydret tomatsauce og grøntsager i skiver. Grøntsagerne ligger i lag som med en lasagne, hvor der fordeles tomatsauce i mellem. Retten toppes med mornaysauce inden den bages i ovnen. Der findes mange udgaver af moussaka og derfor også stor forskel på, hvilke krydderier der bruges. I denne opskrift har jeg tilsat forskellige skønne krydderier, som giver en dyb smag. Jeg ville nemlig gerne sikre, at den vegetariske udgave var mindst ligeså god som den klassiske moussaka med hakket kød.

I denne opskrift har jeg kogt kartoflerne på forhånd, så du er sikker på at de er færdige ved servering. Så slipper du for tanken om, hvorvidt kartoflerne stadig er rå.

Vegetarisk moussaka med aubergine og squash

Moussaka er en velkendt klassiker og er en genial måde, at få spist aubergine og squash på. 
Aubergine smager ikke af meget i sig selv, men suger væske og smage til sig. Derfor er den oplagt at bruge i moussaka, hvor den får smag fra den krydrede tomatsauce. Min kæreste savnede ikke kødet i denne ret på nogen måde. Så hvis du gerne vil servere en fyldig vegetarret for gæster, så vil jeg anbefale at servere moussaka.

Tilbehør til moussaka

Moussaka kan sagtens spises som en ret for sig selv. Men vil du gerne servere andre græske lækkerier sammen med, så vil jeg anbefale en græsk salat, min mors tzatziki og græske fladbrød.

Opbevaring af moussaka

Moussaka kan sagtens opbevares et par dage i køleskabet. Moussaka kan også fryses ned – sørg blot for, at det fryses ned i mindre portioner. Så er det lettere at tø op og servere hurtig aftensmad.

Du er også meget velkommen til at følge med på min Instagramprofil, hvor jeg deler endnu flere madbilleder.

14 Kommentarer

Rita Jacobsen 27. januar 2022 - 12:48

Og hvis man har balugalinser i en pose (altså ukogte), hvor mange gram skal man så bruge?

Reply
Stinna 28. januar 2022 - 08:42

Hej, jeg har desværre kun prøvet med dem på dåse :-) Jeg ville koge en stor portion og fryse ned. Næste gang måler jeg med tørrede linser.

Reply
Kathrin 31. januar 2022 - 08:55

Hej, hvad kunne være et alternativ til Belugalinser?

Reply
Stinna 3. februar 2022 - 08:57

Hej, jeg har desværre kun prøvet med belugalinser. Måske kogte grønne linser? :-)

Reply
Pelle 20. juni 2022 - 18:41

Det smagte skidegodt, og opvasken kunne klares mens fadet var i ovnen – bum
Har haft lidt langt tilløb til denne ret, men skulle jo også prøve nogle af dine andre lækre opskrifter.
Det er en super veg side du har dig

Reply
Stinna 22. august 2022 - 13:12

Tak skal du have – og dejligt at opskriften kunne bruges :-)

Reply
Anne-Louise 3. september 2022 - 10:59

5 stars
Så smagsfuld en ret. Man mangler bestemt ikke kødet i den.

Reply
Stinna 3. september 2022 - 14:25

Tusind tak :)

Reply
Bent 31. oktober 2023 - 19:50

5 stars
Super lækker ret. Kan varmt anbefales. Pas på med at komme ekstra væde til. Det er slet ikke nødvendigt.

Reply
Stinna 1. november 2023 - 10:13

Tak for tilbagemeldingen :-)

Reply
Anne 16. november 2023 - 14:05

5 stars
Igen en lækker vegetarisk opskrift, som virkelig smagte godt selvom jeg ændrede lidt i ingredienserne :-D Jeg undlod rødvinen og brugte i stedet grøntsagsboullion, jeg brugte brune bønner (på dåse), i stedet for belugalinser og jeg havde ikke squash, men tilføjede i stedet for nogle (kogle) søde kartofler. Det blev rigtig godt. Jeg brugte små kartofler (for det var hvad jeg havde) som jeg kogte med skrællen på og det gav også en rigtig god smag. :-D Tak for god inspiration!

Reply
Stinna 17. november 2023 - 12:47

Din version lyder skøn :-) tak for tilbagemeldingen.

Reply
Benjamin 5. februar 2024 - 09:36

Hej Stinna

Hvis man skal lave til 8 personer i stedet for 4, er det muligt at gange alt op 2?

Reply
Stinna 5. februar 2024 - 13:04

Hej, ja det tænker jeg sagtens :-)

Reply
4.58 from 7 votes (4 ratings without comment)

Tilføj en kommentar

Opskrift vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.